reklama 11D

Jezdecký magazín EquiTV 16. srpna 2018

ikonka

Tento díl Jezdeckého magazínu nabízí dvě reportáže z osmého letošního kola Českého skokového poháru, které se konalo v Ptýrově od 8. do 11. srpna. Závěr je věnovaný seriálu Global Champions a závodu, jenž hostil nizozemský Valkenswaard.
16.08.2018 16:38  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

JEZDECKÝ MAGAZÍN MŮŽETE SLEDOVAT TADY

V Ptýrově u Mnichova Hradiště letos již poosmé skákalo o body do Českého skokového poháru. Ptýrovský mítink je výjimečný tím, že všechny seriálové soutěže vrcholí v sobotu. Tentokrát to vyšlo na 11. srpna. 

Amatérští jezdci závodili v dílčím finále na překážkách do 115 centimetrů. Osm dvojic si se základním kurzem poradilo bez chyb, a tak přišlo ke slovu rozeskakování. Lucie Svobodová na Mellani Q projela i napodruhé cílem s nulou. Zvolila však poměrně rozvážné tempo a v kombinaci s časem 47,12 brala třetí místo. Druhá dojela dvojice Martina Svobodová a Orin, která kurzem prošla o více než 2 sekundy rychleji a rovněž bez trestných bodů. Vítězkou se stala bezchybná Daniela Kryspínová, které v sedle valacha Drossel Topase stačilo na zdolání parkuru méně než 42 sekund.

Dlouhou řadu čistých výkonů viděli diváci i ve finále Czech Junior Cupu určeného pro jezdce do 18 let. Takže i v tomto případě o nejvyšších příčkách rozhodovalo rozeskakování. Pro pomyslný bronz si v něm po čisté jízdě docválala Anna Kostková s klisnou Carbopinou. Její čas měl hodnotu 45,75 sekundy. O více než dvě vteřiny rychleji absolvovala zkrácený parkur bezchybná Veronika Vacková, která sedlala Feine Lady. Dvojice tak dojela druhá. Nejvyšší počet bodů do juniorského žebříčku si připsala Tereza Jakubcová na Acobatě-T. Ta nechybovala a trasu zdolala suverénně nejrychleji ze všech účastníků rozeskakování. V bodování Czech Junior Cupu je v čele mladší skupiny jezdců do 15 let Natálie Kovářová, mezi staršími juniory ve věku mezi 16 a 18 lety je to Jiří Skřivan mladší.

Boj o seriálové body čekal v sobotu také mladé jezdce kategorie U25, tedy ve věku do 25 let. Dvojice, které překonaly základný parkur s výškou překážek do 135 centimetrů bez chyby, postoupily do návazného rozeskakování. Denisa Menšíková na Eliotovi v něm jednou chybovala, přesto to díky solidnímu času stačilo na třetí místo. Druhou příčku obsadila Lenka Heřmanová v sedle jedenáctiletého valacha Corolimba. Dvojice absolvovala i rozhodující jízdu bez zaváhání v čase 29,20 sekundy. Ještě o vteřinu rychlejší byla bezchybná Kateřina Málková na valachovi G-Bugatti Dwerse Hagen a dojela si tak pro vítězství a nejvyšší bodový příděl do seriálové tabulky. Právě díky ptýrovskému triumfu se Kateřina Málková vyhoupla na vedoucí pozici mezi jezdci do 25 let. Na kontě má 73 bodů. O dva body méně má druhá Kristýna Nechanická a třetí místo patří s 67 body Dominice Hrubešové.

Ptýrovská Velká cena eLED se tradičně jezdí ve večerních hodinách za umělého osvětlení. Nevšední soutěžní podmínky jsou divácky velmi atraktivní, a tak se i letos ochozy kolbiště zaplnily do posledního místa. Parkur dosahoval výšky do 145 centimetrů a nejlepší desítka základního kola jako obvykle postoupila do finálové části. Martin Šoupal v sedle Takticy v rozhodující jízdě neměl moc sportovního štěstí a po opakovaném zaváhání se rozhodl ukončit účast skokem mimo pořadí, což znamená automatické vyloučení. Finálovou výsledkovou listinu tak uzavíral. Čtyři trestné body si ze základní části přinášela Kateřina Málková. Napodruhé chybovala s koněm G-Bugatti Dwerse Hagen ještě dvakrát a s dvanácti trestnými body dojela devátá. Stejné skóre měl také Marek Hentšel v sedle hřebce Trend D´Elsendam Z. Lepší čas mu však nakonec vynesl osmé místo. 

Po chybě z každé jízdy dovezl Rudolf Doležal na holštýnském valachovi Quattro Cento. Na zdolání rozhodujícího kurzu potřeboval bezmála 54 sekund, což znamenalo šesté místo. Stejně si počínal Jan Štětina se Zentem-S. V cíli druhého parkuru měl na svém kontě osm trestných bodů. Dosažený čas v hodnotě 49,47 sekundy stačil na pátou příčku. Dvě chyby dovezla také Tereza Mücková s běloušem Control Me Karsit, zároveň byla o pět setin sekundy rychlejší, což pro ni znamenalo čtvrté místo. Jiří Skřivan na klisně Flying Star v úvodu shodil jednu překážku, ale na zkráceném finálovém parkuru předvedl velmi rychlou, a hlavně bezchybnou jízdu, která ho katapultovala do vedení. Vyvinutý tlak ze strany Jiřího Skřivana si však rozhodně nepřipouštěl Ondřej Pospíšil. Ten v sedle devítiletého hřebce Einfacha přicházel na start pouze s jediným trestným bodem za překročení stanoveného času v základní části. Napodruhé šel o poznání svižněji a opět na žádné z překážek nezaváhal. Zbývalo mu tak již pouze čekat, jak se předvedou zbývající dva účastníci. Jiří Papoušek a Dukato VTH vstupovali do kolbiště s čistým kontem. Finálová jízda však nakonec spálila jejich veškeré naděje. Dvě chyby byly na vyšší pozice příliš a dvojice tak dokončila jako sedmá v pořadí. Nejlepším jezdcem základního parkuru byl Matěj Kotalík, který jej s Cesanem V překonal čistě a v nejrychlejším čase. Měl tak našlápnuto k triumfu, jenže chyba ve finále ho nakonec odsunula na třetí příčku za Jiřího Skřivana. Ze svého prvního životního vítězství v Českém skokovém poháru se radoval Ondřej Pospíšil.

Ve vedení žebříčku Českého skokového poháru se po osmi kolech drží Jan Chýle s 64 body. O sedm bodů méně má druhý Marek Klus. Třetí místo patří Ondřejovi Pospíšilovi, jenž má 48 bodů a čtveřici aktuálně nejúspěšnějších jezdců uzavírá s odstupem čtyř bodů Jan Štětina. Kompletní video záznam nejen Velké ceny eLED, ale i dalších seriálových soutěží Českého skokového poháru na Ptýrově, najdete na našem webu s adresou www.equitv.cz.

Seriál prestižních skokových závodů Global Champions zažil letos už čtrnácté kolo. Od 10. do 12. srpna se závodilo v nizozemském Valkenswaardu. Sestava týmu Prague Lions byla tentokrát ryze zahraniční. Do první částí týmové Global Champions League nastoupili v pátek nizozemský olympionik Gerco Schröder a Belgičan Niels Bruynseels. Ten se v sedle ryzky Lady Cracotte blýskl na parkuru s překážkami do 155 centimetrů bezchybnou jízdou. Schröder sedlal hřebce Glock´s Londona, s nímž po smolné chybě na prvním skoku zatížil konto družstva čtyřmi trestnými body.

O den později, tedy v sobotu 11. srpna vyrazil do boje znovu Niels Brunyseels na Lady Cracotte a svůj výborný čistý výkon dokázal zopakovat. Gerca Schrödera vystřídal pro sobotní stošedesátku Švéd Peder Fredricson. Ten s koněm H&M All In, s nímž má zlato z loňského evropského šampionátu, bohužel shodil dvě překážky. Pražští lvi tak nasbírali celkem dvanáct trestných bodů a dokončili na deváté příčce. V průběžném pořadí se posunuli se 174 body na desátý řádek výsledkové listiny a dá se tak již téměř s jistotou konstatovat, že by jim neměl uniknout postup do Super Cupu Prague PlayOffs, který proběhne v rámci galashow světového parkuru v pražské O2 aréně od 13. do 16. prosince. 

Jediným týmem, který se přenesl ve Valkenswaardu přes oba parkury bez trestných bodů, byli Rome Gladiators. Belgičan Constant van Paesschen sedlal po oba dva dny devítiletého hnědáka Jilberta. Zkušenější z dvojice Římských gladiátorů Brazilec Marlon Módolo Zanotelli absolvoval úvodní kolo na třináctiletém hřebci Rock'N Roll Semilly. Pro sobotní druhou jízdu pak zvolil dvanáctiletou klisnu Sirene de la Motte. Za vítězství ve Valkenswaardu si Rome Gladiators připsali 30 bodů a v průběžném bodování ligové soutěže jsou s 225 body na třetím místě. Druzí jsou s náskokem 61 bodů Valkenswaard United, kteří při svém domácím mítinku skončili druzí před zástupci Doha Fursan Qatar. Ve vedení jsou jezdci London Knights. Ti mají již 304 bodů. 

Dalším z vrcholů nejen sobotního programu, ale také celých závodů byla Grand Prix s překážkami do 160 centimetrů. Početná část startujících překonala obtížný parkur Uliana Vezzaniho bez trestných bodů, a tak rozhodovalo rozeskakování celkem jedenácti dvojic. Se zkráceným kurzem si bez shození poradily již jen čtyři z nich. K radosti fanoušků družstva Prague Lions byl mezi nimi i Niels Bruynseels na klisně Cas de Liberte Z, jenž skončil nakonec na čtvrté příčce. Třetí místo obsadil německý reprezentant Christian Ahlmann, který na valachovi Tokyo projel cílem s nulou v čase 41,01 sekundy. O vítězi a druhém umístěném jezdci rozhodla neuvěřitelná jedna setina vteřiny. 

Bezchybný Němec Marcus Ehning v sedle bělouše Cornada protnul cílovou čáru v čase 39,90 sekundy. Právě o jedinou setinu rychlejší byl teprve čtyřiadvacetiletý nizozemec Frank Schutter s koněm Chianti´s Champion. Domácí publikum nadchl a překvapil, protože šlo o jeho teprve druhý životní start v sérii Global Champions Tour. Na čele bodování túry se po čtrnáctém kole nic nezměnilo. Lídrem je s 270 body britský jezdec Ben Maher. Druhý Harrie Smolders z Nizozemí má o 36 bodů méně a na třetím místě se drží italský reprezentant Alberto Zorzi s 233 body.

SOUTĚŽ

S Jezdeckým magazínem EquiTV můžete každý týden soutěžit o nákup za 500 Kč v e-shopu s jezdeckými potřebami. Stačí se zaregistrovat na webu www.jezdeckymagazin.cz k odběru novinek o nových dílech našeho pořadu. Všichni registrovaní uživatelé od nás každý týden obdrží prostřednictvím e-mailu jednoduchou soutěžní otázku. Odpověď na ní se dozvíte také z aktuálního dílu Jezdeckého magazínu. Ten, kdo odpoví správně jako 10. v pořadí, obdrží od nás výherní poukázku v hodnotě 500 Kč do obchodu Bukefalos. Jména výherců z předešlých soutěží a další podrobnosti najdete na již zmíněné internetové adrese www.jezdeckymagazin.cz.

POZVÁNKY

Od středy 15. do neděle 19. srpna se v Královicích u Slaného koná mistrovství České republiky v drezuře a v paradrezuře. V sobotu vyvrcholí soutěže družstev a dětí, v neděli se diváci mohou těšit na třetí kola všech zbývajících kategorií jednotlivců, která se pojedou jako volné sestavy na hudbu. 

V Martinicích u Březnice se také od středy 15. srpna koná skokový šampionát mladých – čtyř až osmiletých koní. Program vyvrcholí finálovými soutěžemi již v sobotu. Velmi rušný bude nadcházející týden, kdy se v Opavě Kateřinkách koná další kolo Českého skokového poháru. Příznivci všestrannosti a spřežení jistě zavítají do Humpolce, kde proběhne finále seriálu Zlatá podkova. Ve stejnou dobu pak jezdci na ponících budou bojovat na kolbišti ve Zduchovicích na Příbramsku o mistrovské tituly ve skocích a v drezuře. 

A aby toho nebylo málo, sobota 25. srpna bude v severočeském Slavošově patřit mistrovství České republiky a mezinárodním závodům ve vytrvalosti. Do té doby pro vás ovšem připravíme ještě jeden díl Jezdeckého magazínu, u jehož čtvrteční premiéry se těšíme opět na viděnou!




reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE