reklama 11A

Velká červnová cena 2015 ve Velké Chuchli

Jarní klasické zkoušky jsou definitivně minulostí a dostihová sezóna pádí rychlým tempem ke svému nejprestižnějšímu vrcholu, kterým bude za tři týdny Mercedes-Benz České derby. Jak by letošní „modrá stuha“ mohla vypadat?...
29.05.2015 14:15  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12B

Ilustrační foto Josef Malinovský
 
O tom hodně napoví vrchol nadcházejícího nedělního odpoledne v Conseq Parku Velká Chuchle, jímž je samozřejmě nejdůležitější předzkouška Derby, 63. Velká červnová cena (I. k., 2200 m, 135 tis. ) s plně obsazenými startovními boxy. Celkem se uskuteční osm dostihů, v nichž startuje 77 koní a 30 jezdců, začátek programu je ve 14 hodin.
 

Jak dopadne „malé derby“?

Do nejsledovanějšího trialu posílá deset trenérů šestnáct koní, z nichž by se drtivá většina měla představit i za tři týdny v samotném Derby. Plnou čtvrtinu startovní listiny obsadil nositeli skvostných původů Josef Váňa: trojici jeho svěřenců zplodil světový plemeník číslo jedna Galileo, čtvrtý je potomkem jeho syna Rip van Winkleho. Z tohoto kvarteta, jež kompletně až letos zahájilo kariéry, by měli stát výše oba zástupci stáje Statek Blata Český Ráj, progresivní suverén vytrvalecké třetí kategorie Touch of Genius (ž. Šafář) a stříbrný z Velké jarní ceny Holdingu Rabbit CZ Tamarind Cove (ž. Verner). Druzí dva nastoupí po patnácti dnech od účinkování v mosteckém Memoriálu dr. Frankenbergera, kde Gibb’s Beach (Jasna, ž. Palík) skončil druhý a Brother Grimm (Estrella, ž. Janáček) třetí.
 
Zmíněnou severočeskou zkoušku nejlépe zvládla Amga River (Valentin Bukhtoyarov, ž. Koplík), zde jediná klisna v poli, jež by však měla být tou menší ze šancí trenéra Arslangireje Šavujeva. Ten sice do boje neposílá premianta Velké jarní ceny Aldara (měl by běžet za týden v Bratislavě), nicméně jeho horkým želízkem v ohni je vítěz dubnové karlovarské Jarní ceny Aldzarb (Ramzan Kadyrov, ž. Murzabajev), vydražený předloni ve francouzském Deauville za 145 tisíc eur.
 
Značné ambice i DS Pegas, trenérem Michalem Liskem bude nachystáno duo Icar (jediný nedělní start žokeje Petra Foreta), po šesti cestách do Francie, kde vloni jednou vyhrál, se prvně představí domácímu publiku, a Napastnik (ž. Mach), jenž v říjnu lehce vyhrál v Mostě a letos byl druhý za Aldzarbem na západě Čech.
 
Oběma příslušníkům Rabbitu Trhový Štěpánov se shodně povedlo dubnové zahájení sezóny, Rabbit Mountnelson (ž. Laube) obsadil v Memoriálu profesora Michala druhé místo a Mondego Bay (ž. Havlík) finišoval těsně třetí, ale ménětrenéra Petra Juránka potěšili v květnové klasice, v níž se neumístili.
 
Velice dobře si v naopak počínal loňský juniorský šampión Sirius Shine, jenž v získal třetí honorář, ačkoliv jako jediný z aktérů absolvoval teprve první letošní start. Vítěze Ceny zimního favorita před sezónou ve stáji DAR převzal do péče dvojnásobný a úřadující trenér-šampión Allan Petrlík a v neděli jej nasedlá trojitému šampiónovi SR a mnohonásobnému klasickému vítězi, včetně českých Velké jarní ceny a St Leger, Jaroslavu Línkovi, který kvůli tomuto ritu Prahu navštíví po dvou a půl letech.
 
Velká očekávání provázejí další, ze severu a východu Moravy jedoucí adepty. Po triumfech ve slovenské Velké ceně BBAG a rakouských Ceně zimního favorita a Velké jarní ceně si poprvé pražskou dráhu vyzkouší svěřenec Čestmíra Olehly Oriental Sky (Patrik ČR, ž. Zatloukal) a pozorně sledován bude, navzdoryosmé příčce z Velké jarní ceny, i Dalewari, reprezentant stáje Monte Negro, zvítězivší ve třech posledních ročnících Derby, připravovaný obhájcem loňského prvenství v Derby Radkem Holčákem, v sedle s žokejem Jiřím Chaloupkou, před rokem a třemi lety v Derby vítězným a předloni těsně druhým.
 
Největším otazníkem sestavy zřejmě bude svěřenec vedoucí ženy letošního trenérského šampionátu Heleny Vocáskové Artaban (Zeas Staré Hradiště, ž. Rája), který vloni suverénně opanoval pardubickou Cenu nadějí a byl třetí v rakouském zimním favoritovi, letošní jaro ale vynechal a ukázal se až před dvěma týdny v trojkovém mílovém handicapu proti starším koním, v němž i s vysokou hmotností skončil těsně druhý.
 
Početně maximální seznam startujících pak doplňují polobratr dvojnásobné klasické vítězky Determinacje, sedmý z Michalova memoriálu a třináctý z Velké jarní ceny Duke (EŽ Praha, tr. Votava, ž. Šmida) a polobratr hvězdného Shamalgana i skvělého Chardonney Tcheque, pátý z Memoriálu dr. Frankenbergera Taimass (Ardak Amirkulov, tr. Resulov, ž. Havelková). 
 

Další dostihový program:

14.00 – Cena Chovatelského centra Fitmin (III. k., 1000 m, I. odd.): celoroční seriál Fitmin Cup pro dvouleté koně českého chovu startuje pro velký zájem netradičně dvěma odděleními, v tom prvním debutuje šest klisen a jeden hřebec.
 
14.30 – Cena Františka Štěpánka, zakladatele značky Fitmin (III. k., 1000 m, II. odd.): druhé oddělení je šestičlenné a proti kvintetu kandidátů výhodu startu v nohou z minulé neděle Plenta, jedno z pěti nedělních angažmá Václava Janáčka.
 
15.00 – Cena Messenger, a. s. (hdcp IV. k., 1400 m, I. odd.): také o sprinterský handicap byla tlačenice, v první položce dalšího rozděleného dostihu bude na šestý životní triumf útočit zkušený osmiletý bílý valach Moonglas.
 
15.30 – Cena www.blacktypepedigree.cz (hdcp IV. k., 1400 m, II. odd.): ve vyrovnaném poli druhé podmnožiny zkusí výsledek ze sezónního vstupu zopakovat pětiletá Adrasteia, která se minule při dvacátém startu poprvé prosadila naplno.
 
16.00 – Cena Park Inn Hotel Prague (IV. k., 2400 m): po devátém místě z Jarní ceny klisen se na delší trati mezi nezvítězivšími vrstevníky představí polosestra dvojnásobné vítězky Velké pardubické Sixteen Semantýna.
 
17.00 – Cena www.dostihovy-svet.cz (hdcp III. k., 1600 m): silný tandem talentovaných tříletých Russian Hockey a Merella se proti sedmičce rutinovaných soupeřů bude muset vypořádat také s vyšším hmotnostním zatížením.
 
17.30 – Cena Ray of Lighta (hdcp V. k., 1800 m): zatím méně exponovaná dcera solidní vytrvalkyně Lemes Hoffnung Limonade pod příznivou hmotností šanci ukořistit premiérové kariérní vítězství.



reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE