reklama 11C

Víkend top sprinterů: Ponntos ladí formu, Jir Sun chce psát historii

ikonka

Česko i Německo pořádají o víkendu největší dostih sezony na krátkých tratích a tuzemští sprinteři budou zastoupeni v Mostě i Baden Badenu. Ponntos cestuje na Hipodrom jako jasný favorit, Jir Sun s Gallanticusem budou mít o poznání těžší situaci.
25.08.2023 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12C

Ještě nikdy neměly české dostihy tři sprintery najednou, kterým se podařilo získat status blacktype koně. Dva z nich se představí v akci o nadcházejícím víkendu. Zatímco šampion Ponntos bude v sobotu ladit formu před podzimními francouzskými vrcholy ve Svatováclavské ceně Charvát Group, Jir Sun se spolu s vycházející hvězdou Gallanticusem o den později pokusí obstát v největším německém sprintu Goldene Peitsche.

Pětiletý Ponntos se domácím divákům ukáže přesně po dvou letech od předloňského triumfu na mosteckém oválu. 550 tisíci korunami dotovaná Svatováclavská cena na 1200 metrů pro něj bude i tentokrát přípravou na zahraniční starty, byť v Legionarovi Srb narazí na minimálně jednoho soupeře s mezinárodními ambicemi.

Svěřenec Miroslava Nieslanika se před třemi týdny vrátil na scénu dotovanou šestou příčkou v grupě 2 na mítinku Glorious Goodwood a ze zimního působení v Dubaji má na kontě třetí místo v listed. Ve zbylých čtyřech letošních startech se spíše hledal a na jaře dostal po náročném programu více než dvouměsíční dostihovou přestávku.

 

Čtěte také: Chci jezdit co nejdéle, další plány promýšlím, říká Matyáš Luka

 

Další Ponntosův itinerář je již vytyčen. Před zamýšleným návratem do Dubaje ho čekají dva starty na 1000 metrů v pařížském Longchamp. Na cestě k třetí účasti v Prix de l’ Abbaye de Longchamp Longines (Gr.1) je přihlášen ještě do zářijové Qatar Prix du Petit Couvert (Gr.3), kde loni finišoval desátý.

Goldene Peitsche: Němci, Francouzi a Češi

Zatěžkávací zkouška čeká dvojici českých zástupců v nedělní 153. Casino Baden-Baden Goldene Peitsche (Gr.3, 1200 m, 55 000 eur) v německém Iffezheimu, třebaže se opticky zdá, že půjde o jeden ze slabších ročníků. Ve dvanáctičlenném poli se favoriti rekrutují z Francie, odkud přijede vítězka Silberne Peitsche Amellata a tříletá listed vítězka z Deauville Exxtra.

Domácí barvy budou hájit mimo jiné druhá z loňského ročníku Best Flying a čtvrtý Danelo, čerstvý vítěz berlínského listed. Na úrovni listed se prosadil i Bohumilem Nedorostkem trénovaný Muhalif.

Jako třetí země bude ve vrcholu druhého dne badenského podzimního mítinku zastoupeno Česko. Šestiletý Jir Sun poběží poprvé od svého červencového vítězství v drážďanském listed, předtím bral druhá místa na stejném levelu v Hannoveru a v Ceně ministerstva pôdohospodárstva na Turf Gala. Se svým stálým jezdcem Martinem Laubem si valach stáje Lokotrans již dokázal v Německu vydobýt respekt, nyní se však opět utká s některými soupeři, na něž nestačil v loňské sezoně.

Velkou neznámou bude mezi ostřílenými blacktype sprintery ve třech českých startech neporažený Gallanticus z tréninku Jaroslava Jelena. Vítěz sprintu při Českém derby dělá na přání svého majitele Bernharda Lischky velký skok a místo listed míří "z voleje" na grupovou scénu. I tentokrát ho pojede David Liška.

Novodobá historie Goldene Peitsche pamatuje čtyři starty koní v českém tréninku. V sezoně 2011 doběhl Golden Eagle sedmý, o čtyři roky později skončil Mikesh o příčku lépe a s dotací. Worth Choice si v posledních letech připsal osmé a šesté místo. Letos je dotováno prvních pět pozic.

Gasparini zkouší německou cestu

Kromě elitních sprinterů míří o víkendu do Baden Badenu i úřadující Kůň roku Gasparini. V sobotu absolvuje svůj německý debut v listed Baden-Badener Steher Cup (2800 m, 25 000 eur).

Trenér Jan Demele do hnědákova sedla opět angažoval Jiřího Palíka, mezi osmičkou Gaspariniho soupeřů jsou například účastník letošního německého derby Wales či grupový vítěz Only the Brave.

Foto: Pavla Pechmanová (Jir Sun v Drážďanech)




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE