reklama 11C

Událost dostihového léta. Ponntos v Mostě ukázal lehkost šampiona

ikonka

Měla to být hlavně příprava na další zahraniční starty a pětiletý Ponntos se podle toho zařídil. Svatováclavskou cenu Charvát Group v Mostě proměnil pod Petrem Foretem v dobře zaplacenou procházku a připravil solidní divácké návštěvě velký zážitek.
26.08.2023 23:26  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A

Distanční terč se přiblížil a mostecké publikum na okamžik zatajilo dech. Začne šampion Ponntos po kilometru slábnout, nebo dotáhne své sólo ve 102. Svatováclavské ceně Charvát Group do očekávaného konce? Napětí trvalo jen zlomek vteřiny.

Nejvýše hodnocený český kůň současnosti s lehkostí odskočil a výmluvně předvedl, jak v praxi vypadá mezinárodní třída. V sedle s Petrem Foretem triumfoval o 3 1/2 délky a časem 1:09,62 zaostal jen o 51 setin sekundy za Scyrisovým rekordem dostihu. Na domácí půdě se představil přesně po dvou letech od svého prvního vítězství ve Svatováclavské ceně.

Za Ponntosem se radovala stáj The Sons of Sharpour, jejíž Caucasian a Hidden Colony se seřadili na druhém a třetím místě. Legionar Srb ztrácel z páté příčky na suverénního vítěze bezmála sedm délek.

 

Čtěte také: Chci jezdit co nejdéle, další plány  promýšlím, říká Matyáš Luka

 

Byť výrok rozhodčích zněl “velmi lehce”, převaha hřebce MUDr. Evy Nieslanikové odpovídala spíše slůvku zadrženě. "Bylo to hodně pod kontrolou. Těch posledních padesát metrů jsem už vypustil a Ponntos nedostal jedinou pobídku bičíkem. Je to fenomén," poznamenal po doběhu Foret.

Angažmá na dvojnásobném šampionovi sprinterů s mezinárodním renomé, kterého jezdila taková jména jako Frankie Dettori, Cristian Demuro, Antonio Fresu či Hayley Turner, pro něj představovalo zvláštní výzvu.

"Měl jsem radost, že oslovili právě mě. Moc si toho vážím, takhle dobrého koně jsem ještě nikdy nejezdil a pravděpodobně už ani nebudu. Zároveň jsem ale rád, že to mám za sebou, protože při angažmá na takto hvězdném koni můžete jenom zklamat," přiznal Foret.

Hvězda v dobré náladě

Taktické manévry kolem svěřence trenéra Miroslava Nieslanika začaly už před startem. Ponntos a jeho stájový kolega Manoamano dorazili do paddocku na poslední chvíli, za což stáj zaplatila sankci 400 korun. Foret se na favorita prakticky okamžitě vyhoupl a vydal se na dráhu mezi prvními.

Ponntos působil soustředěným dojmem, po jeho dřívějších eskapádách nebylo ani památky. "U něho hodně záleží na tom, jakou má v daný den náladu. Do Mostu to máme kousíček, jen půl hodinku cesty, a to hodně pomohlo. My jsme si dnes představovali, že to pro něj bude hlavně příprava na další starty a nechtěli jsme, aby ho dostih stál více sil," potvrdil manažer stáje Petr Nieslanik.

Po startu byl Ponntos tradičně rychle na nohou, ale z vnějšího boxu číslo osm se tentokrát projevoval méně hekticky, než při některých zahraničních startech. "Musím říct, že mě překvapil. Čekal jsem, že po startu bude letět, ale kdybych chtěl, mohl jsem ho klidně schovat," líčil Foret.

Oproti předchozím vystoupením měl Ponntos na špici klid a v rychlém tempu zavedl pole do cílové roviny. "Počkal jsem, až ke mně přijdou koně. Snažil jsem se finiš co nejvíce oddálit, protože jsem věděl, že 1200 metrů je pro něj už za hranou. Ale on má prostě rychlost a třídově je úplně jinde. Myslím si, že tady by dokázal vyhrát i na 1400 metrů," dodal Foret.

Další Ponntosovy kroky povedou do Francie. 10. září poběží grupu 3 Qatar Prix du Petit Couvert a o tři týdny později bude následovat grupa 1 Prix de l’ Abbaye de Longchamp Longines.

Whirl Wind Girl v Mostě umí

Ve druhém sobotním jedničkovém dostihu, Velké letní ceně IJS Service s.r.o. na 2000 metrů, se rozhodovalo mezi dvojicí klisen. O půl délky se prosadila čtyřletá Whirl Wind Girl s Jiřinou Andrésovou, o dva roky starší Achird se opět musela spokojit s druhým místem. Třetí finišoval favorit Sagar.

Dcera klasické vítězky Dumnonie z vlastního chovu Jiřího Charváta se na nejvyšší úrovni radovala již podruhé a opět to bylo na mostecké dráze.

"Kobylka prokázala bojovné srdce. Jakmile se dostane dopředu, malinko začíná koukat kolem sebe. Tam jsem se trochu bála, ale průběh nám vyšel přesně tak, jak jsme si naplánovali," popsala Andrésová, pro niž to byla již třetí letošní jedničkové vítězství.

O druhý úspěch oranžovo-bílých barev MUDr. Evy Nieslanikové se postarala tříletá Lady Recorder s amatérem Tomášem Romanem ve IV. kategorii na 2000 metrů. Double slavili i stáj Rabbit Trhový Štěpánov a trenér Allan Petrlík, kteří tak ukončili dva a půl měsíce dlouhou sérii bez vítězství.

V sedlech dvouletého Rabbit Crystal a o rok staršího Rabbit Zoustara byl vedoucí muž letošní statistiky David Liška, kráčející rozhodnými kroky za svým druhým titulek rovinového šampiona.

Jediné vítězství domácího chovu bylo k vidění ve dvojkové Ceně Hospodářské komory ČR, kde pětiletý Wakai Go jistě o 1 1/4 délky zdolal Daddy’s Girl. Třetí doběhl další český odchovanec Yasánek.

Foto: Pavla Pechmanová




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE
function closepop(){ $("body").removeClass("hidescrollbar"); $("#popreklamagal").hide(); $("#popreklama").hide(); }