reklama 11B

Rex Of Thunder, Hidden Colony a plný dům. Start v Chuchle Areně se povedl

ikonka

Zahajovací mítink v Chuchle Areně Praha měl hned několik hrdinů. Skvěle obsazenou Velkou dubnovou cenu vyhrál Rex Of Thunder s Michalem Demem, Gomba handicap se stal kořistí Hidden Colonyho pod Adamem Florianem a v centru dění byli i tříletí.
07.04.2024 23:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Foto: Petr Guth, www.dostihovy-svet.cz  |  Rubrika: Dostihy  |  
REPORTÁŽ
| FANCLUB
reklama 12C

Před bouřlivou kulisou více než tří tisícovek diváků a za téměř tropického počasí v neděli začala v Chuchle Areně Praha dostihová sezona.  Oba velké vrcholy dne nabídly na dobré dráze napínavé doběhy na hranici časových rekordů, v nichž se prosadili třídoví koně.

O vítězství ve Velké dubnové ceně se utkali třídový vytrvalec Rex Of Thunder s loňskou vítězkou Českého derby Abhou. Klisna předvedla bojovný výkon a až téměř do cíle se odmítala vzdát, ale šestiletý hnědák stáje Drag Consulting si po celou dobu udržoval převahu. V sedle se svým trenérem Michalem Demem triumfoval o jednu délku a časem 1:49,09 zaostal jen o dvě desetiny sekundy za rekordem dráhy i dostihu, který drží od roku 2019 Black Canyon.

Třetí Ignacius Reilly ztrácel dalších 3 1/2 délky, mezi nejlepších pět se dostali ještě Norton a Charpentier. Nejlepší z nových tváří na českých drahách byla šestá Hennezis.

 

Čtěte také: Podpora lidí byla neskutečná. Chci se vrátit i kvůli nim, říká Verner

 

"Měl jsem ideální průběh, seděl jsem blízko špice kolem páté šesté pozice. Když jsem točil do cílové roviny, měl jsem v každé ruce ještě sto kilo, tak jsem si věřil. Nevytahoval jsem bičík a čekal jsem, kdy na nás přijde Abha. Jakmile ji Rex Of Thunder ucítil, ještě zabral a dotáhl to až do cíle," pochvaloval si Michael Demo.

Druhý v cíli Tomáš Lukášek litoval, že musel kvůli slabším soupeřům obíhat v lahovickém oblouku. "Nebylo to úplně ideální, musel jsem obíhat a posunout se už od půlky oblouku trochu blíž. Tam, kde bych potřeboval sedět v klidu, jsem musel popojet. Pak jsem klisně musel dát trochu času, ale asi to dopadlo, jak to dopadnout nemělo. Ve finiši se Abha nevzdala a snažila se. Měl jsem však Rexe celou dobu před sebou a viděl jsem, že si to hlídá a ještě nejde naplno," popisoval Lukášek.

Nástup ve správnou chvíli

V Tipsport Gomba handicapu tentokrát dominoval kůň s nejvyšší nesenou hmotností v poli. Čtyřletý Hidden Colony předvedl pod Adamem Florianem krásný závěr a udržel o krk za sebou výborně jdoucího Creatora. Třetí doběhl Capitano před Little Lordem a loňským vítězem Mormillem. Dlouho vedoucí favorit Holly Happy se propadl na poslední desáté místo.

Vítěz, připravovaný Konstantinem Kobzarevem pro stáj The Sons Of Sharpour, vyběhl druhý nejrychlejší čas historie 1:10,08. Na pomyslné dveře sprinterské elity klepal už loňskými třetími místy ve Svatováclavské, Českomoravské a Sprinterské ceně.

"S Hidden Colonym se vždy vyplatí trochu počkat, protože býval v dostizích i na 1200 metrů dost chtivý. Šel jsem proto zezadu, v pravou chvíli nastoupul a vyhrál. Je pravda, že jsem se trochu bál, že ještě někdo na nás přiletí, ale dopadlo to dobře," usmíval se Adam Florian.

Nezvykle brzy vstoupil do české sezony žokej Tomáš Lukášek, který se ve druhé polovině dubna ještě krátce vrátí do Kataru, ale úspěšnou loňskou spolupráci s trenérkou Ingrid Janáčkovou Koplíkovou zahájil už v neděli.

Hned při svém letošním debutu dovedl čtyřletého Biriatou k vítězství ve dvojkovém handicapu Ceně Unicredit Bank na 1600 metrů. Únorového vítěze z Cagnes-sur-mer nezastavila ani hmotnost 63 kg a i díky Lukáškově energickému vyjetí o krk zdolal veterána Matella. Třetí skončil Sadalbari.

Slibné klisny i Shuraykův slalom

Výrazný prostor v programu zahajovacího mítinku měli tříletí. V úvodní Cena Městské části Velká Chuchle (1600 m) zaujala pohledným triumfem debutující Niamey ze stáje Bergman’s Horses spisovatelky Michaely Klevisové. Bramelotova dcera si pod rukama své trenérky Venduly Korečkové doběhla pro premiérové vítězství, byť se v závěru musela ubránit velkému náporu podél bariéry finišující Nikolety.

Dceři výborné Naviky z vlastního chovu Jiřího Trávníčka v cíli chyběl krk. Obě klisny vlastní přihlášky do Oaks a St. Legeru, Niamey je nominována i do Českého derby.

Poměrně extravagantní průběh měla trojková Cena knihy Dostihy o modrou stuhu na 1400 metrů, v jejímž úvodu odskočil soupeřům o několik délek Steppingstone. Do Velké jarní ceny přihlášený svěřenec trenéra Jiřího Brože držel svůj náskok ještě 300 metrů před cílem, ale to už nasadila k velkému finiši zezadu jdoucí Snehurka pod Petrou Zedkovou.

Temperamentní reprezentantka vlastních barev slovenského trenéra Mariána Štangela beze zbytku využila pérové váhy 50 kg a vadnoucího Steppingstone o nos zachytila. Třetí peníze vybojoval loni jedničkově umístěný valach Doram.

Do tří klasických dostihů přihlášená Eskadra Zero se po lednovém vstupu do sezony v Deauville uvedla na domácí půdě jistým úspěchem s amatérem Matyášem Lukou ve čtyřkové Ceně Derby Clubu Prague na 1800 metrů, v jejímž závěru ji prověřila podruhé běhající polosestra výborné steeplerky Dajuky Danica.

Svou premiéru měl v neděli nový seriál dostihů PP Asset Management, v němž jsou vypsány bonusy ve výši 5000 korun pro vítězné jezdce. V prvním díle, trojkové Ceně PP Asset Management na 1600 metrů, si první vítězství kariéry připsal favorizovaný Shurayk pod Martinem Laubem.

Valach stáje Lokotrans přitom ještě v první polovině cílové roviny ztrácel na přední koně řadu délek. 400 metrů před cílem udělal Laube razantní manévr, jako kdyby zatočil na bicyklu a v nové stopě se mu záhy otevřel prostor. Na distanci Shurayk zabral, provlékl se mezi bojujícími Ardluasou a Baby Summer a v posledních cvalových skocích se dostal o krk dopředu. Za ním se seřadili Ardluasa, Baby Summer a Sir Amico.

 




Veškerý obsah na webech Jezdci.cz, EquiTV a EquiRada je dostupný zdarma. Kvalitní materiály ovšem něco stojí a příjmy z reklamy chod redakce plně nepokryjí. Příspěvkem 100 Kč podpoříte naši autorskou tvorbu a získáte 1 měsíc členství ve fanclubu. Další podrobnosti najdete POD TÍMTO ODKAZEM.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE