reklama 11A

Jezdecký magazín EquiTV 23. srpna 2018

ikonka

Předposlední srpnový díl Jezdeckého magazínu je celý věnovaný drezurnímu a paradrezurnímu mistrovství České republiky 2018. To se konalo v Královickém dvoře od 16. do 19. srpna a připomeneme si ho ve třech samostatných reportážích.
23.08.2018 16:23  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

JEZDECKÝ MAGAZÍN EQUITV JE K ZHLÉDNUTÍ TADY

Areál Královického dvora nedaleko Slaného se stal ve dnech 16. až 19. srpna dějištěm mistrovství České republiky v drezuře. Šampionát byl rozdělen do šesti kategorií jednotlivců, z nichž čtyři byly připravené pro mladé drezurní naděje a dvě pro seniory. 

Na mladší juniory čekala v závěru tříkolové soutěže volná juniorská sestava. Julie Sekaninová v sedle koně Furioso XXV-8 předvedla druhý nejlepší výkon a po přičtení známek z předešlých kol brala celkové třetí místo. Stříbro získala Jana Táboříková na Janne 1, které lépe než nedělní kür vyšla hlavně první dvě kola mistrovství. Suverénní výkony podávala Eva Vavříková, která byla se Siracusou hodnocená rozhodčími nejlépe ve všech třech dílech soutěže. Po roce tak se známkou dosahující téměř 74 procent hladce obhájila mistrovský titul.

Starší junioři jeli v třetím kole stejnou úlohu jako ti mladší, tedy juniorský kür. Pro bronz si dojela Tereza Lipavská na Rozárce. Pomohly jí však především vydařené první dvě jízdy. Tina Pospíšilová v sedle Fiorelly začala v první úloze vítězstvím. V dalších dnech nejlepší výkon již nezopakovala, a tak z toho nakonec bylo celkové druhé místo. Laura Lišková s valachem Wormanem se ujala vedení vydařeným druhým kolem a výbornou jízdou ve freestylu svou pozici jen potvrdila. 

Jednoznačný průběh měla soutěž pro mladé jezdce, jež v závěru rovněž čekala volná úloha určená speciálně pro tuto věkovou kategorii. Martina Kučerová s valachem Caletem obsadila v küru třetí příčku, stejně jako v předešlých dvou jízdách, a tak i v celkovém hodnocení dosáhla na bronz. Druhá dojela Alexandra Hanáčková se slovenským teplokrevníkem jménem Well Done. Také ona podávala po dobu všech soutěžních dní vyrovnané výkony. Zaznamenala třikrát druhou nejvyšší známku. Vítězkou se stala Anežka Zajícová se Stasií AG, která se do čela soutěže dostala hned v úvodu. Poté vyhrála obě další úlohy a s náskokem více než 6 procent si dojela pro nejcennější kov. Dodejme, že mistryní republiky v kategorii dětí se stala již o den dříve Karolína Weisnerová v sedle klisny Zafiry.

Královický dvůr patřil během třetího srpnového víkendu nejen drezurním jezdcům, ale také hendikepovaným sportovcům, kteří tam závodili o medaile při mistrovství České republiky v paradrezuře. Připravena byla otevřená soutěž pro účastníky zařazené do skupin neboli gradů jedna až pět. Ta přilákala k účasti i dvojice ze Slovenska a Německa, jejichž výsledky se však do republikového mistrovství podle pravidel nezapočítávaly. Šestá v rámci hodnocení otevřené soutěže byla Jarmila Plháková v sedle klisny Lindy. V samostatném hodnocení mistrovství republiky jí její výkony vynesly třetí příčku. Stříbro a titul vicemistryně si z Královic odvezla Kristýna Rudolfová na koni Bajkonur, jež v celkové výsledkové listině otevřeného klání obsadila čtvrté místo. 

Nejlepší výkon ze zahraničních jezdců podala Němka Martina Benzinger s koněm Fritzzantino. V hodnocení otevřené soutěže byla druhá. Nejvyšší průměrnou známku dostala od rozhodčích česká paralympijská jezdkyně a několikanásobná mistryně republiky Anastasja Vištalová s klisnou Dominique. Nejlepší nebyla jen v rámci šampionátu, přemožitele nenašla ani v celkovém hodnocení spolu se zahraničními účastníky.  

Tři dvojice se představily při mistrovství České republiky v takzvané nezařazené kategorii. Zlato vybojovala Zuzana Fialová na koni Larino, jež podávala nejlepší výkony po celou dobu šampionátu. Druhé místo obsadil Vladimír Votřel s Rokosem. V průměrném hodnocení jej však od vítězky dělilo jen něco málo přes jedno procento. Stupně vítězů doplnila bronzová Tereza Dubcová, která závodila s Finnem. Všichni účastníci si závody v Královicích velmi pochvalovali, což potvrdila vedle jiných i Zuzana Fialová.

Šestinásobnou mistryni České republiky v paradrezuře Anastasju Vištalovou čeká již za pár týdnů účast na Světových jezdeckých hrách v americkém Tryonu, a tak jsme se nemohli nezeptat, jak se na tento absolutní vrchol sezony připravuje.

Seniorské mistrovství České republiky v drezuře, které proběhlo v Královicích od 16. do 19. srpna, bylo letos rozděleno na dvě rundy. V malé túře na úrovni ST čekala jezdce v závěru tříkolového klání volná úloha Intermediate 1. Ta se velmi vydařila Petře Miki Civišové, která dostala s holandským valachem Europe-M třetí nejvyšší známku. V celkovém hodnocení však po přičtení prvních dvou výsledků skončila těsně pod stupni vítězů. Michal Knoflíček na ryzákovi Zun Light VDL podal nejlepší výkon hned v úvodu mistrovství, kdy dojel třetí. Přestože pak v dalších dvou jízdách lehce ztratil, na bronzovou medaili to nakonec stačilo. Tři druhá místa zaznamenala dvojice Kamila Kotyzová a Radula, která tak po konečném účtování brala titul vicemistryně České republiky. Ida Vavříková v sedle hřebce Fürst Romantico předváděla od začátku do konce šampionátu povedené jízdy. Všechny úlohy vyhrála a obsadila tak příčku nejvyšší.

Úlohy na vysoké obtížnosti stupně TT byly připraveny pro účastníky hlavní seniorské kategorie. Velmi dobře se soutěž vyvíjela pro Adélu Neumanovou s hřebcem Babylonem. Ta šla do nedělního küru z třetího místa. Volná sestava jí však nakonec odsunula o pouhé tři desetiny procenta na čtvrtou příčku. Kür se naopak velmi vydařil do té doby čtvrté Haně Vášáryové, která v Královicích sedlala klisnu Filipu. Její nedělní jízda jí nakonec posunula na třetí místo. Obhájkyně zlata z loňské malé túry Tereza Hábová s Jamesem Bondem startovala letos v nejvyšší vypsané úrovni. A dařilo se jí. Po třech vyrovnaných výkonech, kdy za Freestyle brala známku dokonce vyšší než 71 procent, dojela druhá. Výbornou formu si na mistrovství České republiky načasovala Libuše Mencke. Se Sýriem ovládla všechna tři kola. Její hodnocení vždy překonalo hranici 70 procent a za volnou sestavu dostala bezmála 74,5 procenta. Po dvou letech tak mohla opět slavit zlato. 

Nezkrácené videozáznamy všech nedělních soutěží mistrovství České republiky v drezuře najdete na našem webu s adresou www.equitv.cz.

SOUTĚŽ

S Jezdeckým magazínem EquiTV můžete každý týden soutěžit o nákup za 500 Kč v e-shopu s jezdeckými potřebami. Stačí se zaregistrovat na webu www.jezdeckymagazin.cz k odběru novinek o nových dílech našeho pořadu. Všichni registrovaní uživatelé od nás každý týden obdrží prostřednictvím e-mailu jednoduchou soutěžní otázku. Odpověď na ní se dozvíte také z aktuálního dílu Jezdeckého magazínu. 

Ten, kdo odpoví správně jako 10. v pořadí, obdrží od nás výherní poukázku v hodnotě 500 Kč do obchodu Bukefalos. Jména výherců z předešlých soutěží a další podrobnosti najdete na již zmíněné internetové adrese www.jezdeckymagazin.cz.

POZVÁNKY

Co se týče počtu významných jezdeckých akcí, tak probíhá nerušnější víkend v roce. Již od středy 22. srpna soutěží jezdci na ponících na kolbišti ve Zduchovicích na Příbramsku o mistrovské tituly ve skocích a v drezuře. Většina sad medailí bude rozdána po třetích kolech v neděli za přítomnosti našich kamer. 

Od čtvrtka 23. srpna probíhá v Opavě Kateřinkách již deváté kolo Českého skokového poháru. Nedělní soutěže budete moci sledovat nejen z ochozů kolbiště, ale také prostřednictvím svých chytrých telefonů, tabletů či počítačů, neboť vám na našem webu s adresou www.equitv.cz nabídneme živé internetové vysílání.

Příznivci všestrannosti a spřežení jistě zavítají do Humpolce, kde se koná od pátku do neděle finále seriálu Zlatá podkova. Začíná se tradičně drezurami. Na sobotu je připravený pro účastníky všestrannosti kros a dále vozatajský maraton. Neděle bude ve znamení parkurů a ani v tomto případě nebudou chybět kamery EquiTV.  

A aby toho nebylo málo, sobota 25. srpna patří v severočeském Slavošově mistrovství České republiky a mezinárodním závodům ve vytrvalosti. Také z něj vám nabídneme video reportáž v Jezdeckém magazínu. U sledování dalšího dílu se těšíme již při jeho čtvrteční premiéře na viděnou! 
 




reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE