Vignetta získala Oaks pro český chov. Stále má rezervy, tvrdí Florian

ikonka

Nečekaný výsledek měl čtvrtý klasický dostih sezony v Karlových Varech. Napajedelská odchovankyně Vignetta ze stáje Cardboard zaskočila favoritky a pod Adamem Florianem ovládla Oaks. První vítězství po dvou letech slaví její předchůdkyně Zariyannka.
08.08.2022 00:00  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB


Další velký úspěch českého chovu přineslo 77. Oaks holdingu Rabbit CZ v Karlových Varech, které nečekaně opanovala v hřebčíně Napajedla narozená Vignetta. Dcera hřebce Pouvoir Absolu a někdejší stříbrné z rakouského Oaks Vesponetty při svém premiérovém vystoupení mezi elitou jistě o půl délky zdolala Totally Gold. Třetí doběhla favorizovaná Jacinthe před Korvette a Whirl Wind Girl.

Žokej Adam Florian, trenér Zdeněk Seménka i stáj Cardboard se radují ze svého prvního klasického vítězství. "Jeli jsme do Karlových Varů s tím, že budeme kolem pátého místa. Klisna se zvedla v práci, ale že to bude až tak dobré, jsem nečekal," přiznal spokojený Seménka.

Vignetta zvítězila potřetí za sebou a navázala na červencový úspěch z lázeňské dráhy, dosud se však prosazovala v nižších kategoriích. Potenciál nicméně naznačila už dubnovým třetím místem v pražské druhé kategorii, kde za sebou nechala Agadir Golda, Caucasiana či Apollona.

 

Čtěte také: Třetí kvalifikaci vyhrál Player, Čmiel a Vocáskovi dosáhli na hattrick

 

V pomalém úvodu se objevila vpředu Totally Gold, ale záhy ji vystřídala na špici Aperola s Petrem Foretem a postarala se o tempo. Na záda jí kromě Totally Gold dýchala i Korvette, pozdější vítězka cválala na nepříliš vzdálené čtvrté pozici.

Florian našel Vignettě dobré místo u bariéry, ale chvíli neměl kudy útočit. Ve finiši však dokonale zúročil znalost své klisny z předchozích startů.

"Věděl jsem, že potřebuje být pokrytá koňmi z levé strany, jinak bočí, a prodral jsem se dopředu. Před distancí jsem měl slabou chvilku, klisna se mi trochu zastavila, ale po jedné pobídce bičem zase vypálila, strčila hlavu dopředu a bylo rozhodnuto. Jen jsem ji nechtěl vyjíždět úplně na doraz," popsal Adam Florian.

Vignetta je po Zamicovi (Velká jarní cena) a Gasparinim (Slovenské derby) již třetím klasickým vítězem z domácího chovu v letošní sezoně. "Stále nevíme, kde jsou její limity. Až do dnešního dne to nebylo jasné, jen jsme tušili, že si ještě nesáhla na dno sil a myslím si, že i teď má ještě rezervy. Jen se jí musí podařit průběh dostihu," dodal žokej.

Zklamaný se naopak vracel do vážnice Milan Zatloukal, který po druhém místě v derby na Stronger Together obsadil stejnou příčku na dalším koni stáje Statek Blata Český Ráj. "Totally Gold bohužel není moc ochotná se vydat. Celou dobu švihala ocasem. Ona v závěru i zabojuje, ale už bylo pozdě. Podle mého názoru zaběhla tak na 70 procent. Třídově je jinde, ale dnes ze sebe nevydala to, co jsem si myslel, že vydá," přemítal Zatloukal.

Úspěšná Zariyannka, zraněný Zamico

V Lázeňské míli Mikrop Čebín se přesně dva roky po triumfu v Oaks vrátila do vítězné formy Zariyannka. Spolehlivá hnědka stáje Lokotrans Slovakia CZ, která v posledních měsících sbírala jedno dotované umístěné ve velkém dostihu za druhým, dominovala pod svým stálým jezdcem Radkem Koplíkem o 2 délky.

"Zariyannka mě dnes potěšila. Formu měla už minule v Bratislavě, jenže mi bylo řečeno, abych si dával pozor na Mo My Dream, tak jsem nastoupil brzo a v závěru mě chytila dobrá Classa. Dnes jsem si věřil, Zariyannka tady vyhrála Oaks a zdejší dráhu z této pozice umí. Navíc měla formu, proti kvalitním soupeřům zase ukázala svou třídu," pochvaloval si Radek Koplík.

Druhým místem podal zatím nejlepší výkon své dosavadní kariéry progresivní tříletek Like Magic, za nímž se rozdělili o třetí místo v současném doběhu stájoví kolegové Torque Power a Caucasian. Vítěz Velké jarní ceny Zamico si poranil šlachu a Jaroslav Línek ho musel zadržet v polovině cílové roviny.

Stáj Rabbit Trhový Štěpánov se radovala aspoň v rámcovém programu, když vyhrály dvouletá Rabbit Elusive a Fabriana Third. V dalším dostihu určeném nejmladšímu ročníku předvedla vítězný debut bělka Salt Mix ze stáje BoKaBau s.r.o., kterou vedla Lucie Fialová.

Ta završila double v závěrečném pětkovém handicapu na čtyřletém Launch Zone, jemuž ubyli tři soupeři již před startem. Tribute odmítl vstoupit do boxů a Galnots s Lockdownem po dlouhém čekání prorazili konstrukci a utekli.

 

Krátce ze zahraničí

 

Šestiletý Pace Man, kterého pro Stall KSK trénuje Jana Manová, se zařadil mezi české koně se statusem blacktype. Švýcarský odchovanec obsadil v sedle s Michalem Demem po aktivním průběhu druhou příčku v drážďanském listed bwin Sommerpreis (1900 m, 22 500 eur). Jako druhý největší outsider v poli (339:10) ztrácel na vítěznou Nastarii 4 1/2 délky. Špatný průběh měl druhý český zástupce Ideal Approach, který po ztrátě na startu a obíhání v oblouku finišoval čtvrtý necelé dvě délky za Pace Manem.

Zatímco v hlavním dostihu nedělního mítinku v Drážďanech se českým zástupcům dařilo, v rámcovém programu získal dotované umístění jen Solar Park. Šestiletý ryzák Stáje Arenzo si doběhl pro čtvrté peníze ve čtyřkovém handicapu na 1400 metrů.

Dvouletý King Mollenkott ze stáje Westminster Race Horses si v neděli připsal již třetí dotované umístění ve Francii. Svěřenec Václava Luky mladšího skončil třetí v Prix au-dela des Pistes (1400 m, 18 000 eur) v Lion d’ Angers.

Bronzovou příčku vybojoval v Lion d’ Angers také Ultimate Fight. Veterán majitele Václava Slováka a trenéra Zdena Koplíka ztrácel pod Enzem Crubletem v classe 4 Prix Raceandcare (1400 m, 14 000 eur) asi tři délky na vítěze.

Někdejší dvojnásobný Kůň roku Shamalgan je otcem klasické vítězky v západní Evropě. Jeho dodatečně přihlášená dcera Toskana Belle ovládla pod Kerrinem McEvoyem 164. Henkel-Preis der Diana - German Oaks (Gr.1, 2200 m, 500 000 eur) v Düsseldorfu. Klisna stáje Australian Bloodstock porazila po boji o hlavu spolufavoritku Wagnis, třetí doběhla Mylady.

Slovenský Cape Crown, vítěz bratislavského Zlatého poháru a druhý z Velké ceny Slovenska, při své německé premiéře uzavřel pětičlenný doběh dvojkového handicapu Pritt-Rennen (2400 m, 11 000 eur) v Düsseldorfu. V sedle s Bauyržanem Murzabajevem ztrácel hnědák stáje Bormann 7 délek na čtvrtou Orihime, což nicméně stále znamenalo dotaci 550 eur.

Foto: Petr Guth, dostihovy-svet.cz (hlavní foto) a Marcela Kozová (fotogalerie)