reklama 11C

VC Litomyšle s dalším premiérovým vítězstvím

ikonka

V Českém skokovém poháru ročníku 2018 se již čtyřikrát stalo, že Velkou cenu vyhrál jezdec, který takového úspěchu dosáhla poprvé v kariéře. Také v Litomyšli se radoval účastník, jenž před tím v seriálu nikdy nevyhrál. Podívejte se na reportáž!
15.06.2018 09:54  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

REPORTÁŽ Z LITOMYŠLE MŮŽETE SLEDOVAT TADY

Letošní ročník Českého skokového poháru zažil už páté kolo. To se konalo ve dnech 7. a 10. června v Suché u Litomyšle. Hlavní vrcholy bohatého sportovního programu byly tradičně naplánovány na poslední den závodů. 

V dílčím finále Czech Junior Cupu se představilo 33 dvojic, které spadají do dvou věkových skupin, a to od 12 do 15 let a u starší kategorie od 16 do 18 let. Čekal na ně parkur postavený jako hendikep s překážkami do 120 respektive 130 centimetrů. Diváci v základním kole viděli deset bezchybných jízd, a tak o vítězi muselo rozhodnout rozeskakování. Druhou nulu v něm dovezla Karolína Dvořáková v sedle koně Caruso Medimade. Dosažený čas těsně pod hranicí čtyřiceti sekund stačil na třetí místo. Bezchybně překonala rozhodující část také Natálie Kovářová s Quinarou, která projela cílem v čase 38,14 sekundy. Naprosto stejný výsledek zaznamenal Viktor Skutecký na Jolly Jokerovi. Nejen, že dokončil svou jízdu bez chyb, ale jeho čas měl tutéž hodnotu, jako si zapsala Natálie Kovářová. Na stupních vítězů tak zůstala stříbrná pozice neobsazena, zatímco o nejvyšší příčku se dělili dva účastníci. Natálie Kovářová je ve vedení průběžného bodování mladších juniorů, ve starší věkové skupině drží po pěti kolech první místo Anna Lani Novak. 

Parkur s výškou do 140 centimetrů vyrostl jako finálová soutěž série pro jezdce do 25 let. Bez chyb na překážkách jej absolvovala Michaela Fojtová s valachem Langarem, bohužel však dovezla jeden trestný bod za překročení stanoveného času a utekla jí tak účast v rozeskakování. V něm se představily dvě startující, které základní část soutěže zvládly bez penalizace. Nicola Grünthalová na Carefulovi Z dovezla napodruhé jednu chybu a čekala, jak se s kurzem stavitele Petra Maška popasuje její jediná soupeřka. Tou byla Kateřina Málková na koni Deditje. Dvojice na parkuru opět nezaváhala, což znamenalo první místo a nejvyšší bodový příděl do seriálového žebříčku, v němž stoupla na sedmou příčku. V čele seriálu U25 je Miroslava Škanderová s 57 body, o tři body méně má Kristýna Nechanická na druhé příčce. Třetí Václav Staněk na ní ztrácí pouhý bod. 

Vrcholem mítinku byla dvacátá Velká cena Litomyšle započítávaná do hlavní túry Českého skokového poháru. Finále pro deset nejlepších dvojic ze základního kola otvíral Sergej Motygin s Dylanem. V parkuru nechyboval, takže čtyři trestné body, které si přinesl z první jízdy, stačily na třetí místo. Chybu v základní části udělal také Přemysl Adam s běloušem Cachasem. Ve finále pak shodil ještě jednu překážku a s osmi body dojel pátý. Jan Štětina na koni Benito-S rovněž přicházel do rozhodující části zatížený jednou chybou. K té nakonec přidal ještě jedno zaváhání, ale díky velmi dobrému času dosáhl na čtvrtou příčku. Také Marek Klus v sedle Crada von Wichensteina se nevyhnul v základním parkuru shození. Jenže ve finále pak chyboval ještě dvakrát a celkem dvanáct trestných bodů jej odsunulo na šesté místo. 

Jan Chýle s Cimburou překonal první část soutěže s pouhým jedním trestným bodem za překročení času. Také finálový čas nestihl, ale na překážkách byl bezchybný, což v součtu znamenalo druhé místo. Bod za čas zaznamenal také Ladislav Arient ve dvojici s Apollem. Bohužel finálová jízda mu nevyšla podle představ a nasbíral dalších čtrnáct trestných bodů. Klesl tak až na osmou příčku. Rozhodující parkur nesedl ani Kateřině Kubrické s Lentilkou. Ta přidala k jednomu bodu ze základní části ještě dalších dvanáct a skončila nakonec sedmá.

Pouze tři dvojice si do finálové jízdy nepřinášely žádnou penalizaci. Jednu z nich tvořili Ondřej Pospíšil a Zandiro. Naděje na přední příčky jim však zhatily chyby v druhé části soutěže. Celkem patnáct trestných bodů je odsunulo na devátou příčku. Matěj Kotalík s hnědákem Sir Sidem po výkonech soupeřů zvolil jízdu na jistotu. Do cíle dojel bez chyb na překážkách pouze s jedním trestným bodem za překročení času. Posledním, kdo mohl výrazně promluvit do pořadí, byl nejlepší jezdec základního kola Václav Staněk v sedle koně Quatemall. Jenže přišlo celkem pět shozených překážek, které znamenaly dvacet trestných bodů a propad až na úplný závěr finálové TOP10.

Vítězem Velké ceny Litomyšle se tedy stal Matěj Kotalík, který hlavní soutěž v rámci Českého skokového poháru vyhrál vůbec poprvé v kariéře. V tabulce bodování hlavní pohárové túry vystřídal po pěti kolech Jan Chýle ve vedení Marka Kluse. Na svém kontě má 43 bodů, druhý Marek Klus na něj ztrácí pouze bod. Třetí místo patří Tereze Mückové, jež má 30 bodů a v nejlepší čtveřici je ještě Ondřej Pospíšil, který má od dva body méně. 

Kompletní video záznam všech zmiňovaných soutěží najdete na našem webu s adresou www.equitv.cz.




reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE