reklama 11D

Jezdecký magazín EquiTV 14. srpna 2014

V dnešním Jezdeckém magazínu EquiTV pro vás máme opět tři reportáže. S kamerou jsme zavítali do Ptýrova nejen na mistrovství ČR dětí a juniorů ve skocích, ale i na akci Koně pro Kapku naděje. Na závěr se podíváme krátce na CSIO do Bratislavy...
14.08.2014 19:00  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D
 
V roli pořadatele mistrovství České republiky v parkurovém skákání mladších věkových skupin se v letošním roce díky tradičnímu střídání dvou zkušených jezdeckých pořadatelů ocitl Jezdecký klub Ptýrov. Na kolbišti zdejší farmy se ve dnech 8. – 10. srpna představily mladé naděje jezdeckého sportu v kategoriích dětí, mladších a starších juniorů i smíšených družstev.  
 
V početném startovním poli kategorie dětí jsme viděli velmi vyrovnané výkony zejména mezi dvojicemi, které se v závěru řadily do první desítky. Ovšem pouze tři jezdci dokázali absolvovat všechna tři kola s čistým kontem. Mezi nimi se tak v rozeskakování rozhodovalo o rozdělení první sady medailí. Finálový boj zahájil František Stružinský v sedle klisny Zonnedoeptoltien. Dosáhl času 38,68, ale s jednou chybou, kterou udělal na kolmém skoku s logem Kolowrat Teamu. Nezbývalo mu nic jiného než čekat, jak si s kurzem rozeskakování poradí jeho soupeři. Stejný kolmý skok, kde chyboval František Stružinský, se ukázal být oříškem i pro další dvojici. Sára Finsterle s Eurou si také na této překážce připsala 4 trestné body. Dvojice navíc jela v rozeskakování pomaleji, a s časem 41,19 se zařadila na průběžné druhé místo. Ovlivnit pořadí a vybojovat příčku nejvyšší tak mohli už jen Matouš Kořínek a Chique. I tady ale sehrála roli již zmiňovaná překážka Kolowrat Teamu. Také v tomto případě se poroučela k zemi bariéra stejného kolmého skoku. S časem 42,58 dosáhl Matouš Kořínek na bronzovou medaili. Zlato si tudíž na krk pověsil František Stružinský.
 
Medaile se rozdávaly i v mistrovské soutěži družstev. A zde opět zářil František Stružinský, tentokrát s Lucky Lifestyle. Jako opora družstva Karlovarské oblasti 1 předvedl dvě čistá kola, stejně jako Daniel Pospěch. Ti společně s Václavem Nágrem a Kateřinou Štorkánovou nakonec získali zlaté medaile. Karlovarským sekundovalo družstvo oblasti Praha, které i přesto, že startovalo ve třech a nemohlo tedy nejhorší výsledek škrtat, nasbíralo pouhých osm trestných bodů po dvou kolech. Stačilo, aby buď Pavlína Bílá s Cabernetem 1, nebo Francesca Kolowrat-Krakowská s Canonem nechybovala a mohlo se o zlato rozeskakovat. Takto se Pražané museli spokojit s druhým místem. 
 
V soutěži mladších juniorů dokázala jen Kateřina Kučerová s Timpex Ábrándem všechna tři kola mistrovské soutěže zajet bez trestných bodů, a mohla proto s jistotou zisku zlaté medaile v poklidu sledovat pokračující boj o stříbro. Ten se odehrál při rozeskakování dvou jezdkyň, které shodně měly po třech kolech jen jednu chybu. První z nich byla Petra Boháčová s Noemi 1. V rozeskakování udržela pevné nervy a na jeho konci se mohla radovat z čistého konta. Dosažený čas byl 46,55. Vše bylo tedy v rukou Francescy Kolowrat-Krakowské a Nobilis. Celou trasu rozeskakování absolvovala s přehledem až do poslední překážky, kde jí nevyšel nájezd a k jejímu velkému zklamání v samém závěru rozeskakování inkasovala 4 trestné body. Samotný čas 46,28 by na stříbro stačil, ale jedna chyba posunula Francesku Kolowrat-Krakowskou na bronzovou pozici.
 
Nejobtížnější parkury čekaly ve třech kolech na jezdce v kategorii starších juniorů. Také zde se o rozdělení sady medailí rozhodovalo až v rozeskakování třech nejlepších dvojic, tedy těch, které dokázaly překonat všechna kola bez trestných bodů. První z nich nastupovala do rozeskakování Kateřina Málková s Chintou. Zajela čistý parkur s časem 41,73 a pak již jen vyčkávala, jak se s kurzem rozeskakování poperou její soupeřky. Hned následující z nich – Adéla Půlpánová na Datasys Duelovi – výsledek pokořila. Zajela pakrur bez trestných bodů a o necelou vteřinu se jí povedlo čas rozeskakování zkrátit. Průběžně se tedy usadila na prvním místě. Poslední, kdo mohl Adélu Půlpánovou o zlato připravit, byla Martina Kučerová s klisnou Chlod-wiga Marie. Jezdkyně se rozhodla o zlato opravdu zabojovat a pokořit nejrychlejší čas. To se jí podařilo, ale udělala chybu na posledním skoku. Ta ji odsunula za obě své soupeřky na bronzovou příčku. Zlato si z Ptýrova tedy odvezla Adéla Půlpánová, která na stejném kolbišti zvítězila i před dvěma lety.
 
Ve dnech 7. – 10. srpna proběhl v Bratislavě 49. ročník závodů CSIO3*-W, které jsou součástí Světového poháru. Z jejich průběhu se nám podařilo získat několik video záběrů, a tak vám je nyní nabízíme se slovním souhrnem toho nejpodstatnějšího.
 
Česká republika tradičně vysílá do Bratislavy kompletní družstvo a nejinak tomu bylo v letošním roce, kde čeští jezdci absolvovali Pohár národů v konkurenci družstev ze 13 zemí. Zuzana Zelinková nechala tentokrát svého nejlepšího koně Caleriho odpočívat a pro nejtěžší soutěže v Bratislavě zvolila Luka´s Ninju. První kolo Poháru národů jí nevyšlo zcela podle očekávání a dvojice dokončila s 13 trestnými body. Druhé bylo vizuálně o poznání hladší a dvě drobné chyby připsaly na konto České republiky 8 trestných bodů. Nedělní Grand Prix Zelinková s Luka´s Ninjou bohužel nedokončila. Svojí premiéru v Poháru národů absolvovala Barbora Tomanová s klisnou Sor-ceress, jejichž záběry však k dispozici nemáme. V prvním kole bylo znát, že klisna neskáče zcela v pohodě a vše vyústilo v pád jezdkyně. Ten se naštěstí obešel bez vážnějších následků. 
 
Dalším jezdcem, pro kterého start v Poháru národů znamenal premiéru, byl úřadující mistr České republiky Jiří Hruška s hřebcem Aristem Z. Hned první kolo mu vyšlo výborně a čistá jízda roztleskala početný tábor českých fanoušků. V druhém kole dvojice jednou chybovala, ale přesto se jedná o skvělý výsledek. Formu potvrdil Jiří Hruška s Aristem Z také v nedělní Grand Prix. Po čistém základním kole, předvedl i bezchybné rozeskakování a obsadil vynikající 6. místo. Aleš Opatrný nesedlal v Bratislavě svojí stájovou jedničku Fakíra, ale další dva kvalitní koně – Acovara a Zandira. Pro Pohár národů si vybral prvního jmenovaného a s ním jako finišman kopíroval výsledek týmového kolegy Jiřího Hrušky. První kolo tedy dokončil bez trestných bodů a v druhém udělal jednu chybu. V nedělní Grand Prix utržil Aleš Opatrný v sedle Zandira 16 trestných bodů a na nejvyšší příčky tak pomýšlet nemohl. Za zmínku ještě stojí skvělé představení stájové kolegyně Aleše Opatrného z Czech Equestrian Teamu Anny Kellnerové. Ta je sice věkem ještě juniorka, ale s Bacarou de La Ferme Blanche se představila mj. i v nedělní Grand Prix. S velmi těžkým parkurem si poradila skvěle a po jedné chybě obsadila 25. místo. 
 
I tentokrát pro vás máme pár pozvánek za koňmi na následující víkend. Český skokový pohár čeká již 8. kvalifikační kolo a probíhat bude za umělého osvětlení v sobotu 16. srpna na kolbišti Farmy Ptýrov u Mnichova Hradiště. Kdo tedy chcete zažít nevšední podívanou, určitě přijeďte, nebo si alespoň nalaďte živé vysílání EquiTV na adrese www.equitv.cz. Skokový pohár na Ptýrově však probíhá již od čtvrtka a vyvrcholí v neděli, kdy budou na programu mj. dílčí finále rámcových seriálů Equiservis Amateur Tour a Czech Junior Cup.
 
Druhá pozvánka je pro změnu do Zduchovic, kde se před nedávnem konal také České skokový pohár. Tentokrát si na tamním kolbišti ovšem dají dostaveníčko jezdci na pony. Probíhat tam totiž bude mistrovství České republiky těchto kategorií – a to ve skocích a v drezuře. Ani na zduchovickém mistrovství dětí na pony nebude chybět kamera EquiTV, a tak si nezapomeňte opět příští čtvrtek večer naladit Jezdecký magazín, kde pro vás v tradiční 15minutovce shrneme to nejzajímavější, co se na českých kolbištích odehrálo. Na viděnou!



reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE