reklama 11B

Kořist pro developery? Slovenské stáje se obávají o osud tamního turfu

ikonka

Slovenští trenéři a chovatelé v neděli vydali stanovisko, v němž vyzývají k jednání o startu tamní dostihové sezony. V souvislosti se současnou krizí vyjádřili vážné obavy o budoucnost závodiště v Bratislavě i celého slovenského turfu.
01.06.2020 11:20  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12C

Slovenské dostihy čelí největší krizi ve své moderní historii, konstatují ve společném stanovisku Asociace slovenských profesionálních trenérů cvalových dostihových koní a Slovenský svaz chovatelů anglického plnokrevníka.
 
Zástupci slovenské dostihové obce se v neděli sešli na jednání v Senici, kde řešili současnou situaci tamního dostihového provozu. Ten se zatím na rozdíl od Česka, Polska či Maďarska nerozběhl a Závodisko Bratislava zatím stále nevydalo oficiální informace o dalším výhledu. Slovenské stáje zatím v hojném počtu startují na českých drahách, v sobotu si připsaly dvě vítězství v Karlových Varech.
 
"Věříme, že společnou snahou s ministerstvem zemědělství a Závodiska Bratislava se nakonec podaří udržet dostihový provoz na Slovensku. Uvědomujeme si, že koronakrize dolehla na různé oblasti včetně zemědělského rezortu. I v této situaci jsme přesvědčení, že dostihová sezona se dá zachránit, samozřejmě v redukované podobě," uvádejí signatáři reprezentovaní Jánem Cagáněm a Miroslavem Pisklou ve stanovisku citovaném agenturou TASR.
 

Čtěte více: Malé světélko ve slovenských chmurách. Opasan si řekl o České derby

 
Už na sobotních dostizích v Karlových Varech, kde mimo jiné zvítězil Opasan z tréninku Jozefa Chodúra v předzkoušce derby na 2000 metrů, se proslýchalo, že zahájení slovenské sezony se zdá být nereálné. Tamní stáje serveru Jezdci.cz potvrdily, že v krajním případě plánují i veřejné protestní akce. Na nedělním jednání se shodly, že jsou připraveny okamžitě jednat s novým ministrem zemědělství Jánem Mičovským a iniciovat diskusi o dlouhodobě udržitelné perspektivě fungování Závodiska Bratislava.
 
Stanovisko dostihové komunity zdůrazňuje, že obor vytváří množství pracovních míst a případné nekonání dostihů by znamenalo neefektivní vynaložení již poskytnutých finančních prostředků. "Ohrozilo by i budoucnost přibližně 300 koní plemena anglický plnokrevník na Slovensku, dostihy jsou totiž jeho výkonnostní zkouškou," zdůrazňuje.
 
Jezdci, trenéři, majitelé a chovatelé se navíc obávají o budoucnost samotného areálu Závodiska Bratislava  ve Starém Háji. "Má nenahraditelnou ekologickou a rekreační funkci. Ročně do něj přicházejí desítky tisíc lidí, dostihová odpoledne jsou druhou nejnavštěvovanější akcí v Bratislavě na pravidelné bázi. Je evidentní, že mítinky nejsou určeny pouze pro úzký okruh nadšenců, ale i pro širokou veřejnost včetně rodin s dětmi… Turfová komunita varuje, že případný zánik slovenských dostihů by pravděpodobně znamenal i to, že téměř 30 hektarový zelený areál v Petržalce by se stal lehkou kořistí pro developery," uzavírá stanovisko.
 
 

Krátce ze zahraničí

 
Čtyři vítězství v neděli vybojovali čeští koně na zahajovacím mítinku v italském Meranu. Vedle Chicaga (Josef Bartoš, Scuderia Aichner SRL) a Theresie (Jan Kratochvíl, Statek Blata Český Ráj) na proutěných překážkách se na této bilanci podíleli i dva čeští odchovanci na rovině - Galios (Angelo Crocicchia, DAR) a Finios (Paolo Urru, DAR).
 
Favorit Contrail ovládl Tokyo Yushun, 418 miliony jenů dotované japonské derby na závodišti v Tokiu. Syn Deep Impacta porazil o tři délky Saliosa, syna vítězky německého Oaks Salominy a blízkého příbuzného v českém tréninku stojícího Swinging Thomase. Contrail zůstává v pěti startech neporažen. Hřebce trénovaného Jošitou Jahagim, který si předtím připsal už jarní klasiku Satsuki Sho, odjezdil Juiši Fukunaga.
 
 
Ilustrační foto: Václav Volf, fotovolf.com



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE