reklama 11D

Slavný irský hřebčín, odkud vzešly české hvězdy, jde do dražby

ikonka

Irský Kilfrush Stud, který odchoval hvězdy jako Last Tycoon, Immortal Verse, ale i mnohé koně úspěšné na českých drahách, je na prodej. Současný katarský majitel ho dal do veřejné dražby, plánované na červenec.
07.06.2019 10:05  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12B
Narodili se tady Last Tycoon, Immortal Verse, Tobougg, ale i česká klasická vítězka Habit Star. Hřebčín Kilfrush Stud, ležící asi půl hodiny jízdy od Limericku, patří na irské dostihové scéně k dobrým adresám. Teď míří historický areál do veřejné dražby, nového majitele by měl najít 24. července. Jeho cena se odhaduje na 5,5 milionů eur.
 
Byl to francouzský obchodník Jean Pierre Binet, který koncem 70. let přebudoval na 116 hektarech pastvin hospodařící farmu na plnokrevný hřebčín.
 
Místo se proslavilo už o pár let dříve pod předešlým majitelem Johnem A. Mulcahym, jedním z hlavních mecenášů prezidentské kampaně Richarda Nixona. Ten mu přízeň oplatil po nástupu do úřadu mimo jiné tím, že osobně navštívil Kilfrush. Součástí areálu je dodnes jídelna, ve které Nixon večeřel lososa a ústřice.
 
Zatím posledním majitelem byl katarský byznysmen Mubarak Al Naemi, který hřebčín získal v roce 2013 a odchoval mimo jiné úspěšného sprintera Hamzu.
 

Čtěte také: Subway Dancer byl z Ascotu škrtnut, Nagano Gold se chystá dál

 
"Kilfrush Stud je jedním z nejzajímavějších areálů tohoto typu, které se v poslední době dostaly na trh. Narodilo se tady přes 80 grupových a stakes vítězů," citoval list Racing Post Paddyho Jordana z realitní firmy Jordan Town and Country Estate Agents.
 
Z dlouhé řady úspěšných plnokrevníků, kteří byli od roku 1978 v Kilfrush Stud odchováni, si zaslouží zmínku šampion mílařů a vítěz Breeders’ Cup Mile Last Tycoon nebo výborná klisna Immortal Verse, která zazářila mimo jiné v Coronation Stakes.
 
Na českých drahách měl Kilfrush Stud vítězku Oaks Habit Star, ale také někdejšího šestého z Prix du Jockey Club a na jedničkové úrovni opakovaně úspěšného tempaře Hidden Flamea. Dalším odchovancem hřebčína je Settler’s Son, který v tréninku Jiřího Michala triumfoval ve francouzském listed Prix la Moskowa.
 
 
Foto: Jordan Town and Country Estate Agents




Štítky: dostihyIrsko
reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE