reklama 11A

Film o divokých koních v Milovicích jde do soutěže

Film režiséra Jana Svatoše Lekce divokosti, který je inspirovaný projektem společnosti Česká krajina, byl programovou radou vybrán do soutěže 51. ročníku Mezinárodního festivalu populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc. Více v tiskové zprávě..
24.02.2016 10:55  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12D

 

Festival se uskuteční ve dnech 19. až 24. dubna 2016 v Olomouci. "Mám radost, že Lekce divokosti byla vybrána do soutěže právě na festivalu Academia, který spojuje vědu a její popularizaci. Posláním filmu je totiž veřejnosti nejen přiblížit příběh exmorských koní,ale také se zamyslet nad úlohou koně v naší kultuře a nad jeho novou rolí v péči o českou krajinu," řekl režisér Jan Svatoš.

Je to již v pořadí třetí kvalifikace filmu mezi nejužší finálový výběr na tuzemských mezinárodních festivalech - již předtím se snímek kvalifikoval do soutěže na festivalech Life Science a Ekofilm.

Film unikátním způsobem zachycuje divoké koně přímo v Exmooru i první měsíce po jejich příjezdu do České republiky, kde se loni ve středočeských Milovicích objevilo jejich první stádo ve střední a východní Evropě.

Film Lekce divokosti budou moci diváci vidět například 4. března od 20:30 v kutnohorském kině Modrý kříž v rámci přehlídky Ozvěny Ekofilmu, kde se pak zúčastní besedy ředitel společnosti Česká krajina Dalibor Dostál.  Předtím od 18:00 představí režisér Jan Svěrák osobně svůj kultoví film Ropáci.

Kromě profesionálních filmařů získali ocenění také amatérští tvůrci, kteří koně v Milovicích dlouhodobě sledují. Za svůj film Koně z Exmooru zachraňují české stepi obdržel Jaroslav Kolčava čestná uznání na přehlídce Benátky filmových amatérů 2015 a v Krajském kole Celostátní soutěže neprofesionální filmové tvorby v Praze 2015. A také Cenu starosty Města Ústí nad Orlicí v rámci soutěže Nezávislých filmových tvůrců Český videosalon 2015.  

Projekty návratu a ochrany velkých kopytníků podporují společnosti Ekospol, Net4Gas, Pivovar Zubr, Nadační fond rodiny Orlických, JK Jewels, Operační program Životní prostředí, Státní fond životního prostředí, Středočeský kraj, Město Milovice, Město Benátky nad Jizerou, American International school ve Vídni, milovická Mateřská škola Kostička i veřejnost. V rámci svého dobrovolnického programu projekt podpořili i studenti z Townshend International School v Hluboké nad Vltavou.

Na péči o divoké koně, zubry a pratury může přispět také veřejnost zasláním dárcovské zprávy ve tvaru DMS KRAJINA na číslo 87 777. Cena dárcovské zprávy je 30 korun, na péči o zvířata jde 28,50 korun. Dárcovské SMS zastřešuje Fórum dárců.

Zdroj: Tisková zpráva Česká krajina




reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE