reklama 11D

Hatlu v Badmintonu vyřadil pád na sedmé překážce

Mezinárodní závody nejvyšší kategorie CCI4*(zkratka z francouzského Concour Complet International) v jezdecké všestrannosti se již od roku 1949 konají v anglickém hrabství Gloucestershire v Badmintonu. Letos na nich nechyběl ani Jaroslav Hatla...
09.05.2013 18:33  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D

 

Z internetových stránek tohoto českého reprezentanta a dvojnásobného olympionika, které najdete na adrese www.hatlaeventing.com,  jsme převzali níže uvedený příspěvek
 
Jaroslav HatlaWestwinds El Divo. Ilustrační foto archiv jezdce
 
Panství okolo zámku Badminton je sídlem vévody z Beaufortu, pod jehož záštitou jsou tyto prestižní závody jednou ročně pořádány během prvního květnového víkendu. Tato trať byla vybudována po 2. světové válce zejména proto, aby angličtí jezdci měli ty nejlepší podmínky na testaci svých schopností v této disciplíně a mohli obstát v mezinárodní konkurenci
 
Závod patří od roku 1999 do celosvětové soutěže Rolex Grand Slam a jeho jediným vítězem je Angličanka Pippa Funnel, která vyhrála po sobě následující trojici nejtěžších světových závodů 4hvězdové kategorie, do kterého kromě Badmintonu patří anglické závodiště v Burghley a také americké Kentucky. 
 
V letošním roce o tuto trofej bojovali dva zkušení borci, kteří již měli dvě vítězství v dílčích soutěžích za sebou, a to čtyřiačtyřicetiletý Angličan William Fox Pitt a jednapadesátiletý Novozélanďan Andrew Nicholson. Jednomu z nich vítězství v Badmintonu mohlo přinést prémii 350.000 dolarů, a to kromě výher v jednotlivých soutěžích. 
 
Pořadatelé každý rok dostávají velké množství přihlášek, letos vybírali ty nejlepší dvojice ze 140 přihlášených, podle jednoduchého pravidla, a to počtu nejvyššího bodů dosažených v předchozích soutěžích. 85 startovních dvojic z celého světa (v letošním roce z 15 zemí) bylo na závodišti již od středy 1. května po předložení veterinárních dokumentů byli koně ustájeni ve starobylých honebních zámeckých stájích. 
 
Ve čtvrtek 2. května proběhly brífinky a první inspekce všech koní předvedených před komisí veterinářů. Soutěže se rozběhly naplno od pátku 3. května, a to v pořadí – pátek a sobota předepsaná drezurní úloha dvojic v přiděleném pořadí, neděle byla vyhrazena pro crossovou zkoušku a v pondělí závodníci absolvovali závěrečný skokový test v pořadí od nejméně úspěšného po ty nejlépe hodnocené. 
 
Po prvních dvou soutěžních dnech získají závodníci trestné body vzhledem k ohodnocení výkonu koně a jezdce v drezúře, které se přepočítává z procentuálního hodnocení na trestné body. V crossové zkoušce, která v Badmintonu znamená trať dlouhou přibližně 6,5 km s mohutnými a technicky obtížnými třiceti pěti překážkami v optimálním čase 11minut 30 vteřin se opět závodníci snaží dosáhnout co nejnižší penalizace za překročený stanovený čas. Skokový test je hodnocen klasicky, na čas a shození překážky znamená další trestné body. Ty nejlepší dvojice mají hodnocení velmi blízko získanému počtu trestných bodů po drezurní zkoušce. Dá se říci, že kůň po dobře předvedené a hodnocené drezurní úloze má šance bojovat o přední příčky. 
 
Český reprezentant Jaroslav Hatla se startovním číslem 71 oslavil v den nejnáročnější části závodu, a to nedělní cross country své 40. narozeniny. Jeho partnerem v této soutěži byl hnědák s bílou lysinou Westwinds El Divo, který se narodil v Irsku a tvoří s jezdcem dvojici již čtvrtou jezdeckou sezónu. 
 
Po zdravotních komplikacích, kdy mu v roce 2010 lékaři operovali dýchací trubici a místo rekonvalescence přišly komplikace s verdiktem, že kůň nikdy nebude schopen sportovních výkonů, se díky péči anglického zkušeného veterináře a odhodlání celého týmu vrátil tento jedenáctiletý valach na mezinárodní kolbiště v plné síle v loňském roce. Jaroslav Hatla startoval v Badmintonu již v roce 2005 s koněm Kyrenejenallas Boy, se kterým se v roce 2004 umístil na 22. místě na OH v Aténách. V nejnáročnějších jezdeckých soutěžích vždy záleží na tom, jak jezdec a kůň společně zvládnou nejen fyzicky, ale i psychicky momentální zátěž. 
 
Příprava koně Westwinds El Divo na soutěž v Badmintonu trvala od počátku letošního roku tak, aby vrcholnou formu měl kůň právě první květnový víkend. Na startu mohou díky náročnosti stát jen ti nejlepší světoví závodníci se svými zkušenými koňmi, kteří již i několik takto náročných soutěží absolvovali. Dle startovní listiny se v letošním roce jednalo o 12 koní, kteří se účastnili OH v Londýně, dále startují předchozí vítězové tohoto závodu a účastníci mistrovství světa a mistrovství Evropy. 
 
Pro českou dvojici znamenal tento start po dlouhých osmi letech v nejtěžší úrovni všestranné soutěže potvrzení stoupající výkonnosti během tréninkové stáže v Anglii a snahu o co nejlepší reprezentaci České republiky mezi světovou špičkou. 
 
Bohužel pád jezdce na překážce číslo 7 znamenal vyřazení dvojice a přinesl s sebou komplikované zranění ramenního kloubu, které bude vyžadovat několikaměsíční léčení jezdce. Věříme, že se Jarda opět vrátí na mezinárodní jezdeckou scénu po rekonvalescenci, i když letošní sezóna je zřejmě ztracena. 
 
Trofej si v tomto roce odvezla vycházející hvězda mezinárodního všestranného ježdění, a to mladý novozélandský jezdec Jonathan Paget. Více na www.badminton-horse.co.uk.



reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE