Shamballa byl převezen na kliniku v Brně s podezřením na cyatostomózu

ikonka

Přesně po týdnu se vracíme k příběhu čtyřletého hřebečka Shambally, kterého se rozhodla zachránit z nevyhovujících podmínek Nikola Hartlová z jihočeských Vitějovic. Ve čtvrtek byl převezen na veterinární kliniku v Brně, kde pokračuje v boji o život.
02.04.2021 17:45  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB


 
Připomeňme, že Shamballa byl současnou majitelkou zakoupen z Klece u Třeboně za symbolickou jednu korunu, jelikož tento kůň viditelně strádal, a to i v porovnání s ostatními koňmi ze stejné stáje. „Zbytek koní ve stádě vypadal v normě, pouze Shamballa byl takto podvyživený,“ uvedla před týdnem Nikola Hartlová.
 
Na veřejnost se celý příběh dostal kvůli sbírce, kterou se paní Hartlová rozhodla vypsat z důvodu vysokých finančních nákladů na léčbu trvající již zhruba měsíc. Minulý pátek na účtu crowdfundingové sbírky projektu Donio bylo něco přes čtrnáct tisíc korun, dnes je jich tam bezmála sedmdesát. 
 
Celková finanční náročnost léčby však bude pravděpodobně výrazně větší, neboť Shamballa musel být ve čtvrtek převezen na veterinární kliniku do Brna. „Domácí léčba už bohužel nebyla možná. Výsledky krve vyšly hůř, ačkoliv paradoxně již chodil lépe a vydržel déle na nohou. Po dalších testech jsme se však rozhodli jej převézt na kliniku, jelikož hladina červených krvinek byla opět o něco horší. Prý by se mohlo jednat o cyatostomózu,“ říká Nikola Hartlová.
 
 

 

Co je to cyatostomóza?

Larvální cyatostomóza vzniká při synchronním uvolnění hypobiotických larev hlavně u mladých koní. Tato forma se projevuje jako akutní průjmové onemocnění, které přechází do chronicity, doprovázené febrilií, apatií, hubnutím a vznikem podkožních edémů na spodní části břicha a končetin. V závažných případech dochází k dehydrataci, acidobazickým poruchám, endotoxémii a úhynu. V trusu se nachází velké množství larev. Zdroj: Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

 

 
 
„V tuto chvíli čekáme na aktuální informace z kliniky, kde se dělala celá řada testů. Doufám, že ještě pro Shamballu není pozdě,“ neztrácí naději jeho nová majitelka.
 
Příběh Shambally měl ohlas nejen na webu Jezdci.cz, kde si původní příspěvek z minulého týdne přečetlo téměř 31 tisíc čtenářů. Velmi sdílený byl prostřednictvím sociálních sítí a zaujal i další média, věnoval se mu např. i regionální Deník. „Ačkoliv si zájmu médií velmi vážíme, tak pro další noviny a weby už rozhovory poskytovat nebudeme. Děláme to vše pro Shamballu a ne kvůli zviditelnění,“ konstatovala paní Nikola. 
 

Psali jsme: Má Shamballa šanci na život? Chuť žít mu nechybí, říká veterinář

 
Ocenila současně zájem veřejnosti a pomoc více jak stovky dárců. „Stále mi chodí spousta zpráv od lidí, kteří nám drží palce. Musí přiznat, že jsem nebyla na tuto medializaci připravená a musela jsem i objasňovat některé publikované informace – např. že náklady 12 tisíc korun byly jen za poslední týden, nikoliv za celou dobu léčby, která trvala již měsíc. Každopádně, když se člověk rozhodne založit sbírku, tak musí počítat s tím, že přijde i kritika. Samozřejmě mě to mrzí, když čtu některé ošklivé zprávy, ale naštěstí většina lidí naši snahu chápe a oceňuje jí,“ dodává Nikola Hartlová.
 
Foto: Nikola Hartlová