reklama 11A

Poděbradské závody v neděli zkouškou pro mladé

Jezdecké skokové závody, které se od pátku do neděle 2. – 4. června konaly v JK Obora Poděbrady, byly pro děti, juniory a mladé jezdce ověřením techniky i formy nejen před mistrovstvím Evropy. Především šlo i sbíráním zkušeností…
04.06.2017 20:30  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

Jezdci totiž bojovali na kurzech jedné z nejlepších autorek parkurů, Němky Christy Heibach.  Nedělní velké ceny mítinku Spring Junior Cup Poděbrady ve svých kategoriích vyhráli Mariana Michlíčková, Petr Dajbych a Kateřina De Jagerová.

Zatímco děti závodily na pískovém kolbišti, junioři a mladí jezdci na trávě, právě na tomto povrchu se totiž staví vrcholné jezdecké akce. Sérii soutěží zahájily ty hodnocené na styl, nedělní program končil obtížností ST**, tedy s výškou překážek 140 centimetrů. „Myslím si, že se jezdci den ode dne zlepšovali,“ uvedla Christa Heibach, která připravovala podobu tratí i pro jezdce na světových jezdeckých hrách nebo olympiádě.

Parkury postavené v Poděbradech byly podle jezdců technicky náročné a otestovaly mimo jiné i to, zda jezdci zvládají pravidelně po trase cválat a dodržovat správný počet cvalových skoků mezi překážkami. Podle stavitelky je důležité, aby mladí jezdci získali cit pro způsob překonání překážky a pro rytmus.

Podle Terezy Svobodové, která absolvovala tento víkend v Poděbradech několik parkurů a patří do české reprezentace, byla obtížnost kurzů srovnatelná s těmi v zahraničí. „Jelo se mi moc dobře,“ dodala.

Právě, aby tuzemská reprezentace uspěla mezi evropskou špičkou, je podle prezidentky České jezdecké federace Olgy Plaché třeba stavět takové parkury a případně, pokud se podaří zajistit partnery, uspořádat i větší mezinárodní závody speciálně určené pro děti, juniory a mladé jezdce. „To bychom se museli rozhodnout už na podzim a jít si za tím,“ doplnila Plachá. Podle ní je důležité, aby v kalendáři mezinárodních závodů Světové jezdecké federace byl případný termín co nejdříve, a to i proto, aby s účastí počítalo co nejvíce zahraničních i tuzemských závodníků.

Text: Sandra Bejšáková

 

 




reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE