reklama 11D

Equinews: Olomouc žila drezurou. Jardin Michelet vyhrál Velkou jarní

ikonka

Equine Sport Center Olomouc už podruhé hostilo Světový pohár v drezuře, při němž doslova zářila Justina Vanagaite z Litvy. V rámcových soutěžích se dařilo českým jezdcům. – Jardin Michelet triumfoval v prvním dílu klasické trojkoruny.
17.05.2023 16:51  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12B
 
Internetová televize EquiTV.cz připravuje v průběhu jezdecké a dostihové sezony pravidelný pořad Equinews, který najdete také například na Stream.cz nebo v programu televize A11. Jednotlivé reportáže vysílá v rámci zpravodajské relace Report kanál Sport 5. Podívejte se na jeho aktuální díl!
 

 

V Olomouci zářily Justina Vanagaite i několik českých drezurních hvězd

Druhý květnový víkend se v Olomouci konaly mezinárodní drezurní závody započítávané do série Světového poháru. Již v pátek proběhly na kolbišti Equine Sport Center dvě soutěže nejvyšší úrovně a do jedné z nich nastoupily i dvě Češky.
 
Velkou favoritkou byla pro olomoucký Světový pohár Justina Vanagaite z Litvy, která je vedoucí jezdkyní světového žebříčku centrální evropské ligy a 76. nejvýše postavenou ve světovém žebříčku Mezinárodní jezdecké federace.
 
V pátek při soutěži Grand Prix CDI-W všechny přítomné přesvědčila, že je takto vysoko v žebříčku zcela zaslouženě. V sedle valacha Nabab obdržela od rozhodčích 72,087 % a s přehledem hlavní soutěž dne vyhrála. Velmi úspěšný byl také slovenský reprezentant Michael Bugan. Na valachovi For President AWO skončil s hodnocením 69,283 % hned za zmíněnou litevskou dvojicí. 
 
Podobně se mu dařilo i na Florettovi DK, s nímž se v Grand Prix CDI3* po zisku 67,087 % zařadil na třetí řádek výsledkové listiny. Od druhého místa jej dělilo jen půl procentního bodu, který měla k dobru další účastnice startující za Litvu – Dalia Katinaite-Pranckeviciene s klisnou Amicou. Z vítězství se radovala Polka Marta Sobierajska na valachovi Ultrablue de Massa. Ta od rozhodčích obdržela 67,848 %. 
 
V soutěži CDI3* startovaly také dvě české jezdkyně. Ema Kopuletá s Forrest Gumpem byla s 63,478 % osmá, Tereza van Malderen ve dvojici s valachem Quantum Leap van´t Genthof se po zisku 65,739 % umístila šestá. 
 
Druhou soutěží, v níž jezdci mohli získat body do Světového poháru, byla sobotní Grand Prix Freestyle, při níž soutěžící předvádí volnou sestavu na hudbu. Stejně jako v pátek, i tentokrát se stala jednoznačnou vítězkou Justina Vanagaite na valachovi Nabab. V Olomouci vynikla nejen díky skvělým sportovním výkonům, přičemž ten sobotní rozhodčí ohodnotili 79,255 %, ale také bezprostředním chováním a komunikací na dálku s publikem, které ji odměňovalo bouřlivým potleskem. 
 
Druhé místo vybojovala rakouská reprezentantka Diana Porsche s patnáctiletým Douglasem. V sobotním küru obdržela 75,750 %. Nejlepší trojici doplnila Żaneta Skowrońska-Kozubik ve dvojici se čtrnáctiletým Romanticem P. Její výsledné hodnocení bylo 73,695 %. 
 
Česká republika na této nejvyšší úrovni neměla zastoupení, a tak dalším, kdo se mohl těšit z výraznější podpory přítomných diváků, byl již zmiňovaný Slovák Michael Bugan na patnáctiletém valachovi For President AWO. Tentokrát se s 71,270 % zařadil až na šestý řádek výsledkové listiny. 
 
Domácí jezdci byli úspěšní v soutěžích nižší náročnosti. V úloze FEI Intermediate II byla druhá Petra Miki Civišová s valachem Europe-M, která na stejné umístění dosáhla již v pátek.
 
Hlavní nedělní soutěží byla Grand Prix Special kategorie CDI3*. Vítězství v ní vybojovala Leonie Bramall z Kanady v sedle jedenáctiletého oldenburského valacha Cricket BD, jejíž výsledné hodnocení bylo 68,872 %. Z úspěchu měla obrovskou radost, a když se arénou rozezněla kanadská hymna, neubránila se slzám dojetí.
 
Nebyla ovšem sama, kdo utrousil několik slziček radosti. Za druhou umístěnou Annou Kleindienst-Jilly na čtrnáctiletém valachovi El Ganador z Rakouska totiž skončila se ztrátou necelých dvou procentních bodů možná trochu nečekaně domácí reprezentantka Tereza van Malderen. Pro tuto Češku dlouhodobě žijící v Belgii to byla první životní Grand Prix Special, ale s valachem Quantum Leap van´t Genthof ji zvládla zajet bez výraznějších chyb za 66,277 % a nechyběla tak při dekorování mezi top trojicí. 
 
Poměrně krátce startuje v takzvané velké túře i další Češka – Ema Kopuletá s valachem Forrest Gumpem. Ta v Grand Prix Special obdržela 64,489 % a skončila sedmá za Slovákem Michaelem Buganem na valachovi Floretto DK. 
 
Domácím reprezentantům se i v neděli dařilo v rámcových soutěžích. V kategorii dětí se z vítězného hattricku radovala Anna Marie Křížová na klisně Diamantině. 
Podruhé během těchto závodů triumfoval v neděli i Michal Knoflíček, který tentokrát s Dublinem nenašel přemožitele ve volné sestavě Intermediate I.
Na předních příčkách opakovaně nechyběla ani Johana Vášáryová, která na úplný závěr závodů přidala s valachem Silky Moves pěknou druhou příčku s vysokým hodnocením přes 75 %. 
 

Den tříletých hvězd. Jardin Michelet nezaváhal ani ve Velké jarní ceně

Dostihová sezona v Chuchle Areně Praha dospěla v neděli 14. května k prvnímu ze svých vrcholů. 102. Conseq Velká jarní cena, první díl klasické trojkoruny, přilákala zajímavé startovní pole, v němž se utkali koně s českými a francouzskými kariérami.
 
Favoritem byl loňský šampión dvouletých hřebců Devil In Pink, který byl stájí Lokotrans přihlášen dodatečně. Hned tři silné zástupce včetně rovněž na poslední chvíli nominované Abhy měla stáj Statek Blata Český Ráj. Po startu se ujal diktování svižného tempa Rabbit Zoustar, rychle na nohou byli i Devil In Pink, Macallan a Little Lord. Ve dvou startech neporažený Jardin Michelet se držel kolem pátého místa blízko jediné klisny v poli Abhy.
 
V cílové rovině přišel jako první s útokem Devil In Pink, ale 300 metrů před cílem se po levé ruce jeho žokeje Martina Laube objevili útočící Jardin Michelet a Abha, jejichž koncovka byla silnější. O krk dříve byl v cíli Jardin Michelet, jehož žokej Adam Florian stylově završil sté vítězství své jezdecké kariéry. Druhá doběhla Abha, třetí místo si zajistil mocně útočící Bellator a mezi pětici nejlepších se vešli ještě Biriatou a Devil In Pink. Jardin Michelet běhá za stáj Cardboard a ve středisku Divoky u Kroměříže ho připravuje trenér Zdeněk Semínka. Pro celý tým to bylo po loňském úspěchu Vignetty v Oaks druhé klasické vítězství. Ve Francii narozený Jardin Michelet zůstává i po třetím startu své kariéry neporažen a jeho hlavním cílem bude České derby. 
 
Do největšího rovinového dostihu však směřují i další zajímavá jména. Několik z nich se představilo v nedělním Memoriálu JUDr. Otakara Frankenbergera na 2200 metrů, prvním významném přípravném dostihu právě pro České derby. Ve finiši si to rozdala o vítězství dvojice svěřenců trenérky Ingrid Janáčkové Koplíkové. Vysoké ambice potvrdil teprve podruhé běžící hnědák Breakmoment ze stáje CK Martin Tour. V sedle s francouzským žokejem Hugem Besnierem se prosadil jistě o 1 3/4 délky. Druhý skončil nedávno z Francie dovezený bělouš L‘ Enfant Terrible, pro něhož to byla česká premiéra, a třetí příčku ukořistil stájový kolega vítěze Velké jarní ceny Stormy Awakening. V kontaktu s nejlepšími doběhli ještě Maranello Rosso a dlouho vedoucí Duplikat, zbytek pole doběhl se znatelnou ztrátou.
 
Tříletému ročníku byly určeny čtyři z osmi chuchelských dostihů. Vybíráme ještě trojkovou Cenu společnosti 108 Agency na 1400 metrů, kde dominoval Coolishaak s žokejem Petrem Foretem. Hřebec stáje Bergman’s Horses v majetku spisovatelky Michaely Klevisové se už na začátku cílové roviny oddělil od soupeřů, a nakonec nastřádal náskok 4 1/2 délky. Souboj o druhé místo vyzněl pro Chaldera, třetí finišoval Mikrop Two.
 
Vítěz hlavního dostihu Jardin Michelet nebyl v neděli jediným neporaženým koněm, který se představil pražskému publiku. Ve sprinterské Ceně Emont Bohemia na 1200 metrů uhájil čistý štít podruhé startující Gallanticus. Čtyřletý ryzák stáje Linova si v sedle s Davidem Liškou hravě poradil s kvalitními soupeři. 3 1/2 délky za vítězným svěřencem trenéra Jaroslava Jelena skončil druhý Manoamano před Creatorem.
 
Úspěšný den prožil v Chuchle Areně Praha žokej Milan Zatloukal. Někdejší švýcarský šampión si připsal první dva dostihy programu. Po úspěchu s tříletou Maxienne nenašel přemožitele ani v trojkové Ceně organizace Oktagon MMA na 2200 metrů, kde dovedl k vítězství pětiletou Maccaiu ze stáje Richarda Mädera. Až do posledních metrů však musel bojovat s výborně běžící domácí odchovankyní Askeranou. V cíli je dělila jen krátká hlava, třetí skončila Oriwall.
 
Foto: Josef Malinovský



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE