reklama 11B

FEI Classics: V Badmintonu zářil William Fox-Pitt

William Fox-Pitt se v neděli 10. května opět zapsal do knihy rekordů, když s hřebcem Chilli Morning vyhrál po krásné čisté parkurové jízdě CCI4* Badminton, které jsou čtvrtým kolem série FEI ClassicsTM. Více v článku...
12.05.2015 16:08  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

William Fox-Pit vítězí s hřebcem Chilli Morning Foto: Jon Stroud / FEI

Populární německá jezdkyně Ingrid Klimke s její novou koňskou hvězdou Horseware Hale Bob dokončila o pouhých 1,2 trestného bodu za Fox-PittemTřetí skončil Jock Paget (NZL) na Clifton Lush, což je skvělý úspěch, protože kůň kvůli zranění rok nezávodil.  
 
Závod nemohl být napínavější, prvních pět jezdců dělily před závěrečnou skokovou zkouškou skutečně nepatrné rozdíly a největší pozornost se upínala na Novozélanďana Andrewa Nicholsona na Nereo, který měl po crossu nakročeno vyhrát poprvé v 31 letech závod v Badmintonu.
Paget, který byl po crossu pátý, chyboval na parkuru jednou a zdálo se, že tak situaci soupeřům usnadnil. Po něm přicházela perfektně připravená Ingrid Klimke se svým patnáctiletým plnokrevným valachem a absolvovali čisté kolo. Z třetího místa nastupoval domácí Oliver Townend s Armandem, ale s nadsázkou sám předpověděl, že mu není souzeno sbírat domácí trofeje, protože šestnáctiletý valach není pro parkurové skákání jednoduchý. A nemýlil se, čtyři chyby ho odsunuly až na konečnou 11. příčku. William Fox-Pitt je známý svou schopností odolávat extrémnímu tlaku a Chilli Morning skákal lehce a čistě, takže bylo jasné, že břemeno nervozity ponese na bedrech novozélandský jezdec Nicholson. Patnáctiletý Nicholsonův ryzák Nereo se nedokázal srovnat s atmosférou v nabité aréně a když přišla chyba na druhé překážce, bylo po všem. Pak přibyly další dvě a Andrew Nicholson klesl na 6. místo. 
 
Fox-Pitt vyhrál CCI4* Badminton naposled v roce 2004 s Tamarillem, což je dle slov jezdce už hodně dlouho a je to důkazem toho, jak těžké je takového umístění dosáhnout. Nešetřil také chválou na Nicka Gauntletta, který hřebce Chilli Morning do čtyřhvězdové úrovně připravil. Chilli Morning se teď vrací ke svým povinnostem plemeníka a letos už závodit nebude.  Ingrid Klimke řekla, že si všechny tři části závodu si s Horsewear Hale Bobem užila a že musí vzdát hold Chrisu Bartlovi, německému týmovému trenérovi za to, že v ně nepřestával věřit. Jock Paget, který startoval s dvěma koňmi, ale vítěze z roku 2013 Cliftona Promise po crossu stáhl ze závodu, měl z druhého svého svěřence Cliftona Lushe dobrý pocit. „Kůň se ve všech částech snažil, ale věděl jsem, že pokud nepůjdeme čistě parkur, nemůžeme první dva jezdce ohrozit“ řekl Paget.
Z devátého na čtvrté místo s jedním bodem za čas poskočil Mark Todd (AUS), Bettina Hoy (GER) zajela svůj nejlepší badmintonský výsledek když po jedné chybě na parkuru skončila celkově pátá.
 
Druhé místo Ingrid Klimke ve spojení s vítězstvím v Pau jí vyneslo průběžné vedení v žebříčku série FEI ClassicsTM a má tak dobrou pozici pro páté kolo v Luhmühlenu (GER). Fox-Pitt je průběžně druhý a také plánuje účast v Německu. 
 
O vítězi
 
William Fox-Pitt (GBR, 45 let) je vítěz pětapadesáti závodů CCI, včetně čtrnácti CCI4* (2 x Badminton, 6 x Burghley, 1 x Luhmülen, 3 x Kentucky a 2 x Pau). Je jediným jezdcem v historii, který vyhrál pět z šesti světových CCI4*.Osmnáctkrát reprezentoval Velkou Británii na různých šampionátech, má dvě olympijská stříbra, jeden bronz. Několik medailí má ze světových jezdeckých her, jak v týmových tak individuálních soutěžích. Je držitelem mnoha titulů. Je šestinásobných zlatým medailistou z ME v soutěži týmů, v jednotlivcích má dvě stříbra a jeden bronz.
 
Více na webu FEI www.fei.org 
 
Kompletní výsledky CCI4* Mitsubishi Motors Badminton najdete zde



reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE