reklama 11B

Hořovice odstartovaly druhou polovinu sezony ČSP

ikonka

Šesté kolo z celkových jedenácti závodů Českého skokového poháru 2018 hostily ve dnech 5. – 8. července středočeské Hořovice. Všechny vrcholné soutěže byly na programu v neděli a EquiTV vám z nich přináší souhrnnou videoreportáž.
13.07.2018 10:05  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

REPORTÁŽ Z HOŘOVIC JE K ZHLÉDNUTÍ TADY

Český skokový pohár pokračoval začátkem července šestým kolem v Hořovicích na Berounsku. Závěrečný den nabídl tradičně kromě Velké ceny i dvě dílčí finále rámcových seriálů. Ve finále túry určené pro juniory, jež se jelo na parkuru s překážkami do 120 respektive 125 centimetrů, rozhodovalo o vítězi rozeskakování. Aneta Bartková v sedle klisny Horákyně si s ním poradila bez zaváhání, dosažený čas více než 41 sekund, však stačil na třetí místo. Druhá dojela Anna Kostková, která s Contessou na překážkách rovněž nechybovala a cílem procválala v čase 38,73 sekundy. Nejrychlejší z bezchybných dvojic byla Natálie Kovářová a Chacco-To. Ta dokázala stlačit čas pod 36 sekund a dojela si pro nejvyšší bodový příděl do seriálového žebříčku. V Czech Junior Cupu se ve skupině mladších juniorů drží Natálie Kovářová v průběžném vedení. Mezi staršími juniory je na první příčce Veronika Vacková. 

Pro účastníky túry U25, tedy pro jezdce ve věku do 25 let, byl připraven kurz s překážkami do 135 centimetrů, který pět dvojic překonalo čistě, a tak o pořadí muselo rozhodnout rozeskakování. Tereza Woznicová v sedle belgického valacha Calupa prošla parkurem ve velmi svižném tempu, její čas měl hodnotu 38,94 sekundy. Jenže se dopustila jedné chyby a spokojit se tak musela s třetím místem. Suverénně nejrychlejší byl Matouš Kořínek, který startoval s Casiusem. Jenže také on shodil jednu překážku a skončil druhý. Bez zaváhání zvládl rozhodující jízdu pouze Peter Rhodes se sedmiletým hanoverským valachem Samsonitem. Jezdec zvolil taktiku na jistotu, a ta mu vynesla vítězství. V bodování kategorie U25 je v čele po šesti závodech Kristýna Nechanická se 71 body. Osm bodů na ní ztrácí druhá Miroslava Škanderová a třetí jsou s odstupem dalších 10 bodů současně Dominika Hrubešová, Kateřina Málková a Václav Staněk.

Vrcholem čtyřdenního sportovního programu byla Velká cena s překážkami do 145 centimetrů. Tradiční formát přinesl finále pro deset nejúspěšnějších dvojic základního kola. Nakonec se jich však představilo pouze devět. Matěj Kotalík, jenž se do TOP10 probojoval se dvěma koňmi – Cesanem a Sir Sidem – s druhým jmenovaným nenastoupil kvůli zdravotní indispozici koně. Rozhodující jízdu nedokončila dvojice Kateřina Málková a Dedijtje, kterou potkal pád. Klisna z něj vyvázla nezraněna, jezdkyně byla odvezena k ošetření do nemocnice, ale podle aktuálních zpráv se vše naštěstí obešlo bez vážnějších následků. 

Finálový kurz potrápil i polského účastníka Jaroslawa Koziarowského. Ten s Fredem-Flinstonem po čistém základním kole nasbíral dvanáct trestných bodů a dojel osmý. Sedmou příčku bral Aleš Opatrný, jenž v nejlepší desítce figuroval hned dvakrát. S Idariem Van Het Netehof dokončil s celkovým skóre devět trestných bodů. Matěj Kotalík se tedy představil ve finále pouze v sedle Cesana. Po bezchybné základní části inkasoval trestné body za jedno shození, k nimž přidal jeden bod za překročení stanoveného času. V celkovém součtu to znamenalo šesté místo.
Aleš Opatrný a Chablou předvedli suverénně nejlepší výkon finálové části, když dojeli bez chyb a v čase 44,11 sekundy. Jenže jedna chyba, které se dopustili už v základním kole, je odsunula až na pátou příčku. Těsně pod stupni vítězů zůstal Přemysl Adam, jenž s běloušem Cachasem v celé soutěži nezaváhal a cílem projel v čase 50,31. Jen o osm setin sekundy rychlejší byl rovněž bezchybný Jan Štětina, který si tak s hřebcem Verdim-S dojel pro pomyslný bronz.

Na druhém místě dokončil Jan Chýle. Ten si v sedle Cimbury poradil s oběma parkury bez shození ve velmi dobrém čase, jen lehce přesahujícím hranici 49 sekund. Vítězem Velké ceny Hořovic se stal Jiří Papoušek ve dvojici s Dukatem. Finálový parkur překonal čistě a ještě o sekundu rychleji než druhý Jan Chýle. A právě Jan Chýle je po aktualizaci na čele žebříčku, na svém kontě má 55 bodů. Druhý Marek Klus na něj ztrácí 13 bodů. V nejlepší čtyřce jsou ještě Jan Štětina a Ondřej Pospíšil. Nás samozřejmě zajímal komentář vítěze Velké ceny Hořovic…

Nezkrácený video záznam všech tří zmiňovaných soutěží najdete na našem webu s adresou www.equitv.cz.




reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE