reklama 11B

Matyáš Luka: Chci jezdit co nejdéle, další plány teprve promýšlím

ikonka

Když Matyáš Luka loni ovládl amatérský šampionát, napodobil své rodiče Václava a Martinu. V aktuální sezoně na sebe upozornil hned několika úspěchy v rámci mezinárodního seriálu Fegentri. "Nevím, co bych bez koní dělal," říká talentovaný jezdec.
22.08.2023 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A

Je to léto, na které Matyáš Luka hned tak nezapomene. V rozmezí jednoho měsíce absolvoval tři starty v rámci mistrovství světa amatérských jezdců Fegentri a přetavil je v sérii špičkových výsledků. Po červencovém druhém místě ve Vichy následovalo začátkem srpna vítězství v Clairefontaine a minulý týden úspěšný debut v irském Leopardstownu, kde bral rovněž druhou příčku.

"Jsem hrozně rád, že jsem se do Fegentri dostal, vlastně to byla trochu náhoda. Díky tomu se můžu podívat na závodiště, kam bych se jinak nedostal, a ještě tam jezdit dostihy. Jsem z toho nadšený," řekl Matyáš Luka v rozhovoru pro EquiRadio.

V Leopardstownu se úřadující amatérský šampion na supervytrvalecké distanci 3000 metrů nenechal odradit papírovými prognózami ani pulováním svého svěřence a dovedl outsidera King’s Prince na druhém místě.

 

Psali jsme: Matyáš Luka dál boduje v Evropě. V Leopardstownu vybojoval druhé místo

 

"Sám jsem nečekal, že zaběhne tak dobře. Podle předchozích startů jsem předpokládal, že bude pulovat, a nakonec mě příjemně překvapil. Být na takovém závodišti bylo něco úžasného, už ta atmosféra v šatně i mezi diváky je nesrovnatelná. Prováděl nás tam Patrick Mullins a zaujala mě mimo jiné tamní dráha, je taková nestandardní. Nejde o klasický ovál a střídají se úseky do kopce a z kopce," popsal své zážitky z Irska.

Množství dojmů si ale přivezl i z Francie. Ve Vichy na klisně Bonnie Hopps přestál klopýtnutí v cílové rovině, v Clairefontaine si skvěle porozuměl s desetiletým veteránem Downevou a ovládl prodejku na 1400 metrů. "Vyhrát v Clairefontaine a obecně ve Francii bylo pro mě něco naprosto neuvěřitelného. Ten pocit se nedá popsat. Měl jsem štěstí na los a koně," podotkl.

Student z jihočeských Bošovic se tím posunul na průběžné druhé místo šampionátu a na vedoucího Francouze Matthieua Havarta ztrácí pouhé tři body. "Že bych mohl být v celkovém pořadí Fegentri tak vysoko, jsem ani nesnil. Na začátku září bych měl jet do Budapešti a pak se uvidí. Na jednotlivé dostihy chodí pozvánky asi tři týdny předem, tak snad mě ještě někam pozvou," doufá Luka.

Další cíl? Maturita

Po loňské šampionské sezoně se mu nadále daří i na domácí půdě. Během uplynulých pěti měsíců slavil šest vítězství včetně prvního double kariéry v Lysé nad Labem. U syna trenéra Václava Luky mladšího a člena rodiny, která se pohybuje kolem dostihů již ve třetí generaci, to není nijak překvapivý vývoj. Ostatně titul amatérského šampiona v minulosti získal nejen jeho otec, ale i matka Martina.

Handicapem Matyáše Luky zůstává vyšší postava a s ní související problémy s váhou. "O prázdninách je to lepší, protože chodím jezdit v práci a váha se udržuje líp. Když jsem ve škole, jde to hůř. Když na to přijde, musím se omezit. Jsem s tím ale smířený a beru to tak, že chci jezdit co nejdéle," konstatuje.

V nejbližší době ho nicméně čeká ještě úplně jiné rozhodnutí. "Teď musím hlavně odmaturovat a rozhodnout se, kudy se vydat dál - jestli zkusit vysokou školu spojenou s koňmi nebo naopak něco úplně jiného. Rodiče by určitě potěšilo, kdybych pokračoval v rodinné tradici, ta šance tam je, ale ještě úplně nevím," zamýšlí se.

Na otázku, jak se vlastně přihodilo, že se nakonec vydal ve stopách rodičů minimálně coby amatérský a pracovní jezdec, chvíli přemýšlí.

"Trochu jsem do toho byl hozený, zpočátku to úplně nebyl můj sen. Jenže pak jsem měl menší pauzu a začalo mi to chybět. Najednou jsem měl motivaci, začalo mě to hrozně bavit a dnes jsem rád, že jsem se ke koním dostal. Nevím, co bych bez nich dělal," uzavírá Matyáš Luka.

Foto: Marcela Kozová




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE