reklama 11A

Přihlášky na skokové ME Cáchy slibují skvělý sport

Definitivní složení týmů pro ME v parkurovém skákání budeme znát až po 10. srpnu, tedy termínu, který stanovuje oficiální rozpis. Podle jmenovitých přihlášek je ale jisté, že ač federace musí ještě škrtat, v Cáchách čeká diváky špičková podívaná.
30.07.2015 14:15  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

Roger Yves Bost bude v Cáchách obhajovat titul mistra Evropy. Foto: FEI/Pierre Costabadie

Mistrovství Evropy 2015 hostí Mekka světového jezdectví německé Cáchy ve dnech 19. – 23. srpna. Skokový šampionát je součástí více než týden trvajícího jezdeckého maratonu, kdy proběhnou kromě parkurových soutěží ME také evropská mistrovství v drezuře, reiningu, voltiži a čytřspřeží
Jak se u jezdecky nejsilnějšího kontinentu dalo čekat, přihlásily národní federace do Cách mnoho zvučných jmen, zvláště co se parkurového skákání týká. 
 
Na seznamech nominativně, tedy nezávazně přihlášených figuruje obhájce titulu z posledního evropského šampionátu Francouz Roger Yves Bost. Také jeho krajané Patrice Delaveau, Simon Delestre, Pénélope Leprevost či Kevin Staut, mistr Evropy 2009 nechybí. Tři, svého času úřadující mistry starého kontinentu, má na předběžné soupisce Německo: Ludgera Beerbauma, Christiana Ahlmanna a Meredith Michaels-Beerbaum. V seznamu Němců figuruje také druhý muž žebříčku FEI Daniel Deusser. 
 
Lídr světového bodování Scott Brash by měl reprezentovat Velkou Británii. Také Ben Maher nebo tři členové rodiny Whitakerových jsou na soupisce. V Longines Global Champions Tour šlape na paty Brashovi Portugalka Luciana Diniz, a potrápit by ho mohla také na mistrovství Evropy. 
V roce 2011 se z titulu mistra Evropy radoval Rolf Göran-Bengtsson ze Švédska, o podobný úspěch se pokusí i zřejmě i letos. Poslední roky neuvěřitelně silné Nizozemí nezůstane jistě v pozadí. V jeho barvách by mohli odstartovat úřadující mistr světa Jeroen Dubbeldam, Gerco Schröder nebo Harrie Smolders. 
 
Vítěz LGCT Grand Prix v Paříži 2015 Bertram Allen z Irska spolu s Cianem O´Connorem nebo Denysem Lynchem jsou v přihlášce své národní federace. Belgie zase vyšle Gregoryho Watheleta, jenž vyhrál LGCT Grand Prix Chantilly. Švýcarská přihláška obsahuje jméno olympijského vítěze z Londýna Steva Guerdata.
 
Týmy sestaví také země nám blízké, a v Cáchách tak odstartuje mnoho jezdců, které jsme mohli vidět i na českých kolbištích. Polsko bude reprezentovat mimo jiné čerstvý vítěz Grand Prix Bratislava při CSIO 2015 Jaroslaw Skrzyczynski. Z Rakouska přijedou účastníci CSI-W Olomouc 2015 Gerfried Puck a Roland Englbrecht. Za Maďarsko je v seznamu jezdců zapsán například Szandor Szász, Gabor Füzer či Balasz Horvath. Nechybí pochopitelně jezdci Slovenska, například Bronislav Chudyba, Igor Šulek, Radovan Šillo nebo Marian Štangel. 
 
Také největší soupeři Čechů pro nadcházející olympijskou kvalifikaci z Ukrajiny René Tebbel, Katharina Offel a další zamíří pravděpodobně v srpnu na západ Německa. V přihlášce je také Turek Omer Karaevli, jezdec, který momentálně vede před Alešem Opatrným bodování olympijské skupiny C. 
 
A konečně Česká republika zaslala přihlášku s pěti jmény: Jiří Hruška, Emma de Moussac, Aleš Opatrný, Zuzana Zelinková a Ondřej Zvára. O konečném složení rozhodne hlavně výsledek z kvalifikační soutěže družstev v Šamoríně už tuto neděli, tedy 2. srpna.
 
Podle pravidel může národní federace zapsat na nominativní tzv. jmenovitou přihlášku dvojnásobný počet jezdců a koní, než dle rozpisu pak může skutečně závodit. Všichni musí mít v termínu nominativní přihlášky splněné kvalifikace. Do dne definitivní přihlášky, v tomto případě 10. srpna, musí pak federace některé dvojice vyškrtat, pakliže má ve jmenovité přihlášce více dvojic, než může startovat. Nelze tedy dnes předvídat, která jména uvidíme přímo na startovních listinách v Cáchách, ale je jisté, že evropský parkurový sport zažije letošní absolutní vrchol. 



reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE
function closepop(){ $("body").removeClass("hidescrollbar"); $("#popreklamagal").hide(); $("#popreklama").hide(); }