reklama 11B

Záměna koní v Irsku. Místo dvouleté debutantky běžela tříletá vítězka

ikonka

Irsko řeší další záměnu koní. Ve stáji Jessicy Harrington si během mítinku v Galway spletli dvě podobné hnědky a dvouletou Alizarine při jejím vítězství "zastoupila" tříletá Aurora Princess. Trenérka se po diskvalifikaci omluvila.
28.07.2021 13:15  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D

Nepříjemný omyl se na úterních dostizích v irském Galway přihodil týmu renomované trenérky Jessicy Harrington. Po vítězství debutantky Alizarine v dostihu dvouletých nezvítězivších klisen se ukázalo, že šlo o její tréninkovou kolegyni Aurora Princess. O rok starší dvojnásobná vítězka měla startovat v jednom z dalších dostihů.

Klisna byla diskvalifikována a vítězství tak získala favoritka Twinkle z tréninku Aidana O’Briena. Skutečné Aurora Princess byla ze svého dostihu posléze škrtnuta.

Trenérka se za své pochybení omluvila. “Poslali jsme do dostihu nesprávného koně. Jsou to dvě hnědky a vypadají úplně stejně, jsou podobně velké a těžko je od sebe rozeznáte. Poprvé jsem klisnu viděla až v paddocku pod sedlem, každopádně je to chyba lidského faktoru a moc se za ni omlouvám,” řekla Harrington listu Racing Post.

 

Čtěte také: Vítěz na první pokus. Partenit debutoval v Dieppe ve velkém stylu

 

Na záměnu se přišlo díky kontrole mikročipu, po níž veterinární tým Irish Horse Racing Board podal protest proti výsledku. Podle irských pravidel se mikročipy kontrolují při příjezdu na závodiště a následně se provádí kontrola vítěze po doběhu.

"Něco takového se mi ještě nestalo, ale občas se to lidem už přihodilo. Jsem z toho rozladěná a moc, moc mě to mrzí," dodala Harrington. Její případ nyní míří k přezkoumání irskými disciplinárními orgány.

Podobný problém loni řešil Aidan O’Brien, jehož klisny Mother Earth a Snowfall startovaly s prohozenými identitami v grupě 1 Fillies’ Mile v Newmarketu. V Česku naposledy došlo k záměně plnokrevníků v roce 2019, kdy pod jménem dvouleté Finigy absolvovala čtyři starty stejně stará Forea. K omylu došlo už na pastvinách centra Darhorse, Jockey Club ČR případ uzavřel jako nedbalost trenéra.

Větší podobnost s aktuální irskou kauzou však vykazuje případ z roku 2008, kdy v Karlových Varech startovala místo Nazgůla dvouletá Perlička. Ta běžela o dvě hodiny dříve, cizí ošetřovatelka ji poté vyvedla ze stáje k dalšímu dostihu a na záměnu se přišlo až při odjezdu ze závodiště.

Ilustrační foto: Marcela Kozová




K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


Štítky: dostihyIrsko
reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE