reklama 11C

Evropský šampionát 2015 v Cáchách je za dveřmi

Již v úterý 11. srpna zahájí dlouho očekávaný svátek jezdeckého sportu, evropský šampionát, který hostí Cáchy. Nejlepší jezdci starého kontinentu tam změří síly v pěti disciplínách, navíc mimo ME proběhne i soutěž družstev ve všestrannosti.
10.08.2015 17:06  |  Rubrika: Sport  |  FANCLUB  |  APLIKACE
reklama 12D

České barvy bude mimo jiné hájit Radek Nesvačil s čtyřspřežím. Foto: Josef Malinovský
 
Tato významná jezdecká událost odstartuje slavnostním ceremoniálem v úterý 11. srpna v 19.45 na hlavním stadionu vyhlášeného cášského areálu. Hned na druhý den je připravena první drezurní soutěž na úrovni Grand Prix, další následuje ve čtvrtek 13. srpna, po budou známí první medailisté v družstvech.  V sobotu 15. srpna se mohou diváci těšit na Grand Prix Special pro jednotlivce a vrcholem pak bude volná Grand Prix naplánovaná na neděli. Česká republika nebude mít na mistrovství Evropy v drezuře zastoupení. Hvězdami startovních listin budou jistě obhájkyně titulu z posledního šampionátu Britka Charlotte Dujardin s Valegrem, miláček publika Totilas v sedle s Matthiasem Alexandrem Rathem z Německa, současná německá hvězda Kristina Bröring Sprehe a Desperados FRH či Edward Gal na Golck´s Undercover N.O.P.
 
Soutěže reiningu startují v pátek 14. srpna a hned v té první se rozdají týmové medaile. Další kvalifikační soutěž už pouze pro jednotlivce proběhne v sobotu a vše pak ukončí nedělní finále s nejlepšími postoupivšími jezdci. V reiningovém klání o evropské tituly také nebudeme mít žádné jezdce.
 
Spřežení, kam Česká republika vysílá Jiřího Nesvačila staršího a Radka Nesvačila, začíná 19. srpna drezurou, která je vzhledem k časové náročnosti rozdělena do dvou dnů, takže pokračuje i 20. srpna. Formát při evropském mistrovství je trochu odlišný od klasického, a den po drezurách startují jízdy mezi kužely. Maraton přichází na řadu až poté, a vše bude ukončeno předáváním medailí v sobotu 22. srpna. Do Cách míří hvězdy evropského a zároveň i světového jezdectví Koos de Ronde, Theo Timmerman, Fredrik Persson, vítěz CAI Nebanice 2015 Georg von Stein nebo Jozsef Dobrovitz. 
 
V závěru téměř dvoutýdenního programu přijde na řadu voltiž, kde máme také svá želízka v ohni. V kategorii žen pojede za Českou republiku Weronika Schönwaldová, mezi muži nebudou chybět Josef Zelinka, Marek Hablovič a dlouhodobě nejlepší český voltižér Lukáš Klouda. Muži i ženy nastoupí do povinných sestav 20. srpna, o den později jsou na programu volné jízdy. Mužské finále se koná 22. srpna a v neděli 23. přijde na řadu finále žen a skupin. Skupinu však ČJF nevysílá. 
 
Od středy 19. srpna zahajuje první kvalifikací jednotlivců i týmů parkurové skákání. První kolo mistrovství družstev je stanoveno na čtvrtek a v pátek 21. srpna bude jasno o nejlepším evropském celku. Jednotlivci pak po sobotní pauze v tomto náročném programu nastoupí v neděli 23. srpna do finálové soutěže pro 25 nejlepších jezdců z kvalifikací. V našich barvách nastoupí Zuzana Zelinková (Caleri-II), Ondřej Zvára (Cento Lano) a Emma de Moussac (Charly Brown). Vzhledem k tomu, jak obrovsky silná je Evropa co do skokové disciplíny, dá se od soutěží očekávat skvělý sportovní zážitek. 
 
Mimo evropský šampionát se uskuteční v Cáchách také všestrannostní soutěž CICO3*, která je naopak situovaná do začátku celého programu. Začíná 13. srpna drezurou, ovšem ve stejný den proběhnou terénní jízdy a 14. srpna pak soutěž uzavírá parkur.
 
Oficiální web mistrovství Evropy v Cáchách, kde najdete program i další detaily navštivte ZDE.



reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE