reklama 11D

Stačila jediná pobídka. Rate si v Chuchli pohrál s tříletými hřebci

ikonka

Předběžný favorit Českého derby Rate vstoupil do klasické sezony ve velkém stylu. V přípravném Memoriálu profesora Václava Michala nepřipustil žádné drama. "Čekal jsem peklo, ale to se nakonec nekonalo," komentoval dostih Čestmír Olehla.
06.06.2020 22:55  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A
Měl to být velký souboj loňského dvouletého šampiona s novou sprinterskou hvězdou. Sobotní Memoriál profesora Václava Michala se však změnil v působivou demonstraci třídy jediného koně. Hnědák Rate s Milanem Zatloukalem si doběhl pro jisté vítězství před Joganvillem a na české půdě debutujícím Creatorem, zatímco třikrát ve francouzském listed umístěný Has D’Emra se po nešťastném dostihu musel spokojit s pátou příčkou.
 
"Myslím si, že je to kůň do dálky, 1400 metrů je pro něj dnes už krátkých. V dostihových médiích se to vykreslovalo jako duel dvou koní, jenže jak se říká - když se dva perou, třetí se směje. Z toho jsem měl před startem trochu mrazení," poznamenal trenér vítěze Čestmír Olehla.
 
Klasický trial v Chuchle Areně Praha se od prvních metrů odvíjel jinak, než očekávala většina z pěti stovek lidí na závodišti. Francouzský rychlík Has D’Emra byl Davidem Liškou v souladu s ordre stažen na zadní pozici a dostihu chybělo tempo. O výraznou změnu se postaral Magic Baron, kterého Adam Florian poslal na špici a spolu s Go Canadou a Creatorem zavedl pole do cílové roviny.
 

Čtěte také: Dráha v Mostě se zlepšuje, Fraga je ve hře. Máme ještě čas, říká Luka

 
Rate byl ještě v oblouku šestý a na přední koně ztrácel několik délek. "Loni byl rychlý z boxů a projevoval se hodně akčně, ale dnes mě překvapil úplně jiným projevem. Odskočili jsme - a nic. Až po nějakých 200 metrech si jakoby uvědomil, že běží dostih. Trochu tahal, ale nemusel jsem s ním nějak zvlášť bojovat," líčil po doběhu Zatloukal.
 
Nový stájový jezdec DS Pegas musel favorita ve finiši lehce podpořit. Přehodil si bičík do levé ruky a 400 metrů před cílem dal Rateovi první a jedinou pobídku. Ve vnější stopě jdoucí hřebec odpověděl raketovým zrychlením. Pod rukama hravě minul nejprve jedním tempem jdoucího Has D’Emru, poté vedoucího Creatora a nakonec odolal i útoku dobře jetého Joganvilla u vnější bariéry. Cílem proběhl v kvalitním čase 1:24,52.
 
"Trenér mi v paddocku kladl na srdce, že hlavní dostih přijde až za tři týdny a ať jezdím bičem jen minimálně. Jednu pobídku jsem mu ale musel dát, protože se mi zdálo, že z toho má srandu. Což je samozřejmě dobře. Koukal kolem sebe, čekal na Joganvilla a nechal se ním spokojeně dotlačit až do cíle. Takhle se chová opravdu dobrý kůň," dodal Zatloukal.
 
Olehla prožíval dostih na tribuně o poznání nervózněji: "Čekal jsem, že hned po startu půjde se svým sprinterským projevem dopředu Has D’Emra a udělá z toho peklo. Jenže peklo se nekonalo. Na začátku oblouku mi trochu zatrnulo. V rovině jsem si říkal, že to musí být hodně dobrý kůň, aby to stihl. A on ukázal, že opravdu dobrý je…"
 
Pochopitelné rozladění po doběhu panovalo v táboře Has D’Emry. "Měl jít zezadu, to byl plán. Jsem přesvědčený, že stylem start - cíl v tomto dostihu nemohl nemohl. Takhle to bohužel bylo pomalé a David se s ním půl dostihu rval. Myslím ale, že nic jiného se tam vymyslet nedalo," konstatoval rozmrzele Václav Luka mladší.
 
Další úspěch slovenských barev
 
Druhý jedničkový dostih odpoledne Memoriál Jaroslava Maška přinesl slovenskou radost. Větší část 1400 metrů dlouhé tratě se přetahovali o vedení favorit Manoamano s Beau Massagotem, ale na distanci našel Adam Florian šestiletému Chilli Chocolate mezeru mezi dvojicí soupeřů a hnědák stáje Mostry Senica při svém prvním startu v životě mimo Bratislavu těsně zvítězil. Vybojoval tak první jedničkový úspěch pro slovenské barvy v letošním roce a prodloužil svou vítěznou sérii na čtyři úspěchy za sebou. 
 
Manoamano finišoval druhý před Rabbit Havanou, Politicum a Sweeticon. Výrok rozhodčích zněl "boj krk - krk - krk - 1/2". Vítězův čas byl o 73 setin vteřiny pomalejší než vyběhl Rate o půl hodiny dříve. "Po startu jsem musel trochu dupnout na brzdu, protože byl moc chtivý. Brzy se mi ale usadil a spokojeně jsme odpočívali vzadu. Pak už jsem jen hledal místo v cílové rovině a když se to podařilo, koník zabral," pochvaloval si Florian.
 
Ve dvojkové Ceně Emont Bohemia na 2400 metrů se konečně vymanila z řad nezvítězivších klasicky umístěná Lady Roseburg pod Martinem Laubem, která i pod 63 kilogramy silným závěrem zdolala supervytrvalkyni Raviellu a svého vrstevníka Orleana.
 
Pohledným dostihem byla i III. kategorie na 1400 metrů, kde čtyřletý bělouš Calorific dovezl Denisu Sikorovou k prvnímu vítězství kariéry. U Radka Holčáka působící žákyně na závěr maratonského chuchelského programu rovnou přidala i triumf číslo dva v sedle tříletého českého odchovance Renasi, přihlášeného do Českého derby.
 
 
Foto: Petr Guth, dostihovy-svet.cz.



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE