Začíná jezdecká sezona 2023. Startovné zdraží nejčastěji o čtvrtinu

ikonka

O víkendu odstartuje domácí jezdecká sezona s číslovkou 2023. V informačním systému České jezdecké federace se již objevují první rozpisy závodů, z nichž je patrné, že startovné zdražuje i o desítky procent, zatímco dotace často zůstávají stejné.
24.01.2023 13:00  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB


 
Výrazné zdražení poplatků České jezdecké federace je jen začátek nezanedbatelného nárůstu nákladů spojených s účastí na domácích jezdeckých závodech. Dle prvních publikovaných rozpisů závodů je patrné, že se citelně zvednou poplatky za účast, ať už jde o klasické startovné, nebo takzvané zápisné.
 
Prvním závodním mítinkem sezony je tradičně na konci ledna Zimní jezdecký pohár spřežení v Hradištku u Sadské, jehož pořadatelem je JK Semice. Zápisné do oficiálních soutěží se tam zvedá pro jednospřeží o 67 %, u dvojspřeží pony i velkých koní pak o čtvrtinu. Bez změny je pouze kategorie čtyřspřeží. Nutno podotknout, že jde v případě vozatajských mítinků o plánované sjednocení poplatků za starty na 1.000 korun. Dotace se však úměrně tomu v některých případech nezvedají. U singlů se ceny navýšily celkově o 23 %, u dvojspřeží pony pak o 15 %, páry a čtyřky dotace mají stejné finanční výhry, jako v roce 2022. 
 
U prvního kola parkurové části Zimního jezdeckého poháru organizovaného subjektem SK Artego jsme porovnávali celkem sedm soutěží od pony po velké koně. Zatímco dotace se u žádné ze soutěží nezvedly, startovné ano. Prvních pět soutěží podražilo o 25 %, starty ve dvou nejvyšších klání pak vyjdou dráž o pětinu – tj. 20 %. 
 
Letošní rozpis už má publikovaný i druhá zastávka vozatajského halového seriálu ve Slatiňanech. Tu pořádá Národní hřebčín Kladruby nad Labem. Ve čtyřech porovnávaných soutěžích se dotace zvedla pouze u jednospřeží, a to o třetinu. Startovné pro tuto soutěž zdražilo o 67 % na již zmíněných 1.000 Kč. Také zde je navýšení u dvojspřeží pony i velkých koní o 25 %. Dotace se ovšem nemění, stejně jako u čtyřspřeží, pro která je stejný i poplatek za účast. 
 

Psali jsme: Uvnitř ČJF to vře. Někteří radní chtějí zrušit rozhodnutí o Sazebníku

 
Halové skokové závody pořádá v únoru pravidelně i TJ Equus Kinsky v Hradištku u Sadské. Oficiální rozpis ještě není publikován v Jezdeckém informačním systému ČJF, ale pořadatelé nám jej poskytli, neboť již pouze čeká na schválení. Opět jsme si vybrali pro porovnání oficiální soutěže, u nichž se startovné navyšuje nejméně o 25 % a nejvíce o 67 %. Ve všech případech došlo i k navýšení dotací a to od 20 % do 33 %. Soutěže stupně Z měla v roce 2022 pro umístěné pouze floty a poháry, zatímco letos si v ní pět nejlepších rozdělí částku 3.100 Kč.
 
Zdražení se ale netýká všech areálů. V druhém kalendářním měsíci se bude soutěžit i v Mladči, kde se zástupci JK Dvůr Nové Zámky rozhodli startovné u všech devíti soutěží sjednotit na 400 korun. U tohoto areálu můžeme porovnávat z loňského roku pouze březnový rozpis. Shoduje se v něm pět soutěží, přičemž ve čtyřech je startovné stejné a u parkuru stupně L dokonce zlevnilo o sto korun. O stovku nižší je i celková dotace, což je však jen pětiprocentní snížení, zatímco v procentuálním hodnocení je startovné poníženo o 20 %. V soutěži se stupňovanou obtížností je při stejném startovném dotace navýšena o 83 %, navíc oproti dřívějším věcným cenám se nyní jedná o finanční výhry. Soutěže ZZ, ZM a Z mají stejné startovné i hodnoty věcných cen jako v loňském roce. 
 
Při pěti akcích jde zatím o velmi malý vzorek, aby z toho šlo dělat relevantní závěry. Je však velmi pravděpodobné, že trend zdražování bude pokračovat a v řadě případů asi nepůjde jen o zvýšení cen přímo úměrné k inflaci či se započítáním povinného odvodu 15 korun za každý start pro Českou jezdeckou federaci. K vývoji výše startovného na tuzemských jezdeckých závodištích se tak určitě na našich stránkách s odstupem času ještě vrátíme.
 
Ilustrační foto: Josef Malinovský