reklama 11A

Jezdecký magazín EquiTV 20. září 2018

ikonka

Jezdecký magazín nám tentokrát připomene úspěch Prague Lions při patnáctém kole GCL v Římě. Podíváme se také do Frenštátu pod Radhoštěm, kde se jel Český skokový pohár, a ohlédneme se za Zářijovým handicapem, jenž se jel v Chuchli.
20.09.2018 16:21  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

JEZDECKÝ MAGAZÍN SLEDUJTE V TOMTO ODKAZU

Jednu z posledních možností sbírat body do seriálu Global Champions měli elitní parkuroví jezdci při patnáctém kole, které ve dnech 7. až 9. září hostil Řím. Do ligové soutěže družstev nastoupili v barvách Prague Lions švédský jezdec Peder Fredricson a česká reprezentantka Anna Kellnerová.

Fredricson v sedle hřebce Hansonna WL překonal první páteční kolo s překážkami do 155 centimetrů bez zaváhání. Jeho jízdu následovala Anna Kellnerová se Silverstonem G a předvedla naprosto rutinovaný výkon. S přehledem dokázala zopakovat nulu a Pražští lvi se po první části ujali vedení. 

Bez trestných bodů postupovali do dalšího dějství, jež bylo na programu o den později, také členové týmu Miami Celtics – Denis Lynch a Jessica Springsteen. Lynch sedlal čtrnáctiletého ryzáka RMF Echa a s rozhodujícím parkurem s výškou do 160 centimetrů si znovu poradil bez zaváhání. Rovněž americká jezdkyně Jessica Springsteens klisnou RMF Zecilií projela cílem s druhou nulou na kontě. Na reprezentanty Prague Lions tak byl vytvořen velký tlak.

Anna Kellnerová si i se sobotním parkurem poradila skvěle. Se Silverstonem znovu dokončila těžký parkur bez chyb a tým tak stále držel šanci zopakovat triumf, jehož dosáhl při druhém letošním mítinku v Miami na Floridě. Peder Fredricson s Hansonnem procházel parkurem bez problémů až k předposlední překážce. Nezvyklý profil s vyobrazenou římsou vlčicí a dvojčaty Romulem a Remem vyvedl koně z rovnováhy a dvojice si zapsala čtyři trestné body za neposlušnost. Celkem jich nakonec s penalizací za čas dovezla šest, což pro Pražské lvy znamenalo třetí místo. 

Vysoká pozice v předposledním kole ligy jim však definitivně zajistila účast ve finále při prosincovém PlayOffs v pražské O2 areně. Nejvyšší počet bodů do tabulky si zapsali Miami Celtics, kteří jako jediní předvedli čtyři čisté jízdy. Na druhé místo se vmáčkli jezdkyně ze St. Tropez Pirates. Australanka Edwina Tops-Alexander s Californií předvedla dvě nuly. Athina Onassis z Řecka dovezla z každého kola s valachem MHS Going Global po jednom trestném bodu za překročení času. Ve vedení bodování jsou i po patnáctém kole členové London Knights. Pražští lvi jsou na desáté příčce.

Vrcholem soutěžního klání pro jednotlivce v rámci Longines Global Champions Tour byla sobotní Grand Prix s překážkami do 160 centimetrů. Díky výkonům v druhém kole ligové soutěže se do ní probojovala i česká dvojice Anna Kellnerová a Silverstone G. Desetiletý hnědák však s dvěma náročnými parkury v nohách tentokrát dvakrát chyboval, což stačilo na osmnácté místo. Postup do Velké ceny si zajistili také další členové Prague Lions. Belgičan Niels Bruynseels v sedle klisny Gancia de Muze shodil dvě překážky a Annu Kellnerovou překonal o jednu příčku. Peder Fredricson s Hanssonem WL chyboval jen jednou a díky velmi rychlému času skončil osmý. Vítězem Grand Prix se stal v letošní sezoně již potřetí britský olympionik Ben Maher. 
Ten s ryzákem Explosion W porazil v rozeskakování další čtyři soupeře a zajistil si tak už před posledním závodem jednotlivců prvenství v bodování celého seriálu. O necelou sekundu pomalejší byl v rozeskakování Švéd Henrik von Eckermann na Cantinerovi. Ve Velké ceně sice dojel druhý, získal však vstupenku do Super Grad Prix, jež se pojede v prosinci v pražské O2 areně. Vítězný Maher má totiž účast jistou již díky prvnímu triumfu v sezoně.

Předposlední kolo Českého skokového poháru hostil během třetího zářijového víkendu Frenštát pod Radhoštěm. Seriál se do areálu tamní tělovýchovné jednoty vrátil po dvou letech. Loňská Velká cena se z důvodu rekonstrukce kolbiště odehrála v Olomouci a účastníci se tak letos mohli těšit na zbrusu nový travnatý povrch. 

Juniory čekalo v neděli 16. září dílčí finále Czech Junior Cupu s překážkami do 120 respektive do 125 centimetrů. O vítězi muselo rozhodnout rozeskakování. To zvládla nejrychleji Chantal Nová v sedle klisny Green´s Rio Mamore, jenže jednou chybovala, a tak skončila těsně pod stupni vítězů. Pro třetí místo si dojela bezchybná Eliška Machlová s Cancellarou, která na zdolání kurzu potřebovala bezmála 42 sekund. Kristýna Pokorná s klisnou Aristou projela cílem s nulou v čase 39,53 sekundy, což stačilo na druhou příčku. Ještě o půl sekundy rychleji zdolala rozhodující zkrácený parkur polská dvojice Olga Skrobacz a Quincy a to jí vyneslo příčku nejvyšší.

V seriálovém žebříčku vede před posledním kolem Natálie Kovářová v kategorii mladších juniorů a mezi staršími juniory je na prvním místě Lucie Kumarová. Soutěž U25 určená jezdcům ve věku do 25 let byla postavená na překážkách do 135 centimetrů. Také v ní došlo na rozeskakování čtyř jezdců. Lucie Krampotová na valachovi Valentinovi C rozhodující jízdu nedokončila. Byla vyloučena pro skok mimo pořadí a obsadila čtvrtou příčku. Pro pomyslný bronz si dojela Lucie Šrámková s Magic Manem, která v rozeskakování inkasovala osm trestných bodů. Bez zaváhání docválal do cíle Ladislav Vachutka v sedle Vanilly. Dosáhl času 39,27 sekundy, který mu vynesl druhé místo. Nejrychleji si s kurzem poradila bezchybná Valentýna Poláchová, která sedlala třináctiletého valacha Stuntmana. Zvítězila a zapsala si tak nejvyšší počet bodů do seriálového žebříčku. V seriálu vede po desátém kole Miroslava Škanderová s 89 body, o 8 bodů méně má druhá Nina Kaločová a na třetí příčce je s odstupem dalších 8 bodů Kateřina Málková.

Vrcholem mítinku byla Eurobit Velká cena Frenštátu, jejíž překážky dosahovaly výšky do 145 centimetrů. Desítka nejlepších dvojic ze základní části postupovala tradičně do finále. Jen těsně, konkrétně o tři desetiny sekundy, unikla účast Markovi Hentšelovi s Censorem. Jako první z deseti finalistů nastoupil k rozhodující jízdě Jiří Hruška s Oridou a ke čtyřem trestným bodům z první části přidal dalších osm. Matěj Kotalík si se Sir Sidem přinášel jednu chybu. Také napodruhé shodil jednu překážku a ujal se průběžného vedení. Dlouho se na čele pořadí neohřál, odsunul jej František Stružinský s Bob Sain Clarem. Bodový výsledek měl sice stejný jako Matěj Kotalík, pomohl mu však lepší finálový čas. Jan Chýle v sedle bělouše Cool Paradise projel cílem finále bez chyb a v součtu se základním kolem si započítal čtyři trestné body.

Jan Štětina přicházel s hnědákem Benitem-S do finále s chybou. Jeho kurz zvládl bez shození. Dosažený čas ho však zařadil na druhé místo za Jana Chýleho. Dvě chyby zaznamenala v součtu Tina Šalková v sedle klisny Frascati Van Ter Hulst. S finálovým časem 45,54 sekundy byla na průběžném třetím místě. Jiří Hruška sedlal ve finále ještě druhého svěřence, dvanáctiletou hnědku Acoradii MX i2M. Ze základní části měl čtyři trestné body, stejný výsledek si pak zapsal i v druhé jízdě. Čas dosažený ve finále jej zařadil za Tinu Šalkovou. 

S čistým kontem nastupoval do rozhodující části Vladimír Tretera na valachovi Gangsterovi, jenže ve finále přišly dvě chyby a dvojice se propadla až na devátou příčku. S nulou překonala základní parkur Lucie Strnadlová s Feminou, která následně ve finále zaváhala jednou.  Díky výbornému času se s čtyřmi trestnými body dostala do vedení. Jediným jezdcem, který jí mohl o prvenství připravit, byl slovenský reprezentant Igor Šulek s valachem Wavo Aramisem. Ten nezaváhal ani ve finále a dojel si s čistým kontem pro vítězství. Konečné druhé místo brala Lucie Strnadlová a třetí příčku obsadil Jan Chýle, který si tak před posledním kolem upevnil pozici ve vedení žebříčku Českého skokového poháru. Na kontě má 77 bodů. O čtrnáct bodů méně má druhý Marek Klus. Na třetím místě je Jan Štětin s 54 body a o pátou příčku se s odstupem pouhého bodu dělí Matěj Kotalík s Ondřejem Pospíšilem. 

Vrcholem třinácté kapitoly letošní metropolitní dostihové sezony na závodišti v pražské Velké Chuchli byl Zářijový handicap. Jednalo se o sprinterský test na trati 1200 metrů o 90 tisíc korun, v němž se představilo vyrovnané pole jedenácti aktérů. 

Mírnou favoritkou s kurzem 3:1 byla vítězka červnové Ceny Jezdectví Benidiction, leč v koncovce podlehla nejvyšší nesené hmotnosti 65,5 kg a skončila druhá. O šest a půl kilogramu méně nesl osmiletý valach stáje Karin-Neuberg, svěřenec někdejšího pětinásobného trenéra-šampióna Filipa Neuberga Iraklin. Jeho kurz byl 4:1. Iraklin zavítal na chuchelskou dráhu po čtyřech měsících a opět pod trojnásobným žokejem-šampiónem vyhrál dvojkový handicap. Tentokrát jej však nevedl Jaromír Šafář, ale Jan Rája, pro nějž šlo o 498. triumf kariéry. Iraklin zvítězil celkově popáté, z toho počtvrté v Praze. Na třetí místo se razantním závěrem posunula outsiderka Manolla s kurzem 20:1. 

Pražské závodiště se nyní již připravuje na Evropský pohár žokejů, který se ve Velké Chuchli poběží v sobotu 22. září. Jeden z vrcholů dostihové sezony již počtvrté nabídne představení vynikajících zahraničních žokejů, kteří budou startovat v sedmi dostizích. Osmým bodem programu pak bude další jedinečná záležitost, a to dostih trenérů.

SOUTĚŽ

S Jezdeckým magazínem EquiTV můžete každý týden soutěžit o nákup za 500 Kč v e-shopu s jezdeckými potřebami. Stačí se zaregistrovat na webu www.jezdeckymagazin.cz k odběru novinek o nových dílech našeho pořadu. Všichni registrovaní uživatelé od nás každý týden obdrží prostřednictvím e-mailu jednoduchou soutěžní otázku. Odpověď na ní se dozvíte také z aktuálního dílu Jezdeckého magazínu. 

Ten, kdo odpoví správně jako 10. v pořadí, obdrží od nás výherní poukázku v hodnotě 500 Kč do obchodu Bukefalos. Jména výherců z předešlých soutěží a další podrobnosti najdete na již zmíněné internetové adrese www.jezdeckymagazin.cz.

POZVÁNKY ZA KOŇMI

Výstaviště v Lysé nad Labem hostí od pátku 21. do neděle 23. září jubilejní 25. ročník výstavy Kůň. Letošní ročník je mimořádnou příležitostí vidět na vlastní oči vystoupení zástupců portugalské jezdecké školy, kteří se představí v České republice vůbec poprvé. Jejich představení bude v pátek a v sobotu hlavním bodem večerní show. Pilířem denního programu výstavy budou především koně reprezentující Národní hřebčín Kladruby nad Labem a Zemské hřebčinec v Písku i v Tlumačově.

Čtvrtého ročníku Evropského poháru žokejů, který koná v sobotu 22. září na závodišti Velká Chuchle, se zúčastní 16 jezdců z patnácti různých zemí. Hlavními hvězdami budou panamský žokej působící v Německu Eduardo Pedroza… …dále britský jezdec dubajského vládce šejka Mohammeda al Maktúma Brett Doyle či irský světoběžník Tadhg O’Shea. Českou republiku budou reprezentovat mnohonásobný šampion Václav Janáček a první Čech jezdící v katarských dostizích Tomáš Lukášek.

Areál závodiště bude pro diváky otevřen od 11 hodin, atraktivní program Evropského poháru žokejů začne ve 13.30 hodin dostihem trenérů, v němž bude zcela unikátně startovat také česká dostihová legenda Josef Váňa! Internetový přenos na stránkách www.equitv.cz začíná od 13.00 hodin, tedy 30 minut před startem prvního z naplánovaných dostihů. 

Český skokový pohár 2018 se chystá na závěrečný mítink ve Zduchovicích u Kamýku nad Vltavou. Pořadatelé připravili na pět dnů od 26. do 30. září celkem 24 soutěží. Sobotním vrcholem bude Velká cena Zduchovic, kdy budou mít jezdci poslední možnost získat body pro postup do velkého finále. V něm si nejlepší čtveřice jezdců mezi sebou vystřídá své koně. Tomuto vrcholu domácí parkurové extraligy budou předcházet finále rámcových seriálů Amateur Tour, Czech Junior Cup a U25 pro jezdce do 25 let. Ještě před tím se však můžete těšit na další díl Jezdeckého magazínu, u jehož sledování se těšíme na viděnou!




reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE