reklama 11A

Jezdecký magazín EquiTV 21. července 2016

Tento díl Jezdeckého magazínu je věnovaný MČR jednotlivců v parkurovém skákání, které se konalo V Martinicích od 14. do 17. července. Druhá polovina nás zavede do Královic, kde se jela první část Drezurního šampionátu 2016.
21.07.2016 16:40  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D

JEZDECKÝ MAGAZÍN MŮŽETE SLEDOVAT ZDE

Letošní mistrovství České republiky v parkurovém skákání seniorů a mladých jezdců hostily ve dnech 14. až 17. července Martinice na Příbramsku. Naše redakční shrnutí průběhu šampionátu jsme rozdělili do dvou samostatných reportáží. V dnešní se budeme věnovat nejvyšší kategorii, tedy mistrovské soutěži jednotlivců. Do nastupoval z pozice obhájce titulu Aleš Opatrný, jehož jsme již v pátek požádali o krátký rozhovor.

Mistrovství se jelo jako tříkolové, přičemž rozhodující třetí kolo bylo na programu v neděli 17. července. Jezdce, kteří do něj nastupovali, provázelo nevlídné počasí doprovázené vydatnými dešťovými přeháňkami. Přesto se však diváci dočkali skvělého parkurového sportu.

Celkem 12 trestných bodů si do třetí jízdy přinášel Vladimír Tretera se svým nejzkušenějším koněm valachem Quentinem. Ke svému skóre přidal jednu chybu na překážkách a penalizaci za čas, což znamenalo konečné desáté místo. Jaroslav Jindra absolvoval mistrovství republiky v sedle hřebce Qentina Donth-M. Dvojice zaznamenala ve všech třech jízdách po jednom shození. V závěru k němu však přidal ještě jeden bod za čas a skončil s třinácti trestnými body sedmý. Nadějných šest trestných bodů po dvou kolech měl Karel Polák s klisnou Dia Gratiou. Jenže v třetí jízdě inkasoval deset trestných bodů, což nakonec stačilo na devátou příčku.

Také Jan Chýle s běloušem Cool Paradise přicházel do kolbiště s šesti trestnými body po dvou předešlých částech. Bohužel i tato dvojice v neděli chybovala, a to hned třikrát, což pro ni znamenalo propad na konečné třinácté místo. Miloslava Příhodu známe hlavně jako jezdce všestrannosti na nejvyšší úrovni. Pro parkurové soutěže sedlá klisnu Clear Jolie, s kterou v mistrovství nasbíral celkem jedenáct trestných bodů a obsadil výbornou pátou příčku. Ze čtyř žen, které se rozhodly změřit síly s muži v kategorii jednotlivců, se nejlépe umístila Kamila Kupcová. Ta se svým valachem Aganem inkasovala celkem devatenáct bodů a dojela dvanáctá.

Velmi dobře se po dvou jízdách vyvíjela soutěž pro Jana Studničku s koněm Datasys Corcovado. Do posledního kola přicházel zatížený pouze pěti trestnými body. V závěru šampionátu k nim však přidal dalších třináct, a to znamenalo jedenácté místo. Jiří Hruška sedlal desetiletého valacha Concela. K pěti trestným bodům z prvních dvou dnů šampionátu mu přibylo na kontě dalších devět a mistr republiky z roku 2014 se tak musel spokojit s osmou příčkou. Jedním ze dvou jezdců, kteří měli na svém kontě jednu chybu po dvou jízdách, byl Jiří Papoušek s klisnou Jenifer. V rozhodujícím kole k nim přidal ještě jednu chybu a s osmi trestnými body v součtu se ujal vedení.

Na start přicházel Josef Kincl v sedle Cascara, který výkon Jiřího Papouška vyrovnal, když vedle jednoho shození v sobotním kole inkasoval další čtyři body za chybu při poslední nedělní jízdě. V tu chvíli již na startovní listině zbývali jen tři jezdci, kteří mohli pomýšlet na medailové pozice. Pravidelný účastník Velkých cen Českého skokového poháru Marek Klus s Cradem von Wichenstein byl prvním z nich. Dvojice měla ze dvou kol pouze jeden trestný bod za překročení stanoveného času hned v úvodním parkuru. Jenže v rozhodující části došlo ke dvěma zaváháním a Marek Klus skončil těsně pod stupni vítězů.

Dalším, kdo mohl výrazně promluvit do pořadí na čele soutěže, byl Sergei Motyguine v sedle Dylana. Také on přicházel do třetího kola s jediným trestným bodem, jenže nakonec shodil dvě překážky a přidal dva body za čas, čímž se propadl až na konečné šesté místo. Do kolbiště vstupoval jako poslední obhájce mistrovského titulu z roku 2015 Aleš Opatrný. V letošním roce zvolil pro šampionát teprve osmiletého Idaria Van Het Netehof a jako jediný dokázal v sedle tohoto mladého koně překonat první dvě kola bez penalizace.

Aby dosáhl na zlato, musel absolvovat nedělní parkur za méně než osm trestných bodů. A to se nakonec podařilo. Aleš Opatrný si přivezl jednu chybu a drobnou penalizaci za překročení času, a mohl se tak radovat ze zisku již sedmého mistrovského titulu ve své kariéře.

Bylo však jasné, že ještě není rozhodnuto o držitelích stříbrné a bronzové medaile. O tyto pozice se dělili dva jezdci s osmi trestnými body, a na řadu tak přišlo rozeskakování. Pořadí ve startovní listině základního kola určilo, že prvním, kdo okusil zkrácený parkur, byl Jiří Papoušek v sedle Jenifer. Ten si s ním poradil s jednou chybou, a cílem procválal v čase 38,67. Josef Kincl se svým dlouholetým svěřencem Cascarem shodil v rozeskakování také jednu překážku, a klíčový pro určení pořadí tak byl dosažený čas. O tom, že si Josef Kincl pověsí na krk bronz, rozhodlo 31 setin sekundy. Časomíra totiž po jeho průjezdu cílem ukázala hodnotu 38,98 sekundy. Stříbrnou medaili a titul vicemistra České republiky tedy získal Jiří Papoušek.

Po slavnostním dekorování jsme si k mikrofonu pozvali staronového mistra České republiky v parkurovém skákání Aleše Opatrného. Na závěr ještě dodejme, že nezkrácený záznam mistrovských soutěží najdete na našem webu s adresou www.equitv.cz.

Jezdecký areál v Královicích u Slaného hostil ve dnech 8. až 10. července první část letošního Drezurního šampionátu určeného pro mladé jezdce a seniory. Na programu byly navíc také paraderzurní soutěže. My vám nyní přinášíme přehledný souhrn nejlepších výkonů v jednotlivých kategoriích.

Paradrezurní soutěže zcela ovládla naše nejúspěšnější reprezentantka této disciplíny Anastasja Vištalová. Do Královic si přivezla obě své klisny a po všechny tři dny s nimi podávala vyrovnané výkony. V zahajovací páteční úloze zvítězila s Latou Brandis stejně jako o den později. Nejvyšší známku ze všech svých startů 70,916 % však vybojovala s Dominique v závěrečné nedělní úloze. Celkem získala tři první a dvě druhá místa.

Mladí jezdci si mohli pro své účinkování v Drezurním šampionátu vybrat ze tří túr různých úrovní obtížností a senioři měli ještě jednu rundu navíc. Nejnižší túra se jela na stupni obtížnosti L. V této kategorii nenašla přemožitele Daniela Křemenová, která s valachem Elatoyou předvedla v obou jízdách nejvýše hodnocené výkony. O úroveň výše závodili mladí jezdci a starší junioři. Ve dvou kolech se museli popasovat s úlohou FEI pro juniorská družstva a s volnou juniorskou úlohou. Na třetí místo v této túře nakonec dosáhla dvojice Ema Gottwaldová a Belissimus, jejíž průměrná známka činila 64,484 %. O dvě procenta lepší skóre měla v závěru Aneta Havlíčková, která tak v sedle Ce Soir dokončila na druhé příčce. Vítězkou se stala Valeriya Belozerskih s klisnou Handiness, která v obou kolech zvítězila a celkově dosáhla hodnocení ve výši bezmála 70 %.

Ve stejných úlohách závodili také senioři účastnící se úrovně S a jejich výsledky byly vyhodnoceny samostatně. Eva Jančaříková v sedle hannoverského hřebce Sir Boss zajela napoprvé třetí nejlepší úlohu. Druhé kolo dokonce vyhrála, ale v součtu skončila na třetí příčce. Vyrovnané výkony předváděla Petra Miki Civišová na Janne, když dokončila dvakrát druhá a druhé místo jí pak patřilo také v konečném pořadí. Z vítězství se radovala Denisa Valentová s Palmyrou. První kolo vyhrála a v čele túry nakonec zůstala, přestože v druhém kole zajela až třetí nejlepší úlohu.

Dvoukolová túra na úrovni ST přinesla úlohy svatý Jiří a volnou sestavu mladých jezdců. Na stupních vítězů se dvojice seřadily v těsných rozestupech. Třetí příčku obsadila Petra Miki Civišová na Mary Lou, jejíž konečná známka měla hodnotu 65,173 %. O necelé dvě desetiny vyšší hodnocení dostala v součtu obou kol Eva <




reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE