reklama 11B

Equinews: Abha a Lodgian Whistle hvězdami velkého víkendu

ikonka

Klisna Abha v sedle s žokejem Ricardem Sousou překvapivě ovládla České derby ve Velké Chuchli. – Druhou kvalifikaci na Velkou pardubickou pro sebe rozhodl Lodgian Whistle vedený Ondřejem Velkem. Podrobnosti se dozvíte v Equinews.
28.06.2023 16:45  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12A
 
Internetová televize EquiTV.cz připravuje v průběhu jezdecké a dostihové sezony pravidelný pořad Equinews, který najdete také například na Stream.cz nebo v programu televize A11. Jednotlivé reportáže vysílá v rámci zpravodajské relace Report kanál Sport 5. Podívejte se na jeho aktuální díl!
 

Strhující České derby. Abha v dostihu roku deklasovala tříletou elitu

Za krásného letního počasí a před velkou diváckou kulisou se v neděli 25. června běželo v Chuchle Areně Praha 103. České derby. Dvěma miliony korun dotovaný vrchol rovinové sezony letos přilákal patnáct koní a očekával se souboj několika favoritů.
 
Na dobré dráze se po startu ocitli vpředu You Just Rock a Breakmoment, ale záhy se dostal na špici ryzák Magic Merlin a jeho žokeji Jiřímu Palíkovi nezbylo, než diktovat tempo. Za ním se usadili You Just Rock, Breakmoment a Well Golden. Dvojice hřebců stáje Cardboard Jardin Michelet a Stormy Awakening se držela kolem desátého místa, zatímco na chvostu pole pracovali Charpentier a Shining Sky. Magic Merlinovi se ve svižném tempu podařilo roztáhnout pole a na konci protilehlé roviny vedl o pět délek. V závěrečném oblouku nastoupil ve stínidlech běžící Ganibet a zavedl pole do cílové roviny. 
 
Favorité se připravovali k útoku a zdálo se, že se o vítězství poperou You Just Rock a Charpentier. 300 metrů před cílem však rozbalila svůj finiš klisna Abha v sedle s portugalským žokejem působícím ve Španělsku Ricardem Sousou. Tmavá hnědka ze stáje Statek Blata Český Ráj se u distančního mezníku posunula do vedení a na její akceleraci nenašel nikdo recept. Během pár okamžiků utekla soupeřům o necelé čtyři délky. Druhé místo uhájil You Just Rock před stájovým kolegou vítězky Ganibetem, Charpentierem a druhou klisnou v poli Shining Sky. Abhu trénuje v Lysé nad Labem Ingrid Janáčková Koplíková, pro kterou to bylo první vítězství v derby. Majitelé Jana a Josef Dufkovi se radovali již podruhé. Klisnu koupili ve Francii teprve na jaře a po těsném druhém místě ve Velké jarní ceně se ji rozhodli směřovat právě do derby.
 
Vrcholem rámcového programu byl dramatický Zlatý pohár společnosti Tipsport, vypsaný stejně jako derby na 2400 metrů. Dostih ve velmi rychlém tempu odvodil hnědák Royal Right, další z koní manželů Dufkových. Už v polovině trati vedl o mnoho délek a když nikým neohrožován vbíhal do cílové roviny, mohlo se zdát, že vzadu vyčkávající soupeři ho jen stěží dostihnou. Žokej a trenér Michal Demo v sedle favorita Rex Of Thundera však spoléhal na hřebcův drtivý finiš a nespletl se. Obhájce loňského vítězství nastartoval v závěrečných tři sta metrech velkou stíhací jízdu a těsně před cílovým mezníkem Royal Righta předstihl. Rex Of Thunder zvítězil o tři čtvrtě délky, třetí finišovala Totally Gold.
 
Růžobo-bílé barvy stáje Statek Blata Český Ráj a trenérka Ingrid Janáčková Koplíková se kromě derby radovali i v kvalitně obsazené Tattersalls Mile. V konkurenci starších hvězd jako Ignacius Reilly, Politicum nebo Caucasian se při svém českém debutu prosadil tříletý Shahbandar s žokejem Tomášem Lukáškem. Původně do Českého derby přihlášený a dosud výhradně ve Francii běhající vraník se při návratu po čtyřech měsících na mílové trati ukázal ve výborném světle a v napínavém finiši udržel za sebou outsidera Melandrose. Třetí příčkou potvrdil skvělou letošní formu osmiletý Sagar, šampion Ignacius Reilly tentokrát doběhl čtvrtý.
 
Velký výkon byl k vidění ve Sprinterské ceně Galerie Cermak Eisenkraft na 1200 metrů, v níž udržel svou neporazitelnost čtyřletý ryzák Gallanticus v sedle s Davidem Liškou. Potřetí v kariéře startující valach stáje Linova a trenéra Jaroslava Jelena pracoval od startu na špici a v cílové rovině si s přehledem poradil s finišem elitních sprinterů. O dva kilogramy více zatížený vítěz z Bratislavy Worth Choice se mu přiblížil na jednu délku, třetí místo bral Hidden Coliny před nejlepším srbským sprinterem loňské sezony Legionarem Srb.
 
Dvojkový handicap Memoriál Tomáše Šatry na 1800 metrů se stal kořistí tříletého Mes Ailese pod Vendulou Korečkovou. Hřebec majitele Kamila Vocetky v cílové rovině lehce odskočil a zdolal o dvě délky favorizovaného Fascing Rocka. Třetí skončila Yonella.
 

Lodgian Whistle nadchl "procházkou" v milionové druhé kvalifikaci

Den před Českým derby vyvrcholila první polovina sezony i v Pardubicích, kde se v sobotu 24. června běžel Pohár Slavia pojišťovny. Druhá kvalifikace na 133. Velkou pardubickou předem vyvolávala pozornost díky dotaci ve výši jednoho milionu korun.
 
Druhý nejbohatší pardubický dostih se zkrácenou distancí 5200 metrů se nakonec musel obejít bez účastníků ze západní Evropy, ale dvanáctičlenná sestava českých a slovenských koní včetně hvězd jako Talent, Aeneas, Santa Klara nebo Dajuka měla svou kvalitu. Po startu se nikomu příliš nechtělo dopředu, a tak se chopil vedení Ondřej Velek na desetiletém valachovi Lodgian Whistle, který letos vyhrál ze špice už Úvodní cross country Koroka. Za svěřencem Josefa Váni pracovali Aeneas, Player a Imphal.
 
K prvnímu pádu došlo za sedmou překážkou, kde při doskoku zakolísal slovenský Royal Gino a Jan Odložil se neudržel v jeho sedle. Na Hadím příkopu pak udělal skokanskou chybu zkušený Player, ztratil francouzského žokeje Ludovica Solignaca a ani při druhém kvalifikačním startu se nepodíval do cíle. 
 
S chutí cválajícího Lodgian Whistla ani v závěru neopouštěly síly a ryzák stáje Statek Chyše-Váňa si bez větších problémů doběhl pro druhé letošní vítězství. V cílové rovině sice přišel velký finiš desetiletého Sacamira, třetímu z loňské Velké pardubické však v cíli chyběla na vítěze jedna délka. Na dalších příčkách skončili na pardubické dráze debutující Santa Klara, Aeneas a Imphal. Kvalifikační podmínky splnilo devět koní.
 
Foto: Libor Štros



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE