reklama 11C

KWPN opět v čele skokového žebříčku plemenných knih. V TOP3 jsou změny

ikonka

Světová chovatelská federace sportovních koní WBFSH vydává pravidelně chovatelské světové žebříčky plemenných knih dle úspěšnosti jejich příslušníků ve sportu. V parkurovém skákání je na čele i po posledním přepočtu KWPN. Kdo je NEJ kůň?
28.10.2019 08:00  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Chov  |   FANCLUB
reklama 12A
Výroční žebříček plemenných knih byl Světovou chovatelskou federací sportovních koní WBFSH uzavřen k 30. září 2019. Bodování se započítává za uplynulých dvanáct měsíců a za každou plemennou knihu v něm figuruje šest nejlepších koňských zástupců.
 
Po roce pozici nejúspěšnější plemenné knihy obhájil holandský teplokrevník, neboli KWPN. Hvězdou tabulky je valach Explosion W (Chacco-Blue), který své plemenné knize přinesl nejvíce bodů ze všech. Desetiletého ryzáka nemusíme příliš představovat. Jeho jezdcem je Brit Ben Maher, který s ním vybojoval titul šampiona Global Champions 2018 i 2019, vyhrál s ním letošní Grand Prix GC v Londýně, Římě a New Yorku a posbíral řadu dalších úspěchů. Na prvenství KWPN se podílela významně také bělka Dana Blue (Mr. Blue), v jejímž sedle se objevuje Maikel van der Vleuten. Dalším z TOP koní je valach Creedance (Lord Z), kterého jezdí Američan Kent Farrington. Šestici doplňují Dublin V, GC Chopin´s Bushi a Darry Lou.
 
Na druhém a třetím místě došlo ke změně. Zatímco na podzim roku 2018 se na pomyslných stupních vítězů drželi belgický teplokrevník a oldenburský skokový kůň, o rok později je na druhé příčce vestfálský teplokrevník a třetí je Zangersheide. V řadách vestfálského teplokrevníka je nejlepší klisna Toveks Mary Lou (Montendro), jíž v nejvyšších soutěžích sedlá Švéd Henrik von Eckermann a vysoko je také bělouš Clooney (Cornet Obolensky) Martina Fuchse (SUI). Mezi koňmi Zangersheide bodoval nejvíce hřebec Tobago Z (Tangelo vd Zuuthoeve). Toho jezdí německý reprezentant Daniel Deusser.
 
Zdroj: web WBFSH
 
Foto: Stefano Grasso / LGCT




reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE