reklama 11C

Japonsko ztratilo fenomén své generace. Šampion Deep Impact už nežije

ikonka

Deep Impact vyhrál v Japonsku všechno, co mohl. Své početné fanoušky zklamal jen v Ceně vítězného oblouku. Ještě větší senzací však byl v chovu, posledních sedm let vládl japonským plemeníkům a jeho potomci se prosazovali i na mezinárodní scéně.
30.07.2019 16:55  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D
Dostihové Japonsko oplakává klíčového hřebce své generace. Ve věku 17 let musel být v úterý utracen Deep Impact, kultovní šampion na dráze i v chovu.
 
Nejúspěšnější japonský plemeník posledních sedmi let se v neděli po vleklých potížích s krkem podrobil plánované operaci, ale po úspěšném zákroku nedokázal vstát. Podle vyjádření Shadai Stallion Station následné vyšetření odhalilo frakturu krční páteře a hřebce již nebylo možné zachránit.
 
Syn skvělého Sunday Silence a druhé z britského Oaks Wind In Her Hair byl odchovancem Northern Farm. Jako roček stál v přepočtu bezmála 15 milionů korun, ale úspěšnému kupci Kaneto Makoto Holdings se jeho investice vrchovatě vyplatila.
 
Deep Impact v tréninku Yasuo Ikeeho dokázal téměř všechno, doma ovládl trojkorunu i Japan Cup. Ve čtrnácti startech prohrál pouze dvakrát. Poprvé v Arima Kinen a podruhé v Ceně vítězného oblouku, na kterou byl v roce 2006 cíleně připravovaný a do Paříže ho provázely davy japonských fanoušků.
 

Čtěte také: Nejtěžší finiš Frankieho Dettoriho. Proč celý svět mluví o Enable

 
V sedle s Yutakou Takem finišoval Deep Impact třetí za Rail Linkem a Pride, ale dodatečně byl diskvalifikován kvůli pozitivnímu testu na zakázanou látku ipratropium.
 
Ještě hvězdnější kariéru Deep Impact zaznamenal v chovu impéria Shadai. Dal více než 200 stakes vítězů, nejslavnější z nich byla dvojnásobná vítězka Japan Cupu Gentildonna. Jak připomíná Racing Post, v poslední době stoupal také Deep Impactův vliv v Evropě. Jeho syn Saxon Warrior loni zvítězil v 2000 Guineas, Study Of Man dominoval v Prix du Jockey Club.
 
Kvůli horšímu zdraví Deep Impact připouštěl v poslední době už jen omezený počet klisen. Jeho letošní poplatek činil 40 milionů jenů (v přepočtu 8,5 milionu korun), což v posledním žebříčku deseti nejdražších plnokrevných hřebců světa podle serveru thoroughbredracing.com stačilo na druhé místo za Galileem a před Dubawim.
 
"Slyšel jsem, že jeho stav nebyl dobrý, dělal jsem si o něj starosti. Je to zvláštní kůň mého života. Všechno, co bych chtěl říct, je děkuji," řekl hřebcův někdejší stálý jezdec Yutaka Take.
 
 
Foto: Shadai Stallion Station




Štítky: dostihyJaponsko
reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE