reklama 11A

Koňské exkurze s Lenkou Gotthardovou v roce 2016

Milovníci koní, historie jejich chovu i závodů si přijdou na své při exkurzích, které pořádá ing. Lenka Gotthardová. V roce 2016 se s ní můžou dvakrát vypravit do míst, která jsou spojená s koňmi. Exkurze může být také skvělým vánočním dárkem!
21.12.2015 10:49  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12B

 

Ing. Lenka Gotthardová připravila v roce 2016 dva zájezdy:
 

Exkurze do jižních Čech a do Rakouska – 6. – 8. května 2016

Kombinovaná exkurze do jižních Čech a do Rakouskapo stopách slavné koněspřežky, státního chovu koní, záchrany lipicánů, jezdeckých slavností a významných kulturních památek s hipologickou tématikou.  K tomu se budeme moci svézt v Rakousku po části obnovené koňské dráhy v historickém voze taženém koněm. Akce se uskuteční od 6. od 8. května 2016 (páteksobota).
 
Chýnov na Sedlčansku
 
V pátek ráno se budeme moci potěšit pohledem na koně a stáje paní Ing. Ludmily Kavánkové, chovatelky nejenom koní a účastnice téměř všech našich exkurzí. Na Sedlčansku se věnuje již řadu let chovu koníhlavně minihorse, koní Kinských a českých teplokrevníků.  Na svém statku v Chýnově nedaleko Úsuší se snaží realizovat inspirativní náměty z exkurzí.
 
Zemský hřebčinec Písek a návštěva Netolic
 
Pak zavítáme do jednoho z posledních tří státních chovů koní  – do Zemského hřebčince do Písku, kde si prohlédneme koně, stáje a celý hřebčinec a také malé muzeum, v němž se dozvíme mnoho zajímavého například o východofríském hřebci Adro II, který byl zemským plemeníkem, působil v Praze a stal se modelem pro koně sv. Václava. Následně se v tomto městě určitě dobře naobědváme a pojedeme se podívat na původní místa netolického chovu koní. V Netolicích se nám bude věnovat pan ing. Jan Hlásek, který odtud pochází. Jednotlivá místa si jen projedeme či krátce zastavíme, protože většina dvorů a stájí již má jiné majitele a původní chov netolických koní je nenávratně pryč. Důležité je však vědět, kde se tento slavný chov nacházel.
 
Muzeum koněspřežky 
 
Pokud vše dobře stihneme, měli bychom se v Českých Budějovicích zastavit v Muzeu koněspřežky. Je to jen maličké muzeum, které využívá původního nádražního domku této koňské dráhy. Dobře připomíná dávnou historii, když v roce 1832 začala být provozována první koněspřežná dráha na evropském kontinentu (již dříve byla v Anglii, ale šlo o důlní dopravu po kolejích s vozíkem taženým koňmi). Z Budějovic budeme pokračovat na jih do Bujanova, kde je další stanice koněspřežky a v domku u dráhy malé muzeum.  Posledním bodem programu bude cesta do Vyššího Brodu, kde se navečeříme a přespíme v hotelu Panský dvůr.
 
Pferdebahn in Rainbach
 
Druhý den nás česká cesta do Rakouska. Již okolo půl desáté budeme očekáváni v Rainbachu, kde obnovili alespoň pár stovek metrů koněspřežné dráhy. Ve velké budově bývalého nádraží této dráhy mají obchůdek, restauraci a muzeum, které můžeme navštívit. Všichni se na etapy, budeme moci svézt koněpsřežkou po dávné úzkokolejce a zamyslet se nad tím, jak kdysi určitě nebylo potřeba tolik spěchat jako nyní. 
 
Stadl Paura – zemská výstava, chovatelské a jezdecké centrum
 
V závěru dopoledního programu se vydáme na cestu do Stadl Paury kousek za Welsem.  Ve Stadl Pauře byl kdysi významný zemský hřebčinec, ale v posledních deseti dvaceti letech je tento objekt využíván jako výcvikové centrum pro Horní Rakousko, má zde sídlo jezdecké a chovatelské středisko a v  roce 2016 se v celém městě koná významná zemská výstava Landesausstellung  s hlavním centrem programů právě ve hřebčinci. Budeme jedni z prvních, kteří na tuto výstavu zavítají, protože začíná v květnu. S paní Claudií Radner, se kterou jsme se seznámily při výstavě koní ve Welsu, si budeme moci prohlédnout stáje a následně budeme mít volné odpoledne v areálu a ve městě. Při zpáteční cestě se krátce zastavíme u kasáren ve Welsu, kam byli evakuováni koně ze Sankt Martinu po osvobození Rakouska a části ČR generálem Pattonem v roce 1945. Lipičtí hřebci zde zůstali až do poloviny 50. let, než se mohli vrátit do Vídně. Večer dojedeme zpátky do Vyšší ho Brodu, kde na nás bude čekat večeře a ubytování.
 
Vyšší Brod a Český Krumlov
 
Třetím dnem budeme pokračovat v poznávání Vyššího Brodu (muzeum poštovnictví – kočáry a nejbližšího okolí kláštera). Průvodcem nám bude Luboš Kocman, syn mistra opratí Jiřího Kocmana. Luboš se již dlouhá léta stará právě o Poštovní muzeum a jeho krásné kočáry.  Po prohlídce vyrazíme na perlu mezi našimi zámky do Českého Krumlova. Pan kastelán PhDr. Pavel Slavko přislíbil, že nám připraví hipologickou lahůdku v podobě návštěvy nově zřízené expozice v konírně a dále budeme mít možnost vidět prostory, které souvisí s koňmi – jízdárnu a původní hospodářské zázemí. Po náročné prohlídce nás čeká v centru Krumlova oběd a pak zpáteční cesta.
 
Čapí hnízdo
 
Na té se ještě zastavíme v Olbramovicích, kde architekt Jiří Javůrek postavil hipologickou stavbu, jež obsadila na prestižní mezinárodní architektonické soutěži (kam byly přihlášeny i olympijské areály) skvělé třetí místo. Jedná se o kruhovitou krytou jízdárnu ve tvaru čapího hnízda. K tomu si budeme moci prohlédnout i související areál, zaměřený na ekologii, agroturistiku a koně.
 
Cena exkurze činí 4800,- Kč. Bližší informace a přihlášky na www.gotthardova.cz 
 

Exkurze do Warendorfu a do Bredy – 31. srpna – 4. září 2016

 
Historie pořádní závodů spřežení sahá až do starého Řecka a Říma, tehdy ovšem závodili koně a jezdci v jiných formacích (trigy, quadrigy) a soutěžilo se v rychlosti na ovále hipodromu.  Od roku 1972 jsou jedenkrát za dva roky pořádána mistrovství světa v soutěžích čtyřspřeží. Poslední MS „4“ se konalo v rámci Světových jezdeckých her v Normandii a bylo v pořadí 22. Další je na programu v holandské Bredě a to od 31. srpna do 4. září 2016.
 
Česká republika bude jistě na 23. MS „4“ zastoupena a se značnou pravděpodobností může být složení našeho družstva stejně unikátní jako v Normandii (3 členové rodiny Nesvačilových). Můžeme tedy spojit zážitek s účastí na světovém šampionátu s fanděním českým závodníkům.
 
Warendorf
 
Trasa naší cesty začne již ve středu večer v Pardubicích, v Kladrubech n. L. a v Praze. V ranních hodinách přijedeme do Warendorfu (nedaleko Münsteru), nejdůležitějšího „jezdeckého“  města Německa. Zde sídlí Německá jezdecká federace, zemský hřebčinec, jezdecká škola, olympijské jezdecké středisko a jedenkrát do roka se zde pořádá velkolepá akce tzv. „Bundeschampionat“.  Během 4 dnů se na šampionátu představí elita německého chovu ve dvou kategoriích (velcí koně a pony) a pěti disciplínách (drezura, skoky, všestrannost, spřežení + jezdečtí koně) ve věku zpravidla od čtyř do šesti let (tento šampionátu byl inspirací pro česká kritéria mladých koní).  Umístění či dokonce vítězství na šampionátu je tou nejlepší vizitkou pro koně a jeho majitele, v případě prodeje koně výrazně zvyšuje jeho cenu. 
 
Westfálský hřebčinec má již od roku 1996 na starosti paní ředitelka Susanne Schmitt Rimkus. Po Hertě Steiner z Moritzburgu je druhou ženou v takové funkci v Německu a má další nové kolegyně. Hřebčincem nás provede zkušený průvodce pan Werner Stock.  Budeme mít možnost nahlédnout do stájí a vlastně celého areálu, jehož významnou součástí je od konce 60. let min. století jezdecká škola. Na nádvoří hřebčince je socha významného westfálského plemeníka jménem Paradox (nar. 1964).  Po prohlídce hřebčince si nás převezme paní Barbara Comtois, dlouholetá členka týmu německé jezdecké federace (PM FN).  Ta nás provede areálem FN a ukáže nám i kolbiště, kde budou probíhat jednotlivé soutěže.  Pak bude následovat volno a každý si bude moci jít sledovat své oblíbené disciplíny a koně. Na cestu do Bredy se vydáme okolo 16. hodiny. 
 
Breda
 
Ve večerních hodinách dorazíme do hotelu na okraji města. Bude následovat ubytování a večeře.  Závodiště je od hotelu vzdálené přibližně 8 km. V pátek se budeme věnovat sledování drezurní zkoušky.  V průběhu dne absolvujeme prohlídku závodiště s mezinárodním rozhodčím panem Gé Königem, který byl spoluorganizátorem několika MS „4“ v Nizozemí, stál u zrodu MS v Evropě a rozhodoval soutěže na stovkách CAI.  Po skončení drezur se vydáme na cestu „na kraj“ světa do města Bergen op Zoom. Leží v hlubokém zálivu, kde jižně ústí řeka Šelda do Severního moře.
 
Autobusem si projedeme okolí tohoto města, neboť leží jednak blízko přírodních vodních rezervací, tak i industriálních staveb, krátce se podíváme do centra a pak zavítáme do aquaparku (Zwembad De Schelp) na okraji Bergen op Zoom u zálivu (plavky s sebou). Tady se budeme moci osvěžit a příjemně si zaplavat a během pobytu v tomto areálu nás bude čekat i jednoduchá večeře.  V nočních hodinách se vrátíme na hotel. 
 
Sobota bude patřit maratonu. Celý den strávíme na závodišti. Po skončení závodní části se buď budeme moci zúčastnit akce v areálu závodiště (pokud nějaká bude) nebo pojedeme do Bredy, kde si krátce společně projdeme centrum a pak bude mít každý individuální program. V dohodnutou dobu pro nás přijede autobus a zaveze nás zpět do hotelu.
 
V neděli nás bude čekat překážková jízda spřežení. Opět strávíme celý den na závodišti a po vyhlášení výsledků pojedeme domů. Předpokládaný závěr může být okolo 18. hodiny.  Do Čech bychom měli dojet ráno či v dopoledních hodinách, proto, prosím, počítejte s tím, že v pondělí půjdete do práce později.
 
Cena exkurze je 3500,- Kč + 280,- Euro. Bližší informace a přihlášky na www.gotthardova.cz
 
Zdroj: Tisková zpráva www.gotthardova.cz



reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE