reklama 11B

I vašeho čtyřnohého miláčka mohou bolet záda

ikonka

Bolesti zad jsou častým zdravotním problémem u koní, nehledě na jejich výkonnost a specializaci. Koně s bolestmi zad nepodávají optimální výkony, často bývají úplně vyřazeni z tréninku. V PR článku se dočtete, že i tyto problémy se dají dobře řešit.
02.05.2018 13:36  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12D

Bolest zad je u koní častým zdravotním problémem. Obzvlášť u sportovních koní se vyskytuje vysoké procento závažných patologií v oblasti zad na konci jejich kariéry.
 
Bolest zad a kulhání jde ruku v ruce
 
Z hlediska diagnostiky jsou bolesti zad zákeřné, neboť se projevují různě – od kulhání, bolestivosti na pohmat, po nepatrné změny v chodech nebo změny v chování koně. Další komplikací je fakt, že se bolesti zad často objevují spolu s kulháním. Problém je, že toto kulhání může být jak důsledkem, tak i příčinou blokád v některém úseku páteře.
 
Ať je kulhání jakékoliv příčiny, přináší s sebou další problémy. Při kulhání dochází k nadměrnému opotřebení chrupavky, které se může rozvinout až v osteoartrózu. Kvůli bolesti si potom kůň vytváří špatné vzorce chůze, které jde i po vyřešení příčin kulhání špatně odstranit. Často se stává, že kulhání se přičítá pokročilému stupni artrózy, ale není odstraněna primární příčina – bolest zad.
 
Pozor na rychlé ochabnutí svalů
 
Ať už záda bolí z jakékoliv příčiny, má bolest jeden společný důsledek. V řádu několika dnů dochází k ochabnutí svalů zejména mm. multifidi v místě problému, které vede k celkové nestabilitě páteře. Tato nestabilita je pak predispozicí k rozvoji dalších patologií – např. osteoartrózy. Po odstranění bolestivosti páteře, je potřeba provádět s koněm specifická cvičení, aby došlo k posílení a aktivaci atrofovaných zádových svalů. Teprve po obnovení funkce postižených svalů může dojít k upravení chůze koně.
 
Pokud se chcete dozvědět více o problémových partiích na koňských zádech, o teorii luku a tětivy a nejčastějších příčinách bolesti zad, podívejte se na seriál od Aktivního zvířete: Mého koně bolí záda.



reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE