reklama 11B

Má Shamballa šanci na život? Chuť žít mu nechybí, říká veterinář

ikonka

Velký ohlas nejen v jezdecké komunitě vzbudil příběh čtyřletého hřebce Shambally. O jeho život s ním bojuje nová majitelka Nikola Hartlová, jež založila crowdfundingovou sbírku přes Donio. Proč a jakou šanci má tento kůň? Zjišťovali jsme podrobnosti.
26.03.2021 17:25  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Ostatní  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB
reklama 12A

 
Shamballa je údajně čtyřletý hřebeček, který v poslední době velmi strádal a Nikola Hartlová z jihočeských Vitějovic se jej rozhodla zachránit. 
 
Po čase ovšem současná majitelka koně zjistila, že finanční náročnost veterinární péče je nad její síly, a proto se rozhodla založit sbírku. Za svůj počin sklízí na sociálních sítích obdiv, ale i kritiku nebo podezření z nečistých úmyslů. Proto jsme se rozhodli zjistit podrobnosti, aby si každý mohl lépe udělat vlastní názor a rozhodnout se, zda má smysl paní Nikolu v jejích aktivitách podpořit a zkusit tak zachránit jeden koňský život.
 
„K Shamballovi jsme se dostali náhodou, když mi známá poslala jeho fotku. Žil v obci Klec u Třeboně a očividně velmi strádal. My máme na pronajatém pozemku vlastní hospodářství, kde kromě pár koní chováme lamy a kozy. – Rozhodla jsem se ho ze špatných podmínek zachránit, spojila se s majitelkou a za symbolickou jednu korunu ho odkoupila,“ říká Nikola Hartlová v úvodu rozhovoru.
 

PSALI JSME: Klisna se na Lipně propadla ledem. Záchranná operace dopadla úspěšně

 
Jedná se o koně bez původu, který se narodil u původní majitelky ve stáji. „Údajně koupila březí klisnu a hříbě se mělo vracet prodávajícím, ale nakonec jej odkoupila. Každopádně je bez původu, byl mu vystaven náhradní průkaz, ve kterém nic není, vlastně ani žádné očkování – prostě čistý průkaz.“
 
Ačkoliv chovatelka očividně péči o tohoto koně zanedbala, případem se dle slov paní Hartlové pravděpodobně Krajská veterinární správa nezabývala, neboť nikdo k tomu nedal podnět. „Zbytek koní ve stádě vypadal v normě, pouze Shamballa byl takto podvyživený. Majitelka to buďto neviděla, nebo jí to bylo jedno. Každopádně když jsme koně nakládali, tak lidé, kteří šli okolo, říkali, že je dobře, že se o to někdo konečně stará,“ popisuje zachránkyně zhruba měsíc starou situaci. 
 
Kůň v novém prostředí ze začátku prospíval, byly prý na něm vidět pokroky, ale pak ulehl a nemohl se zvednout. „Neměl na to sílu. Před týdnem jsme zavolali jiného veterináře a podle vyšetření jsme zjistili, že má nedostatek všech minerálů a po dlouhodobém strádání není schopen zpracovat potravu,“ konstatuje. 
 
Na nohou Shamballovu udržovali pomocí kladky a kurtů, od středy 24. března pak díky zapůjčené záchranné síti od Koňské záchranky. Kůň byl schopen ujít krátkou vzdálenosti i mimo box, ale po chvilce vždy opět ulehl a museli jej zvedat i za pomocí traktoru. U některých sdílených příspěvků majitelky na sociálních sítích se tak začaly objevovat komentáře, že by se koníkovi mělo spíše trápení ukrátit. „I veterinář říkal, že k tomu není důvod. Má chuť žít, jen potřebuje naši pomoc,“ oponuje Nikola Hartlová.
 
Oslovili jsme proto přímo MVDr. Ondřeje Krupaře, který se o koně stará, aby nám poskytl bližší informace. „Poprvé jsem tam byl v neděli. Kůň byl apatický, neměl kolikové příznaky, ale je brutálně hubený – zkrátka kost a kůže. Dal jsem mu infuze a postavili jsme ho. Nechybí mu apetit, žere, pije, ale neudrží se dlouho na nohou. Během noci tak opět ulehl. Druhý den jsem mu odebral krve a v testech vyšlo poškození svalů a nízké minerály. Opakoval jsem velkoobjemové infuze a dali jsme ho do připraveného závěsu, v němž musí být, aby nedocházelo k většímu poškození svalů. Dnes se tam jedu opět na něj podívat, dám mu další infuze a v sobotu opět odebereme krve. Víkend bude pro něj rozhodující. Momentálně je to s ním jak na houpačce. – Jestli se parametry v krvi budou lepšit, tak šance tam je,“ popisuje veterinář.
 
Nová majitelka se kromě zveřejnění svých aktivit rozhodla uspořádat sbírku na úhradu veterinárních výloh, krmiva, vitamínů a veškerých dalších nákladů spojených s jeho léčbou. „Už když jsme si ho brali, počítali jsme s finanční náročností. Pak když přišly komplikace s ulehnutím, tak to šlo do částek, které již nejsme schopni bez půjčky zvládnout. Tak jsme zkusili oslovit veřejnost. Když jsou vypsané různé sbírky, také se snažím pomáhat, tak jsem se rozhodla to zkusit, zda by někdo chtěl pomoci i nám,“ vysvětluje Nikola Hartlová. 
 
Za dva dny se vybralo přes Donio něco přes 14 tisíc korun od 35 dárců. Cílová částka dvouměsíční sbírky stanovena nebyla. „Neuvedli jsme ji schválně, protože ani pan veterinář, ani my nevíme, kolik vše bude stát. Jsem domluvena s Domio, že jakmile se dozvím cílovou částku, tak ji uvedeme,“ doplňuje. „Nákladné to bude. Veterinární výdaje jsou zatím zhruba 12 tisíc korun. Také si museli pronajmout záchrannou síť a budou muset dotovat minerály a další doplňky stravy. Když to dobře půjde, tak to budou asi tři týdny léčby,“ odhaduje MVDr. Ondřej Krupař.
 

ČTĚTE TAKÉ: Lýdia Čačková: Záchranné sítě pro koně? Česká zkušenost je výjimečná

 
A jaké jsou šance, že se Shamballa uzdraví a bude žít plnohodnotně? „To lze nyní těžko odhadovat. Pokud se to do příštího týdne nezlepší, tak bychom se rozhodovali o eutanazii. Nemá cenu to zvíře trápit, pokud by muselo být furt v závěsu a nebylo by tam nějaké zlepšení. Po víkendu tedy uvidíme. Co však mohu říct, tak ten kůň má strašnou chuť žít. Žere, pije a má snahu,“ uzavírá veterinární lékař.
 
„Na jeho výrazu vidím, že je čilejší a chce bojovat dál. Doufám, že to dopadne dobře. Byla bych moc ráda, kdyby tu s námi mohl žít dál a dělat nám společníka,“ dodává Nikola Hartlová. Jak se bude zdravotní stav Shambally vyvíjet dál, budeme za několik dnů opět zjišťovat a k případu se určitě ještě na Jezdci.cz vrátíme.
 
Foto Nikola Hartlová



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE