reklama 11B

S Martinem Blažkem o kandidatuře do VV ČJF

Prezidentka ČJF Ing. Olga Plachá navrhla Radě ČJF na prosincovém zasedání dva kandidáty na členy Výkonného výboru, který by měl mít nově sedm členů. Navržen byl vedle Gabriely Valeriánové Martin Blažek, kterému jsme položili několik dotazů…
15.12.2016 17:18  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D

 
Připomeňme, že prezidentka ČJF Ing. Olga Plachá představila na jednání Rady dne 6. 12. 2016 svůj návrh na doplnění Výkonného výboru ČJF. Navrženi byli Ing. Gabriela Valeriánová a Martin Blažek. Ing. Plachá současně vyzvala všechny předsedy oblastí, aby případně předložili své návrhy na nové členy VV ČJF. Ty bude volit Rada ČJF na svém jednání v lednu 2017, a to v souladu s článkem 20.1 Stanov schválených 16. 11. 2016. Následně budou kandidáti již plnohodnotnými členy VV ČJF.
 
A co řekl ke své kandidatuře Martin Blažek? Dozvíte se z následujících řádků...
 
Překvapila vás nabídka stát se novým členem VV ČJF? Váhal jste, zda nabídku přijmout? Co bylo hlavním impulzem, proč jste nabídku nakonec přijal?
Jistě víte o kandidatuře na funkci člena VV pro legislativu na volební konferenci v roce 2015. S relativně krátkým odstupem času a nadhledem jsem za nezvolení byl rád. Jako legislativec bych neměl téměř čas věnovat se své prioritní práci pro ČJFzastřešení vývoje Jezdeckého informačního systému, který mi reálně vytěžuje tak na poloviční úvazek.
Se členy VV a především s paní prezidentkou jsem prakticky v denním kontaktu, a tak nabídka vyplynula z mnoha různých diskusí. Možná by se zdálo, že jsem ihned s nadšením kývnul, ale opak je pravdou. Nabídku jsem zvažoval poměrně dlouho, ale sdílím hodně vizí a názorů paní Plaché, a přišlo by mi nefér nevyužít příležitosti tyto vize uvádět v život.
 
Jaká bude Vaše úloha ve VV a s jakými cíli a vizemi do této funkce vstupujete?
Pro ČJF pracuji ve velké intenzitě od léta 2015 a na tom se mým případným jmenováním do VV nic nezmění. Primárním cílem je dotažení projektu Jezdeckého informačního systému do finální podoby a jeho další rozvoj, mnoho lidí volá po mobilní aplikaci napojené na systémy ČJF
ČJF si představuji jako silnou organizaci, která svým členům přináší komplexní služby v jezdeckém sportu a stane se i vstupní branou na koňský hřbet pro všechny milovníky koní a právě nástroje ze světa IT tomu mohou výrazně pomoci.
 
V čem vidíte prostor pro zlepšení činnosti a fungování VV ČJF, resp. celé ČJF?
Jak největší slabinu vnímám nefungující tok informací z centrály ČJF směrem k jejím členům. Ať již se jedná o pozdně uveřejněné zápisy, tak informování o různých činnostech, projektech i plánech. Obecně Public Relations činnost je v ČJF stále v plenkách, což je samozřejmě překážkou v navazování strategických partnerství. Dále si myslím, že ČJF chybí dlouhodobá strategie rozvoje, kterou by měla schválit Konference.
 
Mělo by podle vás dojít k plné profesionalizaci členů VV ČJFtzn. měli by svoji činnost vykonávat jako hlavní pracovní poměr, nebo by se dále mělo jednat o dobrovolné funkce?
Domnívám se, že na takovou razantní změnu ČJF ještě není z mnoha důvodů zralá. Ale z dlouhodobého hlediska bude muset k profesionalizaci některých funkcí dojít. Minimálně role prezidenta ČJF je v podstatě plně manažerská funkce, které je třeba věnovat více než jeden plný úvazek, stejně jako v jakékoli jiné firmě. Těžko si představit, že prezidenta ČJF bude dělat člověk docházející na 8 hodin do práce, případně člověk živící se konkrétní činností jako OSVČ. Tím je množství kandidátů na tuto funkci velmi omezenénevím kolik rentiérů ochotných takovou funkci v ČJF zastávat ve svých řadách , ale mnoho jich nebude. Dalším faktorem je tlak na odpovědnost. V současném modelu prakticky neexistuje nástroj, jak motivovat / postihovat volené funkcionáře v případě, že neodvádí svou činnost dobře, případně kdy nepracují vůbec.
 
Co považujete za největší úspěchy v rámci činnosti a fungování ČJF v posledních několika letech? Co se naopak podle vás v posledních letech nepovedlo a mělo by se dělat jinak a lépe?
Za mě je to jednoznačně modernizace IT vybavení, ať již počin v podobě Online přihlašovacího systému, tak nyní Jezdecký informační systém. Po sportovní stránce to je zcela jistě mnoho úspěchů našich reprezentantů a ohromnou radost mi dělají zejména naši nejmladší jezdci, kteří začínají sklízet úspěchy na evropské úrovni. Největší dluh ale ČJF v systému vzdělávání, který je zastaralý a dle mého názoru téměř nefunkční. Ale to je běh na hodně dlouhou trať.
 
Děkuji za rozhovor!



reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE