reklama 11C

Napínavé finále Pony extraligy v souhrnu EquiTV

ikonka

Heroutice hostily ve dnech 18. – 19. listopadu finále seriálů Pony ligy a Pony extraligy 2017. v souhrnné reportáži EquiTV můžete sledovat rozhodující jízdy obou túr. Zejména v extralize bylo letošní finále pro TOP4 skutečně mimořádné…
23.11.2017 10:36  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

Reportáž sledujte v tomto odkazu

 

Ve středočeských Herouticích se v neděli 19. listopadu konalo finále 15. ročníku seriálů určených pro děti, které závodí na ponících v parkurovém skákání. Prvním z nich je Pony liga, jejíž vrchol byl vypsán jako dvoukolová soutěž. Celkem čtyři dvojice dokázaly překonat obě části finále bez zaváhání, a tak muselo rozhodnout rozeskakování. Gabriela Kopřivová v sedle Lipa 1 rozhodující jízdu jako jediná nedokončila, připadlo jí tedy čtvrté místo. Pomyslný bronz brala dvojice Eliška Petrusová a Kačenka 1. Tu potkaly na parkuru komplikace, po kterých nasbírala 14 trestných bodů. Jednu chybu na překážkách zaznamenala Alena Kozojedová, která sedala klisnu Berušku. Její výkon stačil na konečné druhé místo. Vítězem rozhodující soutěže v rámci Pony ligy se stal Štěpán Filip, jenž s Bamem absolvoval čistě obě kola základního parkuru a jako jediný nechyboval ani v rozeskakování.

V případě Pony extraligy čekalo účastníky tradiční finále pro čtyři nejlepší jezdce se střídáním koní, tak jak je tomu zvykem při světových jezdeckých hrách či finále Českého skokového poháru. Tři z letošní členů „TOP čtyřky“ si účast v tomto atraktivním vrcholu vyzkoušeli už v loňském roce. Konkrétně to byli: Klára Hlaváčková, Karolína Liďáková a Viktor Skutecký. V letošním finále je pak doplnila Jana Táboříková. První sérii jízd zahájila Klára Hlaváčková se svou klisnou Cheyenne a hned jako první se mohla radovat z bezchybného výkonu. Jana Táboříková zvolila pro superfinále čtrnáctiletou klisnu Karu 261 a také jí se podařilo projet cílem bez trestných bodů. Rovněž třetí dvojice startovní listiny Karolína Liďáková a Sun Shain si poradila s kurzem soutěže bez problému a dokončila s nulou. S čistým kontem uzavřeli první část nakonec všichni účastníci, protože ani Viktor Skutecný s Vasilem při své jízdě nezaváhal. 

Po přesedlání přicházela do kolbiště opět klisna Cheyenne a s ní tentokrát Jana Táboříková. Jezdkyně si znovu poradila s parkurem bez chyb a po dvou jízdách tak držela čisté konto. Totéž se však podařilo Karolíně Lidákové, která v druhé rundě okusila, jaké to je v sedle Kary. Viktor Skutecký absolvoval parkur napodruhé se Sun Shain a opět se vyvaroval chyb, takže ani on neměl v polovině soutěže žádné trestné body. Na tomto nevídaném vývoji finále nezměnil nic ani výkon Kláry Hlaváčkové, která zaznamenala další nulu s Vasilem.

Jezdce tak čekaly třetí jízdy a pozice všech finalistů na vítězství byla naprosto stejná. Rundu otvírala Karolína Liďáková s Cheyenne, a do třetice dojela bez shození. Viktor Skutecký udělal také další krok k úspěchu, když projel cílem v sedle Kary znovu bez trestných bodů.  Nejmladší účastnice soutěže nezůstala svým soupeřům nic dlužná a bez zaváhání dokončila i třetí část, jíž absolvovala se Sun Shain. Ani Jana Táboříková se nehodlala vzdát šancí na nejvyšší příčky a sérii s číslem tři zakončila s Vasilem bezchybným výkonem. 

O vítězi se tak mělo rozhodnout ve čtvrtém kole, v němž jezdci museli již výrazněji riskovat a snažit se dosáhnout na co nejlepší čas. Viktor Skutecký s Cheyenne znovu protnul cílovou čáru bez chyb, navíc ve velmi svižném tempu. S nulou na kontě tak mohl už jen sledovat, jak si s napínavým závěrem poradí jeho soupeřky. Klára Hlaváčková uzavírala svou účast s Karou. A opět nechybovala, takže také ona dokončila kompletní superfinále bez trestných bodů. Tušila ovšem, že její čas nebude patřit mezi ty nejrychlejší. Prozatím se usadila na druhé pozici.

Jenže ani výsledek Jany Táboříkové v sedle Sun Shine nepřinesl žádnou chybu. Součet jejích časů byl lepší, než v případě Kláry Hlaváčkové, ale na Viktora Skuteckého to nestačilo. Když překonala všechny překážky počtvrté bez shození také Karolína Liďáková s Vasilem, bylo jasné, že heroutická hala zažila historický okamžik. Za 15 let existence Pony extraligy se nestalo, aby po celkem šestnácti bezchybných jízdách rozhodoval o kompletním pořadí součet dosažených časů. Mohlo se zdát, že svižný projev Viktora Skuteckého mu vynese zlato, jenže nakonec to bylo pouhých osm setin sekundy, o které ho překonala Karolína Liďáková. Ta se tedy stala vítězkou letošní Pony extraligy a obhájila tak prvenství z roku 2016. Viktor Skutecký obsadil druhé místo, třetí skončila Jana Táboříková a čtvrtou příčku získala Klára Hlaváčková.

Ještě před tím, než jsme vyzpovídali vítězku, zeptali jsme se druhého Viktora Skuteckého, co říká na tak těsnou ztrátu na nejvyšší příčku. Nezkrácený video záznam finále Pony ligy a Pony extraligy najdete na našem webu s adresou www.equitv.cz.




reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE