reklama 11D

Skutecký má za sebou první ze série soustředění programu Excellence

ikonka

Viktor Skutecký je prvním zástupcem České republiky, který se účastní tréninkového programu Excellence v Aachenu. Prozradil, kdy se do programu přihlásil, jak probíhalo první soustředění, a co všechno ho v zimní přípravě čeká.
14.10.2023 06:30  |  Autor: Denisa Vegrichtová  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D

Program Excellence je součástí projektu CHIO Aachen Campus a jedná se o program určený mládeži z celého světa ve věku 16-21 let. Podmínkou pro přijetí jsou dobré výsledky ze soutěží určených pro dané věkové kategorie v rámci mezinárodních závodů.
 
Přihlášku podával Viktor poměrně brzy, v březnu. Poté následovalo několik měsíců pečlivého sledování přihlášených jezdců a výběrové řízení, výsledný verdikt pak byl znám až v srpnu. „Já jsem dokonce už zapomněl, že jsem se do programu hlásil. Byl jsem zrovna v tu dobu na stáži v Anglii, když mi zazvonil telefon, a já byl překvapený, proč mi volá někdo z Aachenu. Když mi oznámili, že mě vybrali, měl jsem obrovskou radost. Vzali pouhých sedm jezdců, a to se hlásilo tipuji kolem tisíce zájemců,“ prozrazuje juniorský jezdec a dodává, že drezurních jezdců bylo vybráno šest. 
 
Program Excellence je totiž jak pro parkurové jezdce, tak i pro drezurní reprezentanty, kteří budou pod vedením Isabelly Werth. V zimních měsících se tam ale zástupci obou disciplín potkávat nebudou. „Teď přes zimu budeme mít soustředění oddělená, vždy týden od sebe. Drezuráci totiž jezdí v hale po jednom a každý tam stráví klidně hodinu a půl,“ směje se Viktor.
 
Tento projekt je série několika třídenních soustředění, které probíhají jednou za měsíc vždy od pondělí do středy. „Ráno bychom měli mít trénink s hvězdným trenérem Jos Lansinkem. Poté následují různé přednášky, například jak se správně starat o koně, marketing, nebo jak využívat sociální média. Kromě toho nás také pokaždé vezmou na kliniku zaměřenou na náš pohybový aparát a fyzioterapii, kde podstoupíme zátěžový test a podle výsledků dostaneme individuální plán, na co se zaměřit a jakou bychom měli mít správnou výživu,“ popisuje Viktor průběh soustředění.
 

Psali jsme: Skutecký: Poprvé jsem startoval ve všestrannosti. Parkur však vyhrál

 
V sezoně 2023/2024 zatím proběhlo jedno setkání, kam ale jezdci dorazili bez koní. „Na první soustředění jsme bohužel museli jet bez koní, protože v Cáchách zrovna probíhala karanténa koní pro Asian Games. Příště už dorazíme i s koňmi,“ dodává.
 
První soustředění kvůli absenci koní trvalo o den méně a bylo převážně seznamovací. „Nejdříve nás seznámili s programem a provedli nás po celém komplexu. Poté nám představili veškerý personál, dokonce přijeli i trenéři z blízkého okolí a byli jsme i v kontaktu s FEI stewardama. Aktivity na seznamování jsme měli i druhý den, vařili jsme spolu a navzájem se poznávali. Pak přišlo překvapení, kdy jsme se jeli podívat do stáje samotného Jos Lansinka.“
 
Série soustředění by měla probíhat do dubna. V prosinci jsou navíc v Aachenu naplánované vánoční závody, na které se budou z účastníků programu vybírat pouze dva nebo tři jezdci. Po ukončení ročníku už se jezdci nemohou nahlásit do toho nadcházejícího. „Mají tam ale navazující program určený pro mladé jezdce. Absolvování tohoto projektu s sebou přináší hlavně spoustu kontaktů a konexí. Také jezdci můžou dostat pozvání na hlavní mezinárodní závody konající se v Aachenu,“ říká Viktor.
 
Stájovou jedničkou Viktora Skuteckého je valach G-Star, velmi rychle se ale jeho úrovni blíží i klisna Nena Chanti Z. Tito koně však budou mít postupně posezonní pauzu a na soustředění budou doplňovat mladého Carefina. „Carefino by měl absolvovat všechna soustředění a starší koně ho budou doplňovat podle toho, v jaké fázi zimní přípravy zrovna budou,“ prozrazuje jezdec a dodává, že velkou výhodou je flexibilita, kterou program nabízí. „První den budeme většinou dělat drezuru a kavaletovou práci. Druhý den pak gymnastická cvičení a naposledy parkur, který si ale společně jako jezdci vymyslíme a postavíme. To nám přináší výhodu toho, že si můžeme určit náročnost i výšku a přizpůsobit ji koním, které zrovna budeme mít s sebou.“ 
 
Foto: poskytl Viktor Skutecký



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE