reklama 11A

Blacktype na první pokus. Opasan si pohrál ve francouzském listed

ikonka

Více než dekádu po železném vytrvalci Ryanovi uspělo Slovensko na evropské blacktype scéně. Současná hvězda Opasan ze stáje Bormann vyřešila s přehledem první těžší úkol na západ od hranic a imponujícím způsobem vyhrála listed ve Vichy.
20.07.2021 16:27  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12B

Bratislava, Praha, Budapešť nebo Vichy - z pohledu čtyřletého hnědáka Opasana to neznamená žádný větší rozdíl. Loňský vítěz Českého derby se v úterý zapsal do historie jako první slovenský blacktype vítěz od dob Ryana, když pod svým stálým žokejem Radkem Koplíkem jistě ovládl listed Prix Hubert Baguenault de Puchesse (2400 m, 52 000 eur) na letním mítinku ve Vichy.

V dostihu, kde před třemi lety odstartoval velkou francouzskou kariéru Nagano Golda, si svěřenec trenéra Jozefa Chodúra opět počínal s lehkostí, kterou jeho příznivci důvěrně znají z předchozích vystoupení ve střední Evropě.

Narazil přitom na kvalitní soupeře. Pět ze šesti zbylých aktérů již mělo na kontě blacktype vítězství a jejich aktuální ratingy se pohybovaly v rozmezí 44 až 46 kg. Hřebec stáje Bormann nastupoval jako druhý největší outsider s kursem 12:1.

 

Čtěte také: Lukášek a Petrlík mají derby! Rabbit Red Jazz se na měkku neutopil

 

V samotném dostihu se opět ukázalo, jak šťastným rozhodnutím bylo ponechat v Opasanově sedle Radka Koplíka, spojujícího dokonalou znalost svého partnera s bohatými zkušenostmi z francouzských drah. V pomalém úvodu se mu podařilo Opasana schovat za koně na průběžném pátém místě a bez větších turbulencí ho tam udržet i na protilehlé rovině, kdy se pole rozdělilo na dvě skupinky a stále se nikam nespěchalo.

Koplík si připravil optimální pozici k útoku, v cílové rovině usadil Opasana ve vnější stopě a slovenská hvězda přišla s velkým speedem. Opasan seběhl závěrečných 600 metrů nejrychleji z celého pole, ale o své vítězství rozhodl už před distancí. Tam jeho akceleraci nedokázal nikdo ze soupeřů konkurovat a v poslední dvoustovce už Koplík jen kontroloval situaci. Druhý Folamour se mu sice přiblížil na délku krku, ale reálně už vítěze neohrozil. Opasan vyběhl čas 2:35,47.

Poražený zástupce stáje Wertheimer & Frere finišoval čtvrtý v loňské Grand Prix de Saint-Cloud (Gr.1), třetí Mykiss si připsal pátou příčku v Qatar Prix Chaudenay (Gr.2). Stejně jako čtvrtý v cíli Ateem jsou všichni listed vítězové.

Radek Koplík se prosadil ve francouzském blacktype již potřetí. Své předchozí dva úspěchy získal se Subway Dancerem v Prix du Conseil de Paris (Gr.2) a Prix Andre Baboin - Grand Prix des Provinces (Gr.3).

Dosud největší mezinárodní hvězdou slovenského turfu na rovině byl hnědák Ryan ze stáje MPL Racing. Někdejší vítěz pražského St. Legeru a Zlatého poháru mimo jiné dvakrát triumfoval v italském listed a umístil se i na německé blacktype scéně.

Česká umístění v handicapu i mezi tříletými

V rámcovém programu se nejvíce dařilo stáji Cajdašrot, která posbírala s oběma svými reprezentanty dotovaná umístění. Cote Jardin finišoval s Marií Vélon po bojovném výkonu čtvrtý v classe 2 Prix Vichy Communaute (3000 m, 50 000 eur), druhý český zástupce Cacophonous doběhl na dvanáctém místě.

Šestý z letošní Velké jarní ceny Mysak Miki si v sedle s Eddym Hardouinem připsal třetí příčku mezi tříletými nezvítězivšími v Prix de l’Hippodrome Wellington - Ostende (2000 m, 16 000 eur).

Naprázdno naopak vyšla účastnice Českého derby Besiberri, která se vrátila na střední distanci. Mezi nezvítězivšími tříletými klisnami na 2000 metrů se závěrem z chvostu pole posunula na osmou pozici.

Foto: France Galop, zdroj: Racing Galop




K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE