reklama 11A

Na slovíčko s mistrem ČR 2017 Miloslavem Příhodou

ikonka

V rámci sezony 2017 se několikrát na předních místech na českých i zahraničních kolbištích prosadil v seniorské kategorii v disciplíně všestrannosti Miloslav Příhoda. Ten zároveň s koněm Lord obhájil také titul mistra České republiky …
11.01.2018 13:37  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

Jak vzpomínáte na uplynulou sezonu?                                                                            

Z proběhlé sezóny mám velmi smíšené pocity. Bohužel nás v lepších výkonech brzdila neustálá drobná zranění, jak u mě, tak i u mých koní. Díky tomu jsme nemohli předvést 100% výkony, kterých jsme doufám schopni.

 

Co bylo pro vás největším úspěchem?                                                                             

S tím, jak se nám sezóna vyvíjela jsem rád, že nyní jsme všichni naprosto „ready“ a můžeme se připravovat na nadcházející sezónu. Nicméně z výsledků za rok 2017 mě velmi potěšilo: vítězství na CCI* Strzegom (Ferreolus), mistrovský titul s Lordem, čistý kros při mistrovství Evropy seniorů s Captainem, dvojité vítězství s Darcym při skokovém finále KMK 4letých hřebců i při šampionátu mladých koní a vítězství mých svěřenkyň  Kláry Ivančákové (všestrannost) a Zuzky Fialové (paradrezura) na mistrovství České republiky.

 

Byla uplynulá sezona v něčem výjimečná/jiná, než ty předešlé?                                   

Jak jsem již zmiňoval, bohužel mě i mé svěřence limitovalo časté zranění, takže jsme museli neustále měnit naše plány a spíše se přizpůsobovat aktuální formě. Jelikož mám rád, když vše jde podle plánu, nebylo to pro nás ideální a jednoduché.

 

S jakými plány jste šli do sezony 2017? Podařilo se je naplnit?             

Jelikož mám v tréninku jak koně pro všestrannost, tak i pro skokový sport, kladu velký důraz na plánování cílů. Skloubení obou disciplín při počtu 14 koní v tréninku je náročnější, a abych mohl všem majitelům koní zaručit výkonnostní růst, musí vše klapat. Nicméně, i přes zakončení sezóny již začátkem září (opět vinou mého zranění) se nám podařilo všechny svěřence (koňské i lidské) posunout zase o něco dál.

 

Zaměříme se nyní na mistrovství České republiky. Jak na něj vzpomínáte?  

Mistrovství je velmi specifická soutěž. Je to klasická soutěž, ale okořeněná medailí a titulem Mistra České republiky. Probíhá zde spousta emocí, zážitků a maximálních sportovních výkonů. Někdo je dokáže zkrotit a někdo tomu podlehne. Naštěstí nepodléhám vnějším vlivům a tak jsem si mistrovství užil…

 

Co pro vás bylo při této soutěži nejtěžší?                                                           

Krotit očekávání z výsledku...

 

Kdo/co byl vaším největším soupeřem?                                                              

Myslím, že to bylo u mnoha účastníků podobné - největší soupeř bylo počasí a jeho velké výkyvy.

 

Jak hodnotíte průběh mistrovství České republiky?

Do Pardubic jezdím již 16 let a zažil jsem zde spoustu mistrovství i evropské šampionáty. Bohužel musím říci, že kromě krosové části, která byla excelentní a zaslouží uznání a pochvalu, se jednalo o nejhorší šampionát, který si já osobně pamatuji…

 

Jak jste spokojeni s místem konáním?

Myslím si, že Pardubice jsou v současné době jediné místo v České republice, které je schopné uspořádat mistrovství ve všech kategoriích. Nicméně po letošním roce je toho hodně co do zlepšení. Pokud se zde mají konat i mezinárodní závody, za které jsem samozřejmě velmi rád, mají před sebou pořadatelé spoustu práce. Věřím však, že to zvládnou a i zahraniční jezdci se k nám opět vrátí… Potenciál je zde obrovský!!!

 

Jakého koně jste sedlal? Prozraďte nám něco o něm.                                                  

Vsadil jsem na osvědčenou spolupráci s loňským mistrovským Lordem a zase to vyšlo. LORD - jeho jméno ho přesně vystihuje. Nerad poslouchá a nenechá se do ničeho tlačit, ale co ho baví, v tom je top! Pokud nám bude přáno, příští rok je volba jasná...:)

 

Řadíte zisk zlaté medaile k jedněm z největších úspěchů?         

Nevím, jestli je to největší úspěch. Jak jsem již říkal, mistrovství je specifická soutěž. Je to milé vyhrát, ale pro mě je cennější podávání stabilních výsledků s různými koňmi, než individuální výhra jednoho závodu.

 

Jaké máte další cíle ve své kariéře?                                                                                

Přál bych si dělat, co mě baví, dělat radost majitelům mnou ježděných koní, mým přátelům a fanouškům. Zlepšovat se v umění, ale zůstat normální člověk.

 

A jaké máte plány do sezony 2018?                                                                                

Velice rád plánuji, ale po této sezóně nevím, zda se to sloučí s realizací. Pokud vše bude v pořádku a vyhnou se nám zranění, budeme o rok starší, zkušenější a snad i lepší. Takže uvidíme, na co to bude stačit....

 

Můžeme se na vás opět těšit na mistrovství České republiky 2018, kde budete obhajovat titul?                              

Ano, pokud příprava bude probíhat bez komplikací. Na startce 2018 bude opět stát „Lord Příhoda“. :)

 

S jakými koňmi se na vás můžeme těšit?

Nooo!!! Opravdu nerad bych čtenáře tohoto článku zatěžoval seznamem jmen…Nicméně prozradím, že již nyní pilně trénujeme nové 4leté naděje, a díky spolupráci s mými stávajícími majiteli mám ve stáji spoustu talentovaných koní i do těžkých parkurů a military. Takže už teď se nemůžu dočkat sezóny. Clear Jolie, Captain Hero a Ferreolus už pilně trénují...

 

Dá se očekávat, že se představíte i při některých halových akcích?                            

Ano, určitě bychom letos využili jak českých, tak zahraničních halových závodů. I z důvodu, že jsme byli nuceni skončit už v září, tak si koně dostatečně odpočnuli a můžou začít dříve.

 

Jak náročné je naplánovat venkovní i halovou sezonu, aby měl kůň pořád chuť závodit?

 U skokových koní je to dobrá rozjezdová průprava do venkovních závodů, která plynule naváže na tu halovou. S military koňmi se účastním halových závodů jako trénink, je to fyzická i psychická příprava do všestranných závodů. Co se týče chuti do závodu - je to čistě o citu. Když ucítím v průběhu sezóny, že je nějaký kůň unavený, dostane volnější režim. Plán závodů mám ovšem propracován tak, že koně dostávají dostatek prostoru na regeneraci, aby mohli podávat maximální výkony a byli spokojení.

 

Účastníte se soustředění s jinými lektory?                                                          

V příští sezóně se nám doufám podaří navázat spolupráce se švédskou trenérkou a rozhodčí Christinou Klingspor. Co se týče skoků, snažím se pochytit co nejvíce od naší skokové reprezentační elity a od lidí, kterých si vážím. Jinak vsadím na jistotu: Karolína Žižková, snad to s námi ještě nějaký čas vydrží! Ještě se jí to „midlitáry“ bude líbit...

 

Co byste si přál, aby přinesl rok 2018?                                                                            

Sice to zní jako klasická fráze, ale po letošním roce to dostalo úplně jiný rozměr. Hlavně zdraví - se vším ostatním si poradíme!!!




reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE