reklama 11D

Druhé stádo divokých koní už má také své hříbátko

V milovickém stádu divokých koní se od jejich vypuštění do krajiny narodilo už čtvrté hříbě. Pozadu nezůstává také druhé stádo, které se vyskytuje na pastvině Traviny u Benátek nad Jizerou. Také tam se narodilo 24. března hříbě. Více v tiskové zprávě
25.03.2016 09:46  |  Rubrika: Chov  |   FANCLUB
reklama 12B

Foto: Dalibor Dostál

Tisková zpráva České krajiny v celém znění je zde:
 
dosud přicházely zprávy o narozených hříbatech divokých koní v bývalém vojenském prostoru Milovice jen z první, čtyřicetihektarové pastviny umístěné na okraji města Milovice. Tam se do dneška narodila čtyři hříbata. Druhé stádo, které od loňského prosince obývá druhou, stodvacetihektarovou pastvinu Traviny, jež se nachází v sousedství města Benátky nad Jizerou, však nechtělo zůstat pozadu. První hříbě se jedné z klisen narodilo dnes ráno.
 
Jako první nový přírůstek pozoroval dnes dopoledne Luboš Beran, vedoucí oddělení sledování biodiverzity Správy chráněné krajinné oblasti Kokořínsko - Máchův kraj. „Při pochůzce jsem jako první narazil na stádo čtrnácti koní. Patnáctou klisnu se mi podařilo najít oddělenou od ostatních spolu s narozeným hříbětem,“ popisuje Luboš Beran.
 
Vzhledem k tomu, že současný hřebec Merlin je se stádem jen několik měsíců, je otcem nově narozeného hříběte hřebec z původního stáda z Anglie, odkud klisna pochází. „To je velmi pozitivní. Díky tomu bude hříbě možné za dva tři roky při zakládání nového stáda kombinovat i s hříbaty, která se benáteckým klisnám a hřebci Merlinovi narodí v budoucnu. Získali jsme tak navíc geneticky velmi cenný přírůstek,“ konstatoval Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd v Českých Budějovicích.
 
„Právě nízká genetická různorodost je u těchto koní, kteří téměř vyhynuli, největší problém a každý kousek genetické informace navíc se počítá,“ dodal Miloslav Jirků.
 
Zároveň doufá, že březích klisen přijelo z Anglie více a na Travinách se toto jaro narodí co nejvíce hříbat. „Protože klisny pak budou zabřezávat ve správný čas a rodit příští rok v ideálním jarním termínu. Přítomnost více hříbat ve stádě je navíc velmi důležitá, protože tak mají možnost déle si hrát a učit se spolu s vrstevníky různým sociálním dovednostem a navazovat přátelství. To vše dohromady výrazně zlepšuje kvalitu jejich života i vyhlídky do budoucna,“ doplnil Miloslav Jirků.
 
Po celý zbytek dnes se klisna držela s hříbětem odděleně od stáda. „A to v poměrně velké vzdálenosti. Od ostatních členů stáda je dělil téměř kilometr,“ zmínil Dalibor Dostál, ředitel společnosti Česká krajina.
 
První hříbě na Travinách nemusí být jediným letošním překvapením. Porod totiž nelze kromě ostatních klisen vyloučit ani u zubřic, na nichž březost bez fyzického ohledání nepoznají ani veterináři, kteří se zubry dlouhodobě pracují.
 
Zdroj: Tisková informace České krajiny



reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE