reklama 11C

Holandský teplokrevník dominuje drezurnímu žebříčku plemenných knih

ikonka

Plemenná kniha KWPN neboli holandský teplokrevník vládne vedle skokového sportu také drezuře. Podle aktuálního propočtu výročního žebříčku Světové chovatelské federace sportovních koní WBFSH je na prvním místě následovaná německým chovem.
30.10.2019 13:10  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Chov  |   FANCLUB
reklama 12A
 
Celkem 14319 bodů nasbírala šestice nejvýše postavených drezurních koní KWPN do žebříčku Světové chovatelské federace sportovních koní, čímž se plemenná kniha holandského teplokrevníka stala nejúspěšnější za období od října 2018 do konce září 2019. Nejvyšší příčku obsadila tato plemenná kniha i o rok dříve. 
 
Nejvíce bodů zajistil pro KWPN sedmnáctiletý Verdades, kterého sedlá Američanka Laura Graves. V celkovém hodnocení byl pátý. Dalšími úspěšnými zástupci byl hřebec Blue Hors Zack, s nímž startuje Dán Daniel Bachmann Andersen, a tentýž jezdec závodí i s dalším bodujícím koněm Blue Hors Don Olymbrio. V TOP6 byli ještě Vancouver K, jehož jezdí Irka Judy Reynolds, Glock´s Dream Boy, kterého známe v sedle s Hansem Peterem Minderhoudem a Buriel KH (Juliette Ramel).
 
V závěsu za holandským chovem jsou Němci. Druhé místo drží hanoverský teplokrevník v čele s valachem Showtime FRH, s nímž se na nejvyšší drezurní úrovni pohybuje Němka Dorothee Schneider. Úspěchu plemenné knihy se zkratkou HANN přispěl výrazně i Damsey FRH, jehož sedlá další z německých reprezentantek Helen Langehanenberg. 
 
Na třetím místě je WESTF neboli vestfálský teplokrevník. Dva příslušníky tohoto plemene sedlá Isabell Werth, a to klisnu Bellu Rose, která je v žebříčku jednotlivých koní na první příčce a také Emilia. V šesti nejlepších zástupcích je i Bohemian, jehož jezdí Dánka Cathrine Dufour. Do pátého místa se na drezurním žebříčku WBFSH drží ještě oldenburský a dánský teplokrevník. 
 
 
 
Zdroj: web WBFSH



reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE