reklama 11D

Tragédie při Světovém poháru v Rijádu. Valach Chromatic BF po závodu uhynul

ikonka

Mezinárodní jezdecká federace informovala v pátek o tragické události při finále Světového poháru v parkurovém skákání, které hostí saudskoarabský Rijád. Úspěšný valach Chromatic BF po čtvrtečním druhém kole soutěže ve stáji zkolaboval a uhynul.
19.04.2024 19:35  |  Autor: Josef Malinovský  |  Foto: FEI/Martin Dokoupil  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D

 
Ještě ve čtvrtek večer podal třináctiletý valach Chromatic BF po otci Connor z matky Sonnengirl B po hřebci Concept 2 v sedle s Američankou Jill Humphrey skvělý sportovní výkon a v druhém kole finále Světového poháru v parkurovém skákání obsadil dílčí třetí místo. Díky tomu se jezdkyně posunula v šampionátu na průběžné páté místo. 
 
„Chromatic BF se po soutěži ve čtvrtek večer vrátil do stájí a nečekaně zkolaboval. Okamžitě se o něj postarali veterinární pracovníci US Equestrian a veterináři FEI, ale nepodařilo se ho zachránit. V souladu s veterinárními předpisy FEI již byly z koně odebrány vzorky a bude provedena úplná pitva v souladu s protokoly FEI. FEI, organizační výbor a SAEF projevují nejhlubší soustrast jezdkyní, majiteli, ošetřovateli a dalšími blízkými,“ uvedla v tiskovém prohlášení Mezinárodní jezdecká federace (FEI).
 

Psali jsme: Sára Vingrálková při finále Světového poháru postoupila do třetího kola

 

K nešťastné události se vyjádřila i majitelka koně Kc Branscomb. „Chtěla bych objasnit informace, které se začaly šířit o událostech souvisejících s úhynem valacha Chromatic FB zde v Rijádu. Po čtvrtečním velkolepém sportovním výkonu se vrátil do stájí šťastný a klidný, za přítomnosti jeho celoživotního pečovatele Pepe Rodriguez a Jill. Po odpočinku a svačině dostal od veterináře USET Teamu rutinní dávku elektrolytů. Krátce po návratu do stáje, kde jsme jej obstarali a připravili na večer, začal kůň kolabovat. Okamžitě mu byla poskytnuta veškerá péče, byl vyšetřen veterináři USET Teamu a FEI, ale bohužel se ho nepodařilo zachránit a byl prohlášen za mrtvého,“ napsala v příspěvku na sociálních sítích.
 
„Jako majitel a chovatel chci, aby bylo jasně řečeno, že situace nebyla nikým zaviněna. Kůň netrpěl a neexistují žádné důkazy, že by jeho smrt nějak souvisela s jeho namáhavým a velkolepým výkonem s Jill nebo rutinní injekcí od veterináře. V určitém okamžiku mi bude poskytnuta úplná pitevní zpráva. Doufám však, že si lidé z této nešťastné nehody a velké tragédie odnesou, že to byla noc plná slz – slz radosti a slz ztráty. Pokud mohu požádat ty z vás, kteří ho znali nebo byli jeho fanoušky, vzpomínejme na něj pro to, jak žil, ne pro to, jak zemřel,“ napsala Kc Branscomb na profilu Branscomb Farm. 



Veškerý obsah na webech Jezdci.cz, EquiTV a EquiRada je dostupný zdarma. Kvalitní materiály ovšem něco stojí a příjmy z reklamy chod redakce plně nepokryjí. Příspěvkem 100 Kč podpoříte naši autorskou tvorbu a získáte 1 měsíc členství ve fanclubu. Další podrobnosti najdete POD TÍMTO ODKAZEM.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE