reklama 11A

Žokej Glassonbury: V Anglii se nespletete, Pardubice jsou mnohem těžší

ikonka

Andrew Glassonbury, který začínal jako mladý talent u trenéra Davida Pipea, letos jezdí pro stáj Lokotrans. V růžových barvách získal už dvě vítězství. Jeho mise na léto a podzim zní jasně: proniknout do tajů pardubického překážkového kursu.
11.06.2019 19:25  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A

Žokej Andrew Glassonbury se v meranské cílové rovině dlouze ohlížel, jako by tomu nemohl uvěřit. Ale na jeho úspěchu s Al Bustanem v 3900 metrů dlouhém Premio Val Passiria už nemohli nic změnit Josef Bartoš ani nikdo ze zbylé dvojice soupeřů.
 
Pro Al Bustana to bylo první vítězství od loňského července a ideální protáhnutí před těžšími úkoly v příštích měsících. Pro 33letého Angličana v jeho sedle zase důležité stvrzení letošní spolupráce s českou stájí Lokotrans.
 
"Manažer Lokotransu Michal Lisek se mě na jaře zeptal, jestli bych nechtěl pravidelně jezdit v Pardubicích. U nás v Anglii je překážkové dění v létě poměrně poklidné, naše sezona funguje obráceně než u vás, takže to skvěle do sebe zapadlo," řekl Glassonbury serveru Jezdci.cz.
 
Do spolupráce, kterou majitel Karel Jalový a trenér Luboš Urbánek navázali jako reakci na zdejší chronický nedostatek kvalitních překážkových jezdců, se ale hned na začátku vkradla nečekaná nervozita.
 
Chybu odčinil s Lamumem
 
Při prvním startu 8. května totiž Glassonbury na Ribelinovi patřil k těm, kdo v Úvodní Cross Country Koroka spletli kurs. A úplně jistě nepůsobil ani v některých fázích Velké ceny města Pardubic, první kvalifikaci na Velkou pardubickou.
 
"Takové věci se nesmí stávat. Naštěstí se mi podařilo vyhrát hned následující dostih s Lamumem. Nedá se to už vrátit, člověk v takových situacích samozřejmě cítí tlak a nezbývá, než se to snažit odčinit dalšími výkony. Majitel měl pochopení a byl ochotný dát mi další šanci," říká Glassonbury.
 

Čtěte také: Velkou pardubickou podpoří stát. 5 milionů Kč zřejmě nepůjde na dotaci

 
Trenér Luboš Urbánek, který má z dob své vlastní jezdecké kariéry pardubickou dráhu proježděnou skrz naskrz, po obou inkriminovaných dostizích s anglickým žokejem dlouze rozmlouval. "Všichni jsme lidé a občas děláme chyby. Nedá se nic dělat, Andrew se musí naučit v Pardubicích jezdit," poznamenal Urbánek.
 
Glassonbury debutoval na pardubické půdě před třemi lety. Tehdy dovedl Klause na devátém místě v první kvalifikaci Velké pardubické. V samotném vrcholu překážkové sezony se objevil loni a obsadil opět devátou příčku. Až do letošní sezony to byly jediné dva starty, které v Pardubicích absolvoval.
 
"Čím víc dostihů na daném závodišti odjezdíte, tím jste lepší a máte větší jistotu. To samozřejmě platí i v Pardubicích," je si vědom i samotný Angličan.
 
Po ztrátě úlevy přišel útlum
 
Svého zatím největšího úspěchu se Andrew Glassonbury dočkal v březnu 2007, kdy na klisně Gaspara z tréninku Davida Pipea vyhrál Fred Winter Juvenile Novices’ Handicap Hurdle na National Hunt Festivalu v Cheltenhamu.
 
Právě u trenéra Pipea získal renomé nastupujícího mladého talentu, ale jen do chvíle, než přišel o úlevu. "Dařilo se mi opravdu hodně, ale po ztrátě úlevy to bylo o dost těžší. To zná prakticky každý rajťák," říká dnes Glassonbury.
 
Jeden čas přerušil kariéru a čistil si hlavu cestováním po Austrálii a Novém Zélandu. Působil také jako asistent svého dlouholetého trenéra Garyho Moorea a zkoušel rozjet vlastní centrum "Glassonbury Equine" pro zraněné, vyřazené a problémové dostihové koně.
 
Nakonec se ale vždycky vrátil zpět do sedla. Za celou kariéru nasbíral přes 150 vítězství, momentálně pracuje u trenérky Amandy Perrett a často jezdí pro Richarda Rowa. "Angažmá v dostizích oproti minulosti trochu ubylo, mám také mladou rodinu. Ježdění mě ale stále moc baví. Mou hlavní ambicí je pokračovat tak dlouho, dokud to půjde," vysvětluje.
 
Krosy v Cheltenhamu? Podobné, ale ne tak náročné
 
Teď stojí Andrew Glassonbury před novou výzvou - uspět v Pardubicích. A počáteční nezdary by neměly odvést pozornost od faktu, že má více než slušné předpoklady zařadit se do úzké skupiny zahraničních žokejů, kterým se podařilo do pardubických specifik proniknout.
 

Josef Aichner: Váňa je velký profesionál. I díky němu mě dostihy stále baví

 
Jeho hlavní devizou je velká motivace. Dopoledne si dlouze prochází dráhu a studuje překážky i kursy všech dostihů. Kdo svědomitého Glassonburyho letos zahlédl pochodovat po dráze, nemůže se ubránit dojmu, že je pouze otázka času, kdy se mu poctivý přístup začne vracet.
 
"Pardubice jsou krásná dráha s dobrým zázemím. Krosový kurs je náročný jak co do obtížnosti skoků, tak jejich členitosti. Na vlastní kůži jsem pocítil, že se tady lze snadno ztratit," hořce se usměje.
 
I pro zkušeného ostrovního žokeje představuje české angažmá zvláštní misi. "V Anglii jezdíme steeplechase a to je po okruhu dokola, takříkajíc rovnou za nosem. Tam se skoro nemůžete splést, na rozdíl od Pardubic. Pár krosů máme samozřejmě i na ostrovech, třeba v Cheltenhamu se běhají tři za rok. Je to docela podobné, ale zdaleka ne tak náročné jako váš kurs," uzavírá Glassonbury.
 
 




reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE