reklama 11C

Vzpomínka na Registanu: Běhala dostihy, jako kdyby se jen bavila

ikonka

Hnědka Registana, která byla v noci na středu utracena po těžké kolice ve věku 23 let, byla zvláštní osobností, jakých české překážkové dostihy od té doby mnoho nepoznaly. Udivovala svou všestranností, rychlostí, ale i psychickou odolností.
31.07.2019 13:55  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB
reklama 12A

V noci na středu musela být po těžké kolice utracena fenomenální hnědka Registana. Dvojnásobné vítězce Velké pardubické, která své úspěchy slavila v barvách stáje Wrbna Racing a v tréninku Čestmíra Olehly, bylo 23 let. Informaci jako první přinesl portál Fitmin.
 
Uzavřel se tak životní příběh klisny, která byla ve více ohledech fenoménem a na přelomu tisíciletí patřila k živým symbolům tehdejšího vzestupu tuzemského dostihového sportu.
 
Z 36 startů Registana získala 21 vítězství a na dotacích vyběhala 10,4 milionů korun. Dodnes zůstává nejen historicky nejbohatší klisnou v českém tréninku, ale stále drží také platný rekord v počtu vítězných startů za sebou.
 
Jejích devět vítězství mezi 1. červnem 2003 a 10. říjnem 2004 sice od té doby několik koní vyrovnalo a klisna Famous Valley je už brzy může překonat, Registanina série se však skládala ze špičkově obsazených steeplechase a krosů s mezinárodní účastí.
 

Čtěte také: "Velké zklamání". Jednání Loko Transu s Dostihovým spolkem skončilo

 
Díky dvěma vítězstvím ve Velké pardubické, brilantnímu stylu a nezpochybnitelnému charismatu se Registana stala miláčkem publika a celonárodně jedním z nejznámějších koní své doby. A nejen v Česku. "Italští fandové ji milovali a sázkaři ji dali přezdívku Pokladnička, neboť sázka na ni byla jistotou," vzpomínal na svém webu Čestmír Olehla.
 
Registana byla výjimečná i svou psychickou vyrovnaností a na první pohled viditelným "drivem", kterým vystupovala z řady třídových dříčů a bojovníků. Onu zvláštní nenucenost, s níž vítězila, od té doby vidělo pardubické publikum snad jen u další velké osobnosti Orphee des Blins.
 
Sestra velkého skokana zpočátku zklamala
 
Registana se narodila 1. dubna 1996 v hřebčíně Görlsdorf, nedlouho předtím, než tradiční chov převzala rodina Lafrentzových a začala do něj po po letech útlumu masivně investovat. Oba klisnini rodiče, vítěz Derby der DDR Tauchsport i matka Reklame, měli ještě východoněmecký suffix a mateřský otec Immer se narodil v Maďarsku.
 
Rodina Reklame, která se do NDR dostala po druhé světové válce ze západoněmeckého hřebčína Zoppenbroich, kde ji založila z Velké Británie importovaná Rose Of Lancaster, se v 80. a 90. letech proslavila velkými úspěchy na překážkách. Vesměs se zrodily zásluhou trenéra Uweho Stoltefusse v barvách stáje Gestüt Sybille.
 
Vlajkovou lodí rodiny byl zejména klisnin pravý bratr Registano, který pravidelně střídal starty ve velkých steeplechase a proutěných překážkách. V době, kdy překážkové dostihy v Německu ještě prosperovaly, to Registano dotáhl na 31 vítězství, z toho sedmnáct se zrodilo v překážkových listed. Díky úspěchům v dostizích jako Altes Badener Jagdrennen v Iffezheimu nebo Seejagdrennen v Bad Harzburgu se Registano stal bez velkého přehánění kultovním koněm.
 
Špičkovým skokanem však byl i jeho pravý bratr Regalo, polosestra Rocella vyhrála proutěné překážky v Meranu. Další polobratr Rekord si připsal sprinterské listed.
 
Registana se tak z pohledu německých překážkových příznivců narodila takříkajíc se stříbrnou lžičkou v puse. Po vzoru svých sourozenců přišla do tréninku Uweho Stoltefusse, ale pro Gestüt Sybille znamenala velké zklamání.
 
Jako tříletá dostala přesně tři šance. Při svém debutu 6. června 1999 v dostihu klisen na 2000 metrů v Neussu finišovala čtvrtá z pěti se ztrátou 37 1/2 délky na vítězku. Lepší to nebylo ani o měsíc později v Bad Harzburgu, kde uzavřela doběh nezvítězivších na 1600 metrů. Poté okusila proutky na 3200 metrů na dnes už neexistujícím závodišti v Gelsenkirchenu. Do cíle se nedostala, Julian Marinov ji zadržel. Sečteno a podtrženo to znamenalo jedno umístění a dotaci 500 marek.
 
Registana tak byla ještě během sezony 1999 na prodej a do Stoltefussovy stáje si ji přijelo prohlédnout několik českých zájemců. Na první pohled neohromila nikoho, ale trenérovi Čestmíru Olehlovi se nakonec podařilo přesvědčit svého tehdejšího zaměstnavatele Wrbna Racing, aby dal nenápadné klisně šanci.
 
Hvězda v Meranu i Pardubicích
 
V novém působišti se Registana na rovinu už nevrátila a do konce kariéry běhala výhradně steeplechase a cross country. Hned při debutu ve žluto-modrých barvách 21. května 2000 zvítězila pod Jiřím Kameníčkem na 3400 metrů v Bratislavě. Do konce sezony čtyřletá hnědka přidala ještě úspěch v Ceně ČASCH a třetí místo v německém listed Markgraf-Berthold-Jagdrennen.
 
Zasvěcené zaujala poměrně brzy, neboť prokazovala velkou všestrannost a zářila v krátkých meranských steeplech i pardubických dostizích nad pět kilometrů. V pěti letech excelovala se svým tehdejším stálým žokejem Kameníčkem v Ceně Vltavy, kterou se protančila lehce o 4 1/2 délky, v Altes Badener Jagdrennen skončila druhá.
 

Čtěte také: Japonsko ztratilo fenomén své generace. Šampion Deep Impact už nežije

 
Nová hvězda české scény se definitivně zrodila v roce 2002, kdy Registana jako šestiletá nastartovala první velkou sérii. Z pěti startů nezvítězila pouze v Gran Premio Merano, kde ji poprvé jel Peter Gehm.
 
Následující sezonu už neprohrála. V sedle s pozdějším britským rovinovým šampionem Jimem Crowleym ovládla italskou grupu 3, pod Gehmem nadělila ve druhé kvalifikaci Velké pardubické deset délek Maskulovi. V samotném vrcholu sezony musela se zkušeným hnědákem bojovat, ale nakonec získala o 3/4 délky své první vítězství ve Velké a po sezoně také titul Koně roku 2003.
 
Druhá Velká: start - cíl v rekordu
 
V roce 2004 bylo prakticky celou sezonu jasné, že klisna trenéra Olehly nemá rovnocenného soupeře. Na jaře změnila 3900 metrů dlouhou grupu 3 v Meranu na svou dobře zaplacenou procházku o 9 délek. Ve druhé kvalifikaci nechala za sebou o 10 délek Decent Fellowa a po dvou dalších snadných úspěších v Meranu se vrátila do Pardubic obhájit vítězství ve Velké.
 
Tentokrát dominovala téměř stylem start-cíl o devět délek a v novém časovém rekordu 9:15,48 minuty. Záběry, jak Registana překonává jako první Taxisův příkop, dnes už patří k ikonickým scénám historie nejslavnějšího tuzemského dostihu. Pro Petera Gehma to bylo čtvrté vítězství ve Velké pardubické za sebou.
 
"Převaha favorizované klisny vyzněla nadmíru působivě. Gehm v cílové rovině téměř nemusel použít bičík, vyjížděl klisnu jen rukama a v závěru už se mohl soustředit na ovace zaplněných tribun," napsal jsem tehdy v referátu pro Hospodářské noviny.
 
"Doufal jsem, že Registanu znechutíme a nebude chtít utíkat do cíle. Bohužel chtěla," lakonicky komentoval doběh Josef Váňa, který skončil druhý na Retrieverovi a tehdy ještě netušil, že ho v blízké době čekají tři vítězství ve stejných barvách s Tiumenem. 
 
Osudná minela v Cheltenhamu
 
Trenér Olehla a stáj Wrbna Racing po tomto triumfu ohlásili ambiciózní plán - pokusit se o první vítězství českého překážkáře na britské půdě. Do tehdejší Sporting Index Chase na 6235 metrů v Cheltenhamu šla Registana 12. listopadu 2004 v roli sázkové favoritky 9:4.
 
V éře, kdy masově dostupné internetové streamy zahraničních dostihů ještě byly hudbou budoucnosti, se početní dostihoví příznivci shromáždili v tehdejším sázkovém baru U Nováků v pražské Vodičkově ulici, kde těsně předtím, než Registana s Peterem Gehmem odskočila do dostihu, vytvořili téměř fotbalovou atmosféru.
 
Stalo se ale něco, čemu mnozí odmítali uvěřit ještě pár minut po doběhu. Dvě překážky před cílem si tehdy čtyřiatřicetiletý Gehm spletl kurs a vedoucí Registanu poslal doleva na jiný ovál. Žokej si sice před dostihem procházel dráhu společně s pořadateli a renomovaným trenérem Christianem von der Reckem, ke své smůle si však inkriminovanou zatáčku špatně zapamatoval.
 
Hledám své staré notesy z té doby a dodnes si vybavuji tehdejší pocity: "Tisíce lidí nevěřícně přihlížely, jak si Gehm po pár vteřinách uvědomuje svůj omyl a rezignovaně klisnu zastavuje. Je to moje velká ostuda, řekl po dostihu britským médiím."
 

Čtěte také: Nejtěžší finiš Frankieho Dettoriho. Proč celý svět mluví o Enable

 
Jedna z největších chyb v kariéře stála německého šampiona na deset dní licenci. List Daily Record vzkázal stáji Wrbna Racing, aby si příště našla "navigátora, který bude znát cestu". Server Galopponline označil Gehmův výkon za "totální zatemnění mysli" a Daily Telegraph zase připomněl paradoxní dárek, který jezdcům před startem dostihu daroval sponzor: mapy a kompasy.
 
Uvnitř rozčarovaného týmu se tenkrát různily názory, jak by dostih dopadl, nebýt jezdcova zaváhání. Gehm tvrdil, že klisna už byla unavená a zřejmě by na příliš měkké dráze nezvítězila, ale trenér Olehla si tím zdaleka nebyl jistý. "Unavení byli i ostatní koně. Klisna měla uši dopředu a bojovala," řekl mi pár dní po dostihu.
 
Mnohem horší věc se ale stala o několik týdnů později. Peter Gehm se při pádu v ranní práci těžce zranil a po přerušení míchy zůstal upoután na vozík.
 
Krev Registany žije dál
 
Od té doby klisninu další kariéru zastínila zvláštní smůla. S novým stabilním jezdcem Jimem Crowleym sice následující rok lehce vyhrála kvalifikaci i dva přípravné starty v Meranu, ale ve Velké pardubické skončila už na druhé překážce. Při odskoku se vznesla příliš vysoko a posléze neustála dopad.
 
"V tu chvíli pro mě dostih skončil," poznamenal trpce Čestmír Olehla, který měl v poli ještě tři další svěřence.
 
Se zdravotními problémy laborující Registana se vrátila na dráhu už jen jednou. Na sklonku srpna 2006 skončila s Dušanem Andrésem druhá v kvalifikaci Velké pardubické, na vítězného stájového kolegu Hastavena ztrácela 8 délek. Kariéru ukončila v pouhých deseti letech.
 
V chovu dala sedm hříbat. Nejúspěšnější z nich byli vítěz polského Crystal Cupu Reki (Look Honey) a jedničkově umístěný Reaper (Sholokhov). Drobná Regine (Oscar) dvakrát zvítězila a dnes působí v chovu. Potenciální velký talent Rafa (Linngari) předčasně uhynul, klisna Relandi (Alandi) běhá v Polsku.
 
V kariéře dál pokračuje šestiletý Randy (Next Desert), který v červnu slavil první vítězství kariéry na pardubické dráze. V tréninku Hany Kabelkové se ještě nachází dvouletý hnědák Regtime (Age Of Jape) v majetku Wrbna Racing.
 
Kromě v Napajedlích stojící Regine se Registanina krev dál rozvíjí především v Německu. Polosestra české hvězdy Richgörl se v chovu Görlsdorfu postarala o další generaci. Její dcera Rosi (Lando), která běhala v Česku a mimo jiné byla šestá v Ceně zimní královny, se po skončení kariéry vrátila do rodného hřebčína a byla připuštěna špičkovými hřebci jako Sea The Moon nebo Adlerflug. Další dcera Richgörl jménem Registara (Sternkönig) se blýskla čtvrtým místem v německém listed a dnes stejně jako její nestartovavší polosestra Rock ‘n’ Roll (Platiny) rovněž působí v Görlsdorfu.
 
 




reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE