reklama 11C

Cáchy očekávají rekordní počet parkurových jezdců

Více dvojic, než kdykoliv v historii nastoupí od 19. srpna do skokových soutěží mistrovství Evropy v Cáchách. Nový rekord v účasti padl v okamžiku, kdy se uzavřely definitivní přihlášky od národních federací. Své reprezentanty přihlásilo 28 zemí!
12.08.2015 11:47  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

Ilustrační foto: M.Strauch/Aachen 2015

Z celkového počtu národů jich třiadvacet nastoupí do soutěže družstev, pět pak vyslalo jednotlivce. Na start se postaví družstva z Ázerbájdžánu, Belgie, Bulharska, České republiky, Dánska, Finska, Francie, Irska, Itálie, Izraele, Lucemburska, Maďarska, Německa, Nizozemí, Norska, Polska, Portugalska, Rakouska, Ruska, Řecka, Slovenska, Slovinska, Španělska, Švédska, Švýcarska, Turecka, Ukrajiny a Velké Británie
 
Letošní mistrovství Evropy je dvaatřicáté v historii, a v Cáchách se koná již popáté. Úplně poprvé se konalo FEI mistrovství Evropy v Rotterdamu (NED) v roce 1957 a na titul tam tehdy dosáhl legendární Němec Hans Günter Winkler. V začátcích se konaly pouze individuální soutěže, mistrovství družstev se představilo v roce 1975 v Mnichově a titul tehdy vybojovali Němci. Německo drží neuvěřitelný rekord čtrnácti zlatých medailí v soutěžích jednotlivců a sedmi týmových vítězství
 
Nicméně letos je to britský celek, který přijíždí do Cách obhajovat titul z posledního šampionátu, který se konal před dvěma lety v dánském Herningu, a kde individuální zlato vybojoval Roges Yves Bost z Francie. Britové si zapsali v historii šest individuálních a pět týmových zlatých medailí. Jejich vítězství v roce 2013 přišlo v období velkých britských úspěchů, rok po výhře na olympijských hrách v Londýně. Jenže letos budou postrádat světovou jedničku Scotta Brashe, který je lehce nadneseně garancí jejich úspěchů. Výzvu k účasti už poněkolikáté přijali veteráni Michael Whitaker a Guy Williams, stejně jako Ben Maher, Joe Clee a relativní nováček Jessica Mendoza. Britové zlomili šedesát let bez vítězství na olympiádě v Londýně v roce 2012, avšak v tento moment nejsou ještě ani kvalifikovaní do Ria de Janeira na OH 2016. Takže stejně jako mnohé další týmy, vidí i oni v evropském mistrovství šanci, jak se do Ria dostat.
 
Navzdory nesmírně silnému složení celku Německa, si před dvěma lety dojeli jejich jezdci pro stříbro, takže Christian Ahlmann, Ludger Beerbaum, Daniel Deusser, Meredith Michaels-Beerbaum a Janne Friederike Mayer budou doufat, že Německo na domácí půdě získá titul.
 
Švédi při posledním šampionátu brali bronz. Malin Baryard-Johnsson, Douglas Lindelow, Helena Persson, Henrik von Eckermann a Charlotte Mordanini se budou snažit dostat svůj tým opět na stupně vítězů. 
 
V dobré formě jsou také Irové, ti se jistě budou pokoušet o olympijskou kvalifikaci, kterou zatím nemají, ale v cestě jim budou stát další silné evropské celky, které mají stejný cíl včetně Belgie nebo Švýcarska. Nebude prostor pro váhání, jezdci musí předvést to nejlepší od první kvalifikace a každý skok se počítá. Po účasti v Riu touží všichni.
 
Roger Yves Bost je teprve pátým francouzským jezdcem, který získal individuální titul a v Cáchách ho bude obhajovat. V Herningu šel tehdy do finále jako vedoucí jezdec Ben Maher, ale jeho náskok byl tak malý, že jedna jediná chyba ho posunula na stříbrnou příčku před jeho týmového kolegu Scotta Brashe, který se v rozhodující části soutěže nejlepším výkonem dne s dvěma nulami posunul z průběžného desátého místa.  
 
Roger Yves Bost navázal na vítězství svých kolegů včetně Pierra Duranda s legendárním Jappeloupem, který jako první stanul na nejvyšším stupni v roce 1987 v St.Gallen ve Švýcarsku. Eric Navet kraloval v roce 1991 na domácí půdě v La Baule, Alexandra Ledermann (Rocket-M) vůbec první žena v historii, která vyhrála mistrovství Evropy, dosáhla tohoto úspěchu v Hicksteadu 1999 a o deset let později získal titul Kevin Staut při ME ve Windsoru. 
 
Šestadevadesát jezdců přijede se svými sny a nadějemi do Cách, kde v Soers aréně se je pokusí proměnit v realitu. Mistrovství slibuje mnoho nezapomenutelných a dramatických momentů, než bude korunován mistr Evropy 2015.
 

Pravidla a formát soutěže

 
Středa 19. srpna: první kvalifikace jednotlivců i družstev – rozhodování dle tabulky C (honební) s překážkami do 150 cm. Otevřeno všem jezdcům a koním zapsaných na soupisce ME. O startovním pořadí rozhodne losování.
 
Čtvrtek 20. srpna: první kolo soutěže družstev a druhá kvalifikace jednotlivců – rozhodování dle tabulky A s překážkami do 160 cm. Otevřeno pro všechny jezdce a koně, kteří se účastnili první kvalifikace. První nastupují jednotlivci, kteří nejsou členy žádného národního týmu.
 
Pátek 21. srpna: druhé finálové kolo soutěže družstev a třetí kvalifikace jednotlivců – rozhodování dle tabulky A s rozeskakováním, překážky do 160 cm. Otevřeno pro 50 jednotlivců, kteří si přináší body z první kvalifikace a druhé kvalifikace. Otevřeno deseti nejlepším družstvům z prvního kola, na desátém místě postupují všichni, kteří ho případně budou sdílet. V případě shody trestných bodů na medailových pozicích rozhoduje rozeskakování.
 
Neděle 23. srpna: finále jednotlivců pro 25 nejlepších jezdců z kvalifikací, z pětadvacátého místa postupují všichni, kdo ho případně budou sdílet. Dvě různá kola s překážkami do 160 cm, 10-12 překážek v kole A, 8-10 překážek v kole B. Soutěžící budou startovat v opačném pořadí podle výsledků. Konečné výsledky se určí dle součtu bodů z první kvalifikace, obou kol týmové soutěže a obou kol finále jednotlivců. 
 

Fakta o FEI mistrovství Evropy:

 
Mistrovství Evropy v parkurovém skákání začne 19. srpna a poběží až do neděle 23. srpna, kdy vyvrcholí finále jednotlivců.  
Soutěžit budou jezdci z 28 zemí.
Družstvo přihlásilo 23 federací.
Samotní jednotlivci budou reprezentovat dalších 5 zemí.
Celkem 96 dvojic bylo zapsáno na definitivní přihlášku odeslanou 10. srpna.
Jde o 32. mistrovství Evropy a popáté se koná v Cáchách.
Historicky první ME se odehrálo v roce 1957 v Rotterdamu.
Zpočátku se konaly jen soutěže pro jednotlivce, první týmové medaile se rozdaly v roce 1975 v Mnichově.
Brit David Broome s koněm Mr Softee zvítězil dvakrát za sebou, v Rotterdamu 1967 a Hicksteadu 1969.
Třikrát za sebou vyhrál pouze Paul Schockemöhle s Deisterem, v Mnichově 1981, o dva roky později v Hicksteadu a v roce 1985 v Dinardu.
Rekord v počtu zlatých medailí s počtem 14 za 58 let konání drží Němci.
Němci také drží rekord v počtu vítězství v družstvech, německý tým vyhrál sedmkrát.
Jen jediný kůň vyhrál mistrovství s dvěma různými jezdci a to Mr Softee, který dostoupal na nejvyšší stupeň s Davidem Barkerem (1962) a pak s Davidem Broomem v letech 1967 a 1969.
V roli obhájců týmového zlata budou Britové, kteří na posledním mistrovství v Herningu dosáhli pátého vítězství družstva v barvách Británie.
 
Pro více informací navštivte www.aachen2015.de
 
Kompletní definitivní přihlášky pro skoky najdete ZDE
 
Zdroj: www.fei.org
 



reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE
function closepop(){ $("body").removeClass("hidescrollbar"); $("#popreklamagal").hide(); $("#popreklama").hide(); }