reklama 11B

Itálie přišla o poslední grupu 1. Nevidím žádnou naději, říká Cumani

ikonka

Evropská pattern komise se na lednovém zasedání zabývala situací dostihového sportu v Itálii. Navzdory slibům zmocněnce ministerstva zemědělství, že Řím chystá avizované reformy, které situaci vyřeší, země přišla o plnohodnotné členství v komisi.
07.02.2019 09:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
AKTUALIZOVÁNO
| FANCLUB
reklama 12A
Pokles mezinárodní prestiže italských dostihů dál nabírá na obrátkách. Evropská pattern komise (EPC), bdící nad úrovní blacktype dostihů v evropských zemích, na svém zasedání ze 24. ledna rozhodla, že Itálie přichází o svou poslední grupu 1. Premio Lydia Tesio kvůli nedostatečné kvalitě ratingů svých účastníků sestupuje na úroveň grupy 2.
 
Itálie kromě toho přišla o status plnohodnotného člena EPC a v budoucnu se podobně jako Turecko a Skandinávie bude účastnit jednání jen jako mimořádný člen bez hlasovacích práv.
 
"Itálie bohužel ztratila svou poslední grupu 1. Členové EPC přivítali přítomnost zmocněnce italského ministerstva zemědělství a jeho ujištění, že potíže italského turfu a chovu z posledních let budou vyřešeny. EPC velmi doufá, že Itálie co nejdříve opět obdrží plné členství. Na řešení bude úzce spolupracovat s italskými úřady," píše se v oficiálním stanovisku komise.
 
Experti EPC budou v příštích dvanácti měsících sledovat, zda Řím skutečně inicioval slíbené reformy. Komise vůči Itálii přijala také několik konkrétních opatření. Požaduje brzké vyplacení dlužných dotací a přijetí potřebných náležitosti v oblasti regulace sportu včetně antidopingových testů mimo dostihy (out of competition testing).
 
"Je to velmi smutná, ale bohužel nevyhnutelná situace, protože italské dostihy jsou v krizi už mnoho let a jdou od jedné katastrofy k druhé," řekl listu Racing Post slavný trenér Luca Cumani, který loni ukončil kariéru. "Nevidím žádné světlo na konci tunelu, dokud řízení italského turfu nepřevezmou od byrokratů lidé, kteří rozumí dostihům."
 

Čtěte také: Autor Evity sní o klasice. Koupil vodiče za 200 tisíc

 
Pattern komise rozhodla také o celé řadě dalších změn v evropském kalendáři grupových a listed dostihů pro rok 2019. "Komise nadále pokračuje ve sledování nejvyšších standardů kontroly kvality a snížila status dostihů, u nichž to bylo z kvalitativních důvodů nutné," uvedl za komisi Brian Kavanagh.
 
K novinkám patří posvěcení iniciativy Francie na zřízení grupy 1 pro klisny na vytrvalecké distanci v závěru sezony, nebo zkrácení Prix Jean Prat z 1600 na 1400 metrů, které má zvýšit atraktivitu tradičního dostihu a lépe ho začlenit do programu špičkových tříletých koní.
 
Dva grupové a sedm listed dostihů přichází o svůj stávající status, mezi nimi dosavadní listed Norské derby a Grand Prix d’Avenches. Pořadatelé dalších 24 dostihů obdrželi od komise varování, že jim hrozí podobný osud v roce 2020.
 
Mezi potenciálně "ohroženými" grupami 1 jsou německé derby v Hamburku a Cena Evropy v Kolíně nad Rýnem. Jisté setrvání ve své kategorii nemají ani největší německý sprint Goldene Peitsche nebo Prix Eugene Adam.
 
"Pořadatelé budou informováni, že pokud jim letos bude chybět potřebná kvalita ratingů, hrozí jim možné snížení statusu,” konstatoval Kavanagh.
 
 
Ilustrační foto z Itálie: Václav Volf, fotovolf.com




Štítky: dostihyItálie
reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE