reklama 11C

Aichner: Váňa je velký profesionál. I díky němu mě dostihy stále baví

ikonka

Italský realitní podnikatel Josef Aichner v rozhovoru s Jezdci.cz popisuje, jak jeho stáj narostla na 38 koní, proč vsadil na tandem Váňa - Bartoš a kdy dává přednost cestě do Mlýnců před schůzkami s obchodními partnery.
10.06.2019 13:36  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D
Na svém prvním výletu do Pardubic si mohl užívat naprostého klidu a soukromí. V nenápadném muži středního věku v bílé košili, který se ve společnosti Josefa Váni mladšího procházel mezi paddockem a tribunami, totiž jen málokdo poznal majitele největší překážkové stáje mezi Meranem a Českem. Italský podnikatel Josef Aichner má momentálně v tréninku 38 koní. Jeden z nich, šestiletý Accelerator, v sobotu doběhl třetí ve Zlatém poháru.
 
"Moc se mi tady líbí, je to opravdu nádherné závodiště. Před jedenácti lety startoval můj Fatal Mac ve Velké pardubické, ale osobně jsem dnes v Pardubicích poprvé. Myslím, že tady budeme běhat s koňmi častěji," řekl Aichner serveru Jezdci.cz.
 
Žluto-černé barvy rodinné stáje Scuderia Aichner SRL prožívají dobré období. Od prosincového angažování Josefa Váni mladšího jako soukromého trenéra a Josefa Bartoše na post stájového jezdce získali Aichnerovi koně 26 vítězství. Už na začátku června tak vyrovnali loňskou bilanci.
 

Devadesátka EquiTV: Tahal, pak vyhrál. Zlatý pohár pro Northerly Winda

 
A přibývají také úspěchy ve velkých dostizích. Notti Magiche před měsícem lehce ovládl Grande Steeple Chase Di Milano (Gd1), Morning Star zvítězil v lednovém Gran Corsa Siepi Di Pisa (Gd3).
 
"Daří se nám opravdu skvěle, jsem spokojen. Vsadil jsem na správný tým. Josef Váňa mladší je velmi seriózní člověk a profesionál se vším všudy. Josef Bartoš je špičkový žokej a pravidelně se vídáme i s Váňou starším. Všichni máme přátelské vztahy. I proto jsem ochotný kupovat další koně, protože mě to prostě baví. Dříve v Itálii se z toho ta zábava vytrácela. A když člověk jen platí účty a nebaví se tím, může si rovnou hledat jiný koníček," konstatuje Aichner.
 
Návrat do turfu díky synovi
 
Úspěšný podnikatel v realitách pochází z Jižního Tyrolska. Do Merana to měl vždy blízko, ale k dostihovým koním se kdysi dostal úplnou náhodou.
 
"Seděl jsem na večeři s jedním starším trenérem, který se mě zeptal, jestli bych neměl zájem koupit půlku koně. Vůbec jsem nechápal, jak je možné koupit půlku koně. Říkal jsem buď celého, nebo žádného. Nakonec jsme se domluvili, že toho koně koupím, on ho bude trénovat a případné výhry si rozdělíme napůl. A tak to všechno začalo, brzy přibyli další koně," vzpomíná Aichner.
 
Do éry, kdy jeho koně trénoval italský šampion Paolo Favero, spadá Fatal Macův start ve Velké pardubické 2008. Těsně předtím, než byl devítiletý valach v závěru 6900 metrů dlouhého kursu zadržen, půjčil žokej Raffaele Romano svůj bičík finišujícímu Josefu Váňovi staršímu.
 
"Právě kvůli Fatal Macovi jsem jeden čas z dostihů odešel. Bylo to po jeho zranění, měl problémy s artrózou a v kombinaci s krizí italského turfu mě to začalo nějak zmáhat," popisuje Aichner. "Po čase se mě ale zeptal syn, proč si zase nekoupíme koně. Dopadlo to tak, že dnes máme několikanásobně víc plnokrevníků než dřív. V byznysu se mi daří a díky tomu se můžu víc věnovat dostihům."
 
Velký dostihový sen Josef Aichner podle svých slov nemá. "K ničemu zvláštnímu se neupínám. Beru každý dostih tak, jak přichází. Každý majitel se samozřejmě snaží uspět v Gran Premio Merano, ale nemáme to jako nějaký cíl. Když se to podaří, bude to skvělé, a když ne, nic se nestane," vysvětluje.
 
Starty ve Francii jsou budoucnost
 
Stále více koní přichází do Scuderie Aichner SRL přes francouzské prodejní dostihy. "Mám ve Francii někoho, kdo sleduje trh a je schopen mi opatřit informace. Což je dost důležité, protože právě ve Francii se lze při nákupech snadno spálit. I já jsem v minulosti udělal pár chyb a za některé zkušenosti draze zaplatil. Dnes už mám nějakou představu, kudy se chci ubírat, a tou se řídím," konstatuje Aichner.
 

Čtěte také: Další hattrick Davida Lišky. Sedm dní po Turf Gala "vyloupil" Most

 
Ačkoli zatím vítězí především v rodné Itálii, stále více se chce soustředit na francouzské starty. "Začíná se nám to pomalu dařit. Francie má špičková závodiště a dráhy tam nejsou tak tvrdé jako v Itálii, kde se pravideně běhá po betonu. Z hlediska nějakých ambicí znamená Francie budoucnost."
 
Ani s rostoucím počtem koní neztrácí Josef Aichner o své stáji přehled. Muž, kterého Josef Váňa mladší označuje za dostihového fanatika, navíc pravidelně jezdí do Mlýnců. Velkou vzdálenost mezi svým bydlištěm a tréninkovou centrálou Váňových paradoxně považuje za výhodu. "Kdyby mí koně stáli v Meranu, byl bych s nimi denně, pořád bych něco řešil a neměl bych čas na práci, která mé koně živí. Takhle se v klidu věnuji byznysu, občas si naplánuji výlet do Česka a jsem spokojený. Když nemám v diáři moc termínů, odřeknu zbylé schůzky, sednu do auta a jedu k Váňovým," směje se Aichner.
 
Kromě Acceleratora má zatím pro tuzemské dráhy registrováno šest dalších koní, mezi nimi někdejšího vítěze Premio Gran Corsa Siepi Di Milano (Gd1) Chicaga, ve francouzské prodejce získaného Colpo di Stato nebo druhou z loňské Wielkej Warszawskej Santa Klaru. Dalším cestám Josefa Aichnera do Česka tak nic nebrání.
 
 
Na snímku: Josef Aichner v paddocku s Josefem Váňou mladším v jeho žokejské éře, foto: Václav Volf




reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE