reklama 11A

Ohlédnutí za první Zlatou podkovou spřežení 2016

Ve dnech 5.– 8. května se v Semicích odehrálo první kolo letošního jednapadesátého ročníku Zlaté podkovy v soutěžích spřežení. V reportáži EquiTV vám přinášíme záběry z rozhodující části – parkuru,který v některých případech výrazně zamíchal pořadím.
13.05.2016 10:20  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D

CELOU VIDEOREPORTÁŽ ZE SEMIC SLEDUJTE ZDE

Příjemné jarní počasí provázelo první letošní kolo seriálu Zlatá podkova v disciplíně spřežení. To se uskutečnilo ve středočeských Semicích ve dnech 5. až 8. května
 
Závody vyvrcholily nedělní překážkovou jízdou mezi kužely, která v nejednom případě zamíchala celkovým pořadím soutěží. Jako třetí nejlepší vozataj po maratonu nastupoval do parkuru Ota Bareš, který zapřahal koně Cincinnati. V rozhodující části soutěže ovšem hned pětkrát chyboval, což pro něj znamenalo pokles na konečné šesté místo. Skvěle rozjeté první kolo Zlaté podkovy měl Alexandr Soukup s Elgorou. Po velmi pěkném výkonu v drezuře a maratonu přicházel na parkur z druhého místa. Jenže ani on se nevyhnul chybám. Celkem shodil šest míčků, a to stačilo na čtvrté místo.
 
Po dvou soutěžních dnech si mezi tzv. singly nejlépe vedl Libor Kurka s Jimem. Přemožitele totiž nenašel ani v drezuře, ani v maratonu. A když pak přidal druhou nejlepší jízdu mezi kužely, bylo o vítězi semické Zlaté podkovy jednospřeží jasno. Na druhou příčku se výborným výkonem v poslední části soutěže vyšvihl Jiří Ziegler, který zapřahal Dennyho. Libor Kurka k vítězství přidal navíc třetí místo s dalším svým koněmHusarem.
 
Celkem pět spřežení bylo nahlášeno do soutěže párů. Jiří Jemelka však pro zdravotní indispozici koně vzdal a tak diváci viděli v poslední zkoušce jen čtyři účastníky. Domácí Martin Kastner nedokončil sobotní maraton. Pravidla však umožňují nastoupit do jízdy mezi kužely, a být tak hodnocen alespoň v dílčí části závodu. Jezdec v nasbíral 24,40 trestných bodů, a to stačilo na třetí místo v samotném parkuru. Celkově Martin Katsner hodnocen z uvedeného důvodu nebyl. Jediná žena v této kategoriiIvana Komárkovádokončila celou soutěž. Nicméně jízda mezi kužely se příliš nevydařila a dojela jako poslední hodnocená soutěžící, tedy na třetí příčce
 
S náskokem pětapadesáti bodů dojel druhý Robert Olbrich. Jeho výkony byly po celý víkend vyrovnané, druhý totiž skončil v každé z dílčích částí soutěže. Přemožitele mezi páry nenašel Jaroslav Kohout. Poté, co v pátek vyhrál drezuru a o den později maraton, ukázal soupeřům záda i v parkuru, a dojel si pro vítězství v první kvalifikaci Zlaté podkovy.
 
Jednoznačný průběh měla soutěž v královské disciplíně čtyřspřeží, do níž nastoupili tři účastníci. Jaroslav Jandl, který je zároveň pořadatelem závodů v Semicích, dokončil všechny tři části na třetím místě, a stejně se tedy umístil v celkovém hodnocení. Třikrát druhý byl tradiční účastník vozatajských soutěží Zdeněk Jirásek. To pochopitelně znamenalo druhé místo i v celkovém součtu. Podobně jako Jaroslav Kohout ve dvojkách, dokázal soutěž čtyřspřeží způsobem „start-cíl“ vyhrát Josef Hrouda se svým spřežením lipicánů. Poté, co vyhrál drezuru i maraton, nenašel přemožitele ani v jízdě mezi kužely a suverénně si dojel pro vítězství.
 
Na internetových stránkách naší televize se můžete podívat na nezkrácený záznam nedělního vrcholu těchto vozatajských závodů Zlaté podkovy v Semicích. Najdete je na adrese www.equitv.cz



reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE