reklama 11A

Equinews: 133. Velkou pardubickou vyhrál favorit Sacamiro s Faltejskem

ikonka

Sacamiro s Janem Faltejskem triumfovali ve 133. Velké pardubické. V dostihu, který výrazně ovlivnil hromadný pád na Taxisu, doběhl druhý Talent a třetí Star. – V Pražském skokovém derby zvítězil i přes jednu chybu Zdeněk Nešpor.
11.10.2023 09:00  |  Autor: Martin Cáp, Josef Malinovský  |  Rubrika: Dostihy  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12A
 
Internetová televize EquiTV.cz připravuje v průběhu jezdecké a dostihové sezony pravidelný pořad Equinews, který najdete také například na Stream.cz nebo v programu televize A11. Podívejte se na jeho aktuální díl!
 

 

Faltejsek má šestou Velkou, překážkový svátek zastínil smutný Taxis

Před velkou diváckou kulisou a za optimálních podmínek se v neděli 8. října běžela 133. Velká pardubická se Slavia pojišťovnou. Na start vrcholu překážkové sezony se postavilo osmnáct startujících, z toho dva irští a dva slovenští koně.
 
Po startu se však nikomu příliš nechtělo dopředu a úvod dostihu se odvíjel v pomalém tempu. Dopředu se poměrně nečekaně dostal ryzák Stuke s francouzským žokejem Benoitem Claudicem a zavedl pole na Taxisův příkop.
 
Při nájezdu na obávanou překážku však v poslední chvíli začal bočit a překřížil cestu soupeřům za sebou, kteří už neměli šanci zareagovat. Výsledkem byl jeden z nejhorších hromadných pádů na Taxisu v novodobé historii.
 
Šikmo skákající Stuke utrpěl fatální zranění, kromě něj spadli také obhájce vítězství Mr Spex, Royal Gino, Alpha Male, Godfrey a Zataro. Sedmým koněm, jehož šance skončily na Taxisu byl o kousek vedle skákající Argano, který ztratil žokeje Martina Lišku.
 
Za Irskou lavicí musel Marcel Novák zastavit Playera, jemuž se za Taxisem otočilo sedlo a populární dvojice tak nemohla pokračovat v dostihu.
 
Notně prořídlé pole střídavě vedli slovenský Kaiserwalzer a Lodgian Whistle, kteří se dokázali vyrovnat s několika kolizemi s volnými koňmi. Do konce dostihu přišly ještě dva pády. Na živém plotu Imphal ztratil Ludovica Solignaca a do cíle se nepodívala ani jediná klisna v poli Santa Klara, když z ní Jan Kratochvíl vypadl na Havlově skoku.
 
Při vbíhání do závěrečného oblouku vypadal výborně bělouš Star s Markem Stromským a na čelo se začal dotahovat i další svěřenec trenérky Hany Kabelkové Talent. Z velkého souboje však nakonec nic nebylo.
 
Na zrychlení totiž zareagoval i favorizovaný Sacamiro s žokejem Janem Faltejskem, v cílové rovině se vyvezl podél bariéry a odpoutal se od soupeřů. V cíli měl hnědák z Jezdeckého oddílu Beňov náskok pěti délek na druhého Talenta. Třetí skončil Star před Lombarginim a Kaiserwalzerem. Celkem dokončilo dostih osm koní.
 
Pro Jana Faltejska to bylo šesté vítězství ve Velké pardubické, kterým si upevnil pozici druhého nejúspěšnějšího žokeje v historii dostihu po Josefu Váňovi.
 
Desetiletý Sacamiro se narodil v hřebčíně Napajedla. Jeho trenérkou je Eva Petříková, která se o valacha stará spolu s manželem Radimem.
 

Zdeněk Nešpor i přes jednu chybu zvítězil v Pražském skokovém derby

Šestnáctý ročník Pražského skokového derby hostil jezdecký klub Gabrielka v sobotu 7. října. Na start parkurové soutěže s terénními překážkami se postavilo celkem dvanáct dvojic, která čekala trať dlouhá více jak jeden kilometr.
 
Po úvodní jízdě Lukáše Žákovčíka na klisně Una Batutta, který inkasoval 28 trestných bodů, předvedl velmi pěkný výsledek Jan Holec v sedle klisny Sagira-K. Do cíle dovezl osm trestných bodů a čas měl rovných 141 sekund. Jeho kolegyně z Národního hřebčína Kladruby nad Labem Denisa Listíková sedlala valacha Quido-K a předvedla téměř totožný výkon, akorát byla o 86 setin pomalejší.
 
Třetí kladrubský jezdec Jakub Hlávka s valachem Lucero-K podal skvělý výkon, když chyboval pouze jednou. Bohužel v úvodu projel po zazvonění startem, aniž by si to uvědomil a po uzavření kruhu tak následovala penalizace čtyřmi body. Navíc kvůli tomu měl i pomalejší čas, jenž měl hodnotu 148,29. 
 
Nebýt tohoto nedopatření, stal by se vítězem. Takto se z triumfu radoval Zdeněk Nešpor na valachovi Lambrasco, neboť ten inkasoval pouhé čtyři trestné body. Na Jakuba Hlávku zbyla čtvrtá příčka, třetí byla Denisa Lístková a druhý Jan Holec. 
 
Ze zbývajících sedmi startujících se mezi dekorované dostali Alex Jedlička s valachem Wicher 1 a David Mališ ve dvojici s klisnou Porta R. Oba zaznamenali v součtu 12 trestných bodů. Čtyři chyby zařadily na sedmý řádek výsledkové listiny Kristýnu Poštovou s klisnou Charlie 28. Dvacet bodů pak měli osmý Dušan Průcha s valachem Fortis 1 a Martin Laštovička na valachovi Jelly Beam. 
 
Nicole Veselá Gromošová sedlající valacha Hillija MM byla vyloučena pro trojí neposlušnost, Milan Vanko s valachem La France Z soutěž nedokončili pro pád, který se naštěstí obešel bez následků. 
 
Foto: Ivan Krejza 



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE