reklama 11D

Soutěžím všestrannosti vládne irský chov. Rok 2019 zamíchal pořadím

ikonka

O pořadí plemenných knih dle úspěšnosti jejich představitelů v parkurovém sportu a v drezuře jsme už psali. V tomto článku se budeme věnovat všestrannosti. Situace na žebříčku WBFSH se za uplynulých dvanáct měsíců změnila. Military vládnou Irové.
01.11.2019 13:26  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Chov  |   FANCLUB
reklama 12D
Michael Jung a Fischerchipmunk FRH. Foto: FEI / Getty Images Oliver Hardt
 
Světová chovatelská federace sportovních koní WBFSH vydává každoročně aktualizované žebříčky plemenných knih podle úspěšnosti jejich zástupců ve sportu. Od posledního přepočtu 30. září 2018 došlo v tabulce všestrannosti ke změnám.
 
Zatímco loni byl na čele holandský teplokrevník, který aktuálně vede v drezuře i parkurovém skákání, letos je v military nejúspěšnějším plemenem ISH neboli irský sportovní kůň. Nejvíce v jeho řadách bodoval dvanáctiletý bělouš Ballaghmor Class, kterého sedlá aktuální světová jednička Brit Oliver Townend. V britské reprezentaci závodí také druhý nejlepší příslušník ISH, a to klisna Vanir Kamira, s níž startuje Piggy French. V bodování jednotlivých koní jsou Ballaghmor Class a Vanir Kamira na třetím respektive čtvrtém místě. Do tabulky se počítali ještě Ivar Gooden, Quarrycrest Echo, Brookpark Vikenti a Rioghan Rua.
 
Za jednu plemennou knihu je započítáváno šest jejích nejvýše postavených zástupců na žebříčku. Jedničkou mezi koňmi je hanoverský teplokrevník Fischerchipmunk FRH, který s Němcem Michaelem Jungem bral stříbro na evropském šampionátu 2019 v Luhmuhlenu. Samotná hanoverská plemenná kniha je v pořadí druhá. Výrazně k jejímu pořadí přispěl také hnědák Charly Van Ter Heiden britské jezdkyně Mollie Summerdland. 
 
KWPN je letos třetí. Jejím nejlepším reprezentantem je třináctiletý valach Bayro, s kterým závodí Nizozemec Tim Lips. V TOP5 jsou ještě holštýnský teplokrevník a Selle Francaise. 
 

Celý žebříček najdete ZDE





reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE