reklama 11C

Velkou pardubickou podpoří stát. 5 milionů Kč zřejmě nepůjde na dotaci

ikonka

129. Velká pardubická se poběží s podporou státu, potvrdily vláda a ministerstvo zemědělství. Příjemcem státního příspěvku 5 milionů korun bude město Pardubice. Bude poskytnut na pořádání dostihu, konkrétní podmínky budou teprve stanoveny.
11.06.2019 09:52  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
MIMOŘÁDNÁ ZPRÁVA
| FANCLUB
reklama 12A
Ministerstvo zemědělství uvolní 5 milionů korun na letošní ročník Velké pardubické. Informaci v úterý potvrdily jak samotné ministerstvo, tak vláda, která vzala návrh resortu na vědomí v kolonce "významné kulturní a sportovní akce s podporou státu".
 
Poskytnutá podpora má podle ministerstva zemědělství přispět k "zajištění kvality programu a zachování jednoho z nejprestižnějších dostihů v Evropě, který je neodmyslitelně spjat s Českou republikou".
 
Podpora Velké pardubické steeplechase se uskuteční prostřednictvím dotace poskytnuté městu Pardubice. Částka bude vyčleněna z rozpočtu MZe, konkrétní podmínky budou teprve stanoveny.
 

Čtěte také: Váňa je velký profesionál. I díky němu mě dostihy stále baví, říká Aichner

 
"Příjemcem státní podpory bude město Pardubice, nikoli Dostihový spolek. Budou s ní spojena přesná pravidla, kterými se Dostihový spolek samozřejmě bude řídit," řekl serveru Jezdci.cz místopředseda představenstva Dostihového spolku Martin Korba.
 
Státní příspěvek bude určen k pořádání Velké pardubické, což s největší pravděpodobností znamená, že nebude moci být použit přímo k vyplacení dotace dostihu. "Více budeme vědět až poté, co dorazí přesné podmínky a bude podepsána smlouva o poskytnutí dotace. Předběžně však počítáme s tím, že samotné zajištění prize money dostihu zůstane na Dostihovém spolku," dodal Korba.
 
Ministerstvo zemědělství v úterý připomnělo, že dlouhodobě podporuje chov koní ve svých příspěvkových organizacích – v Národním hřebčíně Kladruby nad Labem a hřebčincích v Tlumačově a Písku. Finančně přispívá na vedení ústřední evidence koní, zavádění a vedení plemenných knih a kontrolu dědičnosti. Národní program genových rezerv považuje MZe za nezbytnou pojistku zdravého chovu zvířat.
 
 

Ze zahraničí

 
Tři vítězství slavili čeští koně v úterním Meranu. Vítěz Gran Premio Merano Al Bustan s žokejem Andrewem Glassonburym odskočil v Premio Val Passiria (3900 m, 21 000 eur) dalšímu českému zástupci Il Superstite o 7 délek. V siepi na 3500 metrů jistě triumfoval Piton des Neiges pod Josefem Bartošem před favoritem Kifaayou. Na těžší úkoly se pohledným vítězstvím na 3200 metrů rozcvičil také antepost favorit loňského Českého derby King Heart, který v sedle s Markem Stromským utekl soupeřům o 12 délek.
 
Úspěšné dny prožívají manželé Myškovi ve spojení se stájí Englicovi a Kulhánkovi. Tři dny po pardubickém vítězství Evžena cestoval jejich Taste Of Rock do francouzského Wissembourgu a po sympatickém výkonu výbojoval s žokejem Jaroslavem Myškou třetí místo v Prix O’ Délices (3900 m, 13 000 eur) za dvojicí německých koní.
 
Účastník Velké květnové ceny Mormill pokračuje v letošní německé sérii svého trenéra Jaroslava Jelena. Jihočeská výprava v úterý zopakovala v Mnichově druhé místo z 1. května. Šestiletý valach stáje Dr. Lischka - Jelen v trojkovém handicapu na 1600 metrů směřoval k vítězství stylem start-cíl, ale ve finiši se přes něj dostal El Donno pod Reném Koplíkem.
 
Tříletá ryzka Hermiona v majetku Ecurie Haras de Beaufay Jiřího Trávníčka se poprvé ukázala v listed. Pod Tonym Picconem obsadila šestou příčku v Prix Volterra (1600 m, 55 000 eur). Dcera Kitten’s Joy, která stála jako roček 80 000 eur a zaujala už svými loňskými výkony, je hlášena do EJC Leram Million v rámci Evropského poháru žokejů.
 
 
Ilustrační foto: Ivan Krejza




reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE