reklama 11B

Skončily závody J&T Banka CSI3- W Olomouc

Po dobu čtyř dnů 12. – 15. června mohli diváci a fanoušci jezdeckého sportu sledovat v areálu ESC Olomouc české a zahraniční jezdce z 13 zemí, kteří soutěžili v rámci mezinárodních závodů v parkurovém skákání „J&T Banka CSI3*-W Olomouc“...
18.06.2014 14:08  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D

Vítězem Grand Prix se stal italský jezdec  Federico Ciriesi. Foto Kateřina Návojová

Závody proběhly ve skvělé atmosféře a nejlépe umístění jezdci si v soutěžích, zařazených v programu závodů, rozdělili celkovou finanční dotaci ve výši 130 tisíc EUR. Vítězem nedělní Velké ceny, která byla rovněž kvalifikací na WEG 2014 v Normandii a Mistrovství Evropy 2015 v Cáchách, se stal Italský jezdec Federico Ciriesi s koněm Calida 46. Přímý přenos Velké ceny mohli sledovat prostřednictvím České televize i diváci u televizních obrazovek
 
Světoznámý německý stavitel parkurů Olaf Petersen, seznámil diváky před Velkou cenou s kurzem, který pro tuto nejtěžší soutěž závodů připravil.
Obtížnost kurzu není jen o výšce a šířce skoků, ale především o vzdálenostech mezi nimi. Bude se rozhodovat především na kombinacích, což je dvojskok číslo 3 a trojskok číslo 8 umístěný před hlavní diváckou tribunou. Vzhledem k tomu, že se jedná o kvalifikaci na Světové hry WEG 2014 a Mistrovství Evropy 2015, má tento kurz daná přísná pravidla, co se obtížnosti týká. Dva ze skoků musí dosahovat výšky 160 cm a ty jsem umístil v závěru trasy parkuru“, uvedl Olaf Petersen. 
 
On sám předpokládal, že pouze čtyři jezdci dokončí bez trestných bodů. Nebyl daleko od pravdy, jelikož z celkového pole 41 jezdců se jen třem z nich podařilo překonat kurz s čistým kontem a ve stanoveném čase. Byli to dva němečtí jezdci Jan Sprehe s Burberry 9 a Maximilian Schmid s koněm Quebs a Ital Federico Ciriesi s klisnou Calida 46. 
 
Nejrychleji a bez trestných bodů proletěl cílem mladý italský jezdec Ciriesi. Při tiskové konferenci prozradil, že mu je teprve 23 let a již se mu podařilo zvítězit i v GP při CSIO Bratislava v roce 2013 a to se stejnou klisnou. „Kurz parkuru byl velmi technický a obtížný, což se vzhledem k tomu, že se jednalo o kvalifikaci na WEG 2014, dalo očekávat. Některé pasáže byly opravdu složité, ale Calida si vedla velmi dobře a podařilo se nám překonat parkur podle mých představ. Musím říct, že se mi tu na olomouckém kolbišti moc líbilo a závody byly skvěle zorganizované. Moc rád bych se sem v příštím roce vrátil,“ dodal Ital Federico Ciriesi. 
 
Záznam ze sobotních soutěží a přímý přenos Velké ceny zajišťovala i Česká televize. Kromě televizního vysílání měli ti, kterým se nepodařilo dorazit přímo do Olomouce, možnost sledovat závody i prostřednictvím internetové televize Equi TV. Ta zajišťovala po všechny čtyři dny konání akce nejen on-line přenosy, které bylo možné streamovat hned na třech portálech (EquiTV, ESC Olomouc, CSI Olomouc), ale také záznamy a video rozhovory. Celkem se odvysílalo živě 42 hodin. Ze záznamu pak bylo přes YouTube kanál EquiTV nahráno navíc také 30 rozhovorů s jezdci a funkcionáři závodů, dále byly zaznamenány na videu dvě tiskové konference, doprovodné programy a pár veselých vstupů pro pobavení diváků. Jen přes samotný web EquiTV on-line přenos zaznamenal přes 10 tisíc návštěv, které vytvořilo více jak 5 tisíc absolutně unikátních návštěvníků. Při rozdělení na jednotlivé dny pak živé vysílání EquiTV sledovalo denně kolem dvou tisíc unikátních diváků. Ti se připojili z 31 zemí světa! Kromě nejsilněji zastoupené České republiky byl žebříček zemí ve sledovanosti následující: Slovensko, Německo, Polsko, Velká Británie, USA, Maďarsko, Itálie, Brazílie, Belgie, Švýcarsko, Kanada, Rakousko, Řecko, Ukrajina, Lucembursko, Irsko, Francie, Holandsko, Austrálie, Estonsko, Chorvatsko, Rusko, Švédsko, Slovinsko, Sýrie, Bulharsko, Kuvajt, Peru, Turecko a Vietnam. 
 
Velký počet výstupů se objevil i v tištěných médiích, jako je Olomoucký deník a na webových portálech věnujících se jezdecké tématice. Po několika letech se na českou jezdeckou scénu vrátily závody v parkurovém skákání zařazené do Světového poháru. Poděkování patří generálnímu sponzorovi závodů J&T Banka, ESC Olomouc a celému organizačnímu týmu olomouckých závodů. Diváci si užily sport na vrcholné úrovni a tribuny v nedělním odpoledni doslova praskaly ve švech. Věřme, že tento první ročník se stane v budoucnu krásnou tradicí a v příštím roce ožije areál ESC Olomouc
 
Více informací naleznete na www.csi-olomouc.cz 

 

Text: Markéta Šveňková



reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE
function closepop(){ $("body").removeClass("hidescrollbar"); $("#popreklamagal").hide(); $("#popreklama").hide(); }